Skip to content

In culisele filmului „Domnita” de pe Netflix. Millie Bobby Brown, Robin Wright si Angela Bassett rescriu istoria basmelor cu printese salvate de cavaleri. Brown: „Nu am citit niciodata o poveste ca Damsel.”

Dupa o perioada fara prea multe lansari importante, Netflix pregateste o primavara cu multe premiere care au potential sa devina hituri de streaming. 

In weekend a fost lansat “Domnita” (Damsel), un film care ecranizeaza povestea unei domnite supuse care accepta sa se marite cu un print chipes, dar descopera ca familia regala vrea, de fapt, sa o sacrifice pentru a plati o veche datorie. Aruncata intr-o pestera cu un dragon care scuipa flacari, tanara nu se poate baza decat pe vointa si pe propria inteligenta pentru a supravietui.

In contextul social in care se vorbeste tot mai mult despre emanciparea femeilor, pelicula regizata de Juan Carlos Fresnadillo mizeaza pe o inversiune a structurii de basm si arata o printesa care nu doar ca nu poate fi salvata de printul care tocmai s-a casatorit cu ea dar trebuie sa invete sa se salveze singura.

Filmul a fost gandit pe doua concepte: frumos si sinistru. Iar pentru a ilustra aceste idei a fost cooptat un scenarist cu multa experienta in acest sens: Dan Mazeau. In portofoliul lui se afla The Hobbit, The Lord the Rings si “Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe”.

In “Domnita” (Damsel), eroina Elodie este jucata de Millie Bobby Brown, una dintre cele mai populare actrite ale momentului. Angela Bassett joaca rolul Lady Bayford iar Robin Wright o joaca pe Regina Isabelle.

Alaturi de ele joaca Ray Winstone (Lord Bayford), Nick Robinson (Printul Henry), Shohreh Aghdashloo (vocea Dragonului), Brooke Carter (Floria) si Milo Twomey (Regele Roderick). 

Coloana sonora este compusa de David Fleming si produsa de celebrul Hans Zimmer (cu 2 trofee Oscar castigate pana acum din 12 nominalizari).

In timp ce Dan Mazeau a scris un scenariu care va captiva atat publicul tanar cat si pe cel matur, regizorul Juan Carlos Fresnadillo aduce stilul sau de atmosfera horror si thriller pentru care a devenit cunoscut. 

Intrebat de Netflix ce l-a atras la aceasta poveste, Fresnadillo a declarat: “Am citit prima data scenariul in 2018, dar, intr-un fel, parca as fi fost atasat de acest proiect de mult timp. Am sentimentul ca aceasta poveste m-a gasit pentru ca am cautat ceva asemanator timp de multi ani. Inca de cand eram copil, am fost intotdeauna atras de povestile populare, fabule, basme, mai ales de cele care au o intorsatura intunecata – am explorat originea unor astfel de povesti in precedentul meu film, Intruders, de exemplu – si cred ca cele mai interesante teme pe care aceste povesti le au in comun se invart toate in jurul pierderii inocentei. Cum, intr-un fel, a deveni adult inseamna pierderea inocentei, cum aceasta experienta este un proces foarte dureros si cum procesul de transformare, calatoria prin care trebuie sa treci, este aproape ca o experienta de supravietuire. Dar in ADN-ul acestor tipuri de povesti, printesa este intotdeauna salvata de o figura masculina, iar Dan Mazeau a luat aceasta structura si a intors-o cu susul in jos. Acum, dintr-o data, nu mai exista nimeni care sa vina sa o salveze. Aceasta printesa a fost tradata si abandonata de ai ei, iar ea trebuie sa se salveze singura, fara niciun ajutor.”

La randul lui, Mazeau a explicat ca intotdeauna i-au placut povestile fantastice despre cavaleri, vrajitori si dragoni: “Am devorat aceste povesti cand eram copil. Dar ma gandeam la aceasta intorsatura a unei povesti fantastice inca din adolescenta, realizand ca nu exista nimic care sa aiba ca subiect o printesa care, in esenta, trebuie sa se salveze singura de un dragon, spre deosebire de a fi obiectul salvarii. Cred ca acesta este mesajul filmului in sine: Nu trebuie sa fii blocat intr-un set de asteptari. Sa faci lucrurile pe care ceilalti le asteapta de la tine, fie ca e vorba de o perspectiva exterioara, fie ca e vorba de o trauma interna. Poti rescrie povestea”. 

Brown filmeaza zilele acestea pentru ultimul sezon al unuia dintre cele mai populare seriale de pe Netflix: “Stranger Things”, showul care i-a lansat cariera. 

In ceea ce priveste inspiratia pe care gasit-o Millie Bobby Brown pentru rolul Elodie, actrita a explicat ca “Nu m-am putut inspira din nimic, pentru ca eu personal nu am citit niciodata o poveste ca Damsel. Cu Eleven din Stranger Things ma pot inspira din Mad Max. Sau, cu Enola Holmes, pot sa ma inspir putin din Hermione din Harry Potter. Nu am putut gasi pe nimeni pentru Elodie, asa ca am stiut ca va trebui sa o creez, sa o gasesc pe parcurs, sa aflu care sunt slabiciunile si punctele ei forte si sa ii creez cu adevarat o viata si o calatorie pentru ea, astfel incat toata lumea sa tina la ea, sa creada in ea si sa o incurajeze.”

Actrita s-a facut remarcata la nivel international inca de la varsta de 9 ani, in serialul Once Upon a Time in Wonderland, in 2013, unde a interpretat rolul lui Alice. Au urmat aparitii notabile in NCIS, Modern Family si Grey’s Anatomy, care au propulsat-o in prima liga cu rolul din serialul Stranger Things. Ea joaca rolul unei tinere speciale, talentate, cu abilitati telekinetice.

La doar 19 ani, Millie Bobby Brown isi gestioneaza atat cariera de actrita, urmand sa filmeze in curand ultimul sezon din Stranger Things si-a facut o casa de productie filme impreuna cu sora ei si un brand de cosmetice, Florence by Mills, fondat in 2019.

Anul trecut, Brown a lansat primul ei roman ‘Nineteen Steps’ care relateaza o tragedie petrecuta in estul Londrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, careia i-a supravietuit bunica ei. 

Citește în continuare