Sam Mendes va regiza patru filme despre fiecare dintre membrii trupei The Beatles: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Star. Vor fi lansate in 2027 sub forma unei „experiente cinematografice revolutionare”.
Sam Mendes, unul dintre cei mai apreciati regizori britanici, a anuntat ca a semnat un contract care va crea o franciza in jurul fenomenului The Beatles. Avand parte de sustinerea Sony Pictures si Neal Street Productions, cineastul va regiza patru lungmetraje care se vor intersecta si care vor spune povestea celor patru membri ai trupei: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison si Ringo Starr.
McCartney, Starr si familiile defunctilor John Lennon si George Harrison, au cedat pentru prima data drepturile de autor pentru a fi ecranizate atat povestile lor dar si muzica The Beatles. Este prima data cand Apple Corps, compania care administreaza muzica si imaginea The Beatles, semneaza un astfel de acord.
Fiecare dintre filme va fi gandit din perspectiva unui membru al trupei.
Intr-o declaratie oferita presei americane, Mendes a spus ca se simte onorat sa ilustreze povestea celei mai mari trupe rock din toate timpurile si “incantat sa provoc notiunea de ceea ce constituie o excursie la film.”
Pe langa regie, Mendes va produce filmele alaturi de Pippa Harris, partenera sa de la Neal Street Productions, si de Julie Pastor de la Neal Street. Jeff Jones va fi producator executiv pentru Apple Corps Limited.
Sony Pictures Entertainment va finanta si va distribui toate cele patru filme in cinematografe in 2027. Momentan nu se cunosc detalii despre distributie sau planurile de lansare insa producatorii promit ca “strategia va fi inovatoare si revolutionara”. Se refera la faptul ca in ultimii ani experienta mersului la cinematograf este puternic influentata de campania de promovare a unui proiect — cum a fost exemplul Barbie si Oppenheimer din vara anului trecut.
Producatoarea Pippa Harris a declarat la randul ei ca “intentionam ca aceasta sa fie o experienta cinematografica unica, emotionanta si epica: patru filme, spuse din patru perspective diferite, care spun o singura poveste despre cea mai celebra trupa din toate timpurile. Este un privilegiu imens sa avem binecuvantarea celor de la The Beatles si a celor de la Apple Corps pentru a face acest lucru.”
Un alt trend pe care mizeaza Sony Pictures este cel al biografiilor muzicale si al concertelor transmise pe marele ecran.
Cel mai mare succes in acest sens a fost “Bohemian Rhapsody” in regia lui Bryan Singer — despre viata lui Freddie Mercury —, urmat recent de „Elvis” al lui Baz Luhrmann si „Bob Marley: One Love” de la Paramount Pictures care au avut incasari foarte bune din biletele vandute in cinematografe si au primit si aprecieri din randul criticilor de specialitate.
Intre timp, se afla in lucru mai multe filme biografice despre mari artisti: Antoine Fuqua transforma povestea lui Michael Jackson intr-un lungmetraj in timp ce Sam-Taylor Johnson va lansa in curand un film despre viata lui Amy Winehouse. Iar zilele trecute, publicatia Variety a scris ca Ridley Scott este in discutii pentru a regiza un film despre trupa Bee Gees.
Pentru Sam Mendes, cunoscut pentru filme care lasa o amprenta profunda asupra industriei cinematografice — precum American Beauty, 1917 si filmele James Bond „Skyfall” si “Spectre” — este o sansa de a reinventa biografiile muzicale.
Tom Rothman, presedinte si director general al Sony Motion Picture Group a declarat intr-un email trimis angajatilor sai ca au existat multe companii care “au sperat sa aiba sansa de a se asocia la aceasta experienta cinematografica unica in viata. Sunt onorat ca, in cel de-al 100-lea an al Columbia Pictures si cu sprijinul entuziast al lui Tony (n.r. Tony Vinciquerra, CEO-ul companiei), am invins si suntem studiourile alese pentru acest proiect”.
In alta declaratie oferita presei, Rothman a punctat ideea evenimentelor cinematografice care “trebuie sa fie seismice din punct de vedere cultural.”
De-a lungul timpului, The Beatles a fost subiectul mai multor documentare, inclusiv filmul din anii 1970 „Let It Be”, care a relatat destramarea grupului, precum si “Nowhere Boy” din 2009 care acopera perioada adolescentei lui John Lennon si aparitia trupei in Liverpool. Aaron Taylor-Johnson l-a jucat pe Lennon in timp ce Thomas Brodie-Sangster l-a portretizat pe Paul McCartney.
Cantecele lor au inspirat, de asemenea, filme precum „Across the Universe” din 2007 si „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” din 1978.
De asemenea, Disney+ a lansat in 2021 un documentar semnat de Peter Jackson, intitulat „Get Back”, care a folosit imagini de arhiva pentru a descrie saptamanile pe care Lennon, McCartney, Harrison si Starr le-au petrecut scriind, inregistrand si repetand cantece pentru albumul “Let It Be” din 1970.
Anul trecut, tot Peter Jackson a lansat si „Now and Then”, ultimul cantec The Beatles. Melodia a fost finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale iar clipul include imagini nemaivazute cu membrii trupei. Poate fi ascultata aici.
In ultimii ani, echipa de promovare The Beatles a lucrat intens si pare ca fiecare piesa a indicat catre momentul anuntului filmelor. Treptat, povestea trupei a fost reamintita publicului larg: au fost lansate melodii, au fost deschise expozitii si magazine de tip pop-up si a fost lansata cartea “The Beatles. O istorie.” de Craig Brown, fiind tradusa si in limba romana.