Skip to content

Cea de-a 28-a editie a Festivalului Filmului Francez se desfasoara intre 21 si 31 martie la Bucuresti si in alte 12 orase. Editia celebreaza 100 de ani de la crearea Institutului Francez din Romania

Partea frumoasa a festivalurilor de film specializate pe o anumita tara sau limba este ca poti intelege si simti o parte din cultura acelui popor, poti vedea filme care nu sunt neaparat de box office dar arata un trend creativ din tara respectiva.

Nici festivalul filmului francez de la  Bucuresti nu face exceptie, ba din contra e un regal pentru cinefili si pentru studentii la facultatile de profil care pot simti ce se intampla in Franta acestui moment cinematografic.

In anul centenarului sau, Institutul Francez din Romania organizeaza cea de-a 28-a editie a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfasura in perioada 21-31 martie la Bucuresti si in alte 12 orase din tara: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Craiova, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures.

Tema generala a festivalului in acest an este Vertiges – vertijul si variatiile sale in cinema. Epoca noastra este marcata de schimbare, de o accelerare continua si de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului.  –  Oare trebuie sa se schimbe totul ca sa nu se schimbe nimic? Sau se schimba oare totul cu adevarat? Si daca maine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbari?  –  Publicul este invitat sa se cufunde intr-un program uluitor, care isi manifesta sustinerea pentru cinematografia de gen, in special, si celebreaza propunerile cinematografice alternative si provocatoare.

Una dintre noutatile festivalului este sectiunea Mauvais genres, care cuprinde o selectie de filme franceze de gen (films de genre). In cadrul ei, publicul va putea viziona Vincent doit mourir de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat in Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui barbat, Vincent, care este atacat in mod repetat si fara motiv de persoane care incearca sa il ucida. Tot in aceasta sectiune va fi prezentat si filmul de animatie SF Mars Express de Jérémie Périn, o poveste politista care se petrece pe Pamant si pe Marte, intr-un viitor in care oamenii sunt inlocuiti de roboti – „un bun tribut adus filmului noir, amestecat cu cyberpunk. O adevarata placere“ (Screen International).

Festivalul isi diversifica experientele cu care isi asteapta publicul, iar anul acesta gazduieste, in premiera, o sesiune de filme in realitate virtuala, organizata in parteneriat cu CINETic. Publicul este invitat sa se cufunde in universul creat de cinci filme care ofera o varietate de experiente din punct de vedere al temei, formatului si gradului de interactivitate. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu varste de peste 12 ani.

Pe langa noutatile acestei editii, festivalul isi pastreaza si sectiunile traditionale: Panorama filmelor anului, Competitia tinerelor talente – lungmetraj si Competitia tinerelor talente – scurtmetraj.

Sectiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public si critica. Publicul va putea vedea astfel Le Règne Animal de Thomas Cailley, prezentat in 2023 in deschiderea sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, care a vandut peste un milion de bilete in Franta si a primit 12 nominalizari la Premiile César, spune povestea unui tata si a unui fiu, interpretati de Romain Duris respectiv Paul Kircher, care se lupta sa supravietuiasca intr-o lume in care tot mai multi oameni sunt transformati in animale. In aceasta sectiune va fi prezentat si filmul Une Année Difficile, de Eric Toledano si Olivier Nakache, la randul sau un mare succes de public. Aceasta comedie povesteste cum Albert si Bruno, interpretati de Pio Marmaï si Jonathan Cohen se alatura fara convingere unei miscari ecologiste. Publicul va putea vedea, de asemenea, La Bête – noul film al lui Bertrand Bonello – „un vis vast si tulburator despre viitor si trecut“ (The Guardian), selectat in competitie la Festivalul de Film de la Venetia. Filmul spune povestea lui Gabrielle, interpretata de Léa Seydoux, care traieste intr-o lume din viitor dominata de inteligenta artificiala, in care emotiile umane sunt considerate o amenintare. De aceea, Gabrielle trebuie sa isi purifice ADN-ul, intorcandu-se in vietile sale anterioare, unde il gaseste pe Louis, marea ei iubire.

Competitia tinerelor talente – lungmetraj pune in valoare, ca in fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intra in cursa pentru Premiul publicului, o bursa de 1000 euro oferita de Institutul Francez din Romania. Din competitia acestei editii fac parte: Rien à perdre, de Delphine Deloget, selectionat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, in care Virginie Efira interpreteaza personajul unei mame care trebuie sa se confrunte cu aparatul administrativ si juridic, Chien de la Casse regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César si castigator al Premiului publicului la Angers, Paula in regia Angelei Ottobah si Àma Gloria semnat de Marie Amachoukeli – „o drama emotionanta despre legatura speciala dintre o tanara frantuzoaica si dadaca sa.“ (Screen International).

Competitia tinerelor talente – scurtmetraj prezinta publicului roman cinci scurtmetraje ale unor tineri cineasti care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franta. Un juriu format din tineri critici de film va selecta castigatorul competitiei. Premiul consta intr-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din Romania la Bucuresti: un cadru ideal in care cineastul castigator va putea sa dezvolte un proiect de lungmetraj.

Citește în continuare