Van Gogh – The Immersive Show, una dintre cele mai spectaculoase experiente imersive din lume, este la Bucuresti din 1 martie.
Primul muzeu de arta imersiva din tara noastra aduce la Bucuresti una dintre cele mai vizitate experiente imersive din ultimii ani: „Van Gogh, The Immersive Show”. Va fi o productie proprie MINA, Museum of Immersive New Art, creata si regizata de studioul Les Ateliers Nomad si acompaniata de coloana sonora semnata de Alexei Turcan.
La nivel mondial, experienta Van Gogh a fost prezentata in zeci de orase inca din 2017, pana acum a avut peste 5 milioane de vizitatori. A castigat titlul “cea mai buna experienta imersiva din 2021” din partea USA Today si a fost clasata in primele 12 spectacole interactive de catre CNN.
La nivel local, MINA va adapta tema lucrarilor lui Van Gogh proiectate la rezolutie uriasa in 360 de grade. Spectacolul se deschide pe 1 martie si va rula pentru o perioada de 5 luni, pana pe 31 iulie 2024.
Inspirat din scrisorile lui Van Gogh catre fratele sau, spectacolul isi propune sa ofere publicului o incursiune captivanta in operele celebrului artist olandez. Citatele selectionate din corespondenta lui Van Gogh aduc o nota personala si profunda experientei.
„Van Gogh, The Immersive Show” nu este doar o prezentare digitala a lucrarilor de arta ale maestrului, ci o calatorie interactiva in universul sau creativ, care imbina tehnologia de ultima generatie si proiectiile spectaculoase cu geniul artistic al lui Vincent Van Gogh.
Printre operele pe care le veti putea admira in cadrul spectacolului imersiv se numara binecunoscutele „Noapte instelata”, „Autoportret”, „Lan de grau cu corbi”, „Irisi”, „Mancatorii de cartofi” dar si opere din perioada de creatie timpurie.
Pentru mai multe informatii si detalii despre programare, vizitati minamuseum.com.
In prezent exista mai multe showuri itinerante inspirate de arta lui Van Gogh, succesul lor a fost influentat de aparitia unei astfel de experiente imersive in serialul Emily in Paris.
In serialul de pe Netflix ati vazut versiunea „Immersive Van Gogh Exhibit” creata de artistul italian Massimiliano Siccardi. Ulterior au aparut si alte experiente similare, tehnologia care sta la baza acestor spectacole fiind tot mai raspandita la nivel mondial. Din comunicatul de presa al organizatorilor evenimentului de la Bucuresti se intelege ca va fi pus in scena un concept adaptat de artisti locali.
Asa cum veti descoperi mai jos, arta lui Van Gogh rezoneaza tot mai mult cu publicul de toate varstele, fiind preferat atat in versiuni digitale dar si de catre bebelusi. Intr-o lume dominata de cultura selfie-urilor, autoportrele geniului olandez oglindesc dorinta si nevoia de autoexprimare si autoproiectie, desi in cazul lui Van Gogh nu era vorba despre vanitate cat despre o cautare disperata a eului interior combinata cu lipsa resurselor materiale pentru a gasi alte modele (care ar fi trebuit platite).
Pe platforma online a Muzeului Van Gogh din Amsterdam au fost publicate 1515 de picturi si desenele ale lui Vincent Van Gogh. Printre acestea se afla si cele mai cunoscute opere ale sale, dar si o serie de scrisori, notite si obiecte personale.
Acestea au fost publicate dupa finalizarea unui proiect important de digitalizare si cercetare a lucrarilor din patrimoniul muzeului care a inceput in 2018 si care a avut ca scop facilitarea accesului la opera maestrului olandez.
Pe langa picturile realizate de artist, se pot vedea si schite, studii de anatomie si vegetatie, peisaje, portrete, autoportrete si naturi statice.
Muzeul Van Gogh gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului, cat si un numar impresionant de obiecte personale si scrisori. Printre cele mai importante opere detinute de muzeu se numara seria de picturi cu flori, autoportretele artistului si celebra panza cu dormitorul sau.
In colectia online a muzeului fiecare pictura este insotita de cateva date esentiale si o mica descriere despre tehnica, contextul in care a fost realizata si relevanta ei pentru parcursul artistic al lui Van Gogh. De asemenea, sunt afisate detalii cu privire la expozitiile in care a aparut lucrarea respectiva si surse bibliografice despre aceasta. Este una dintre cele mai complexe si de incredere surse despre Van Gogh existente online in acest moment.