Cursa ospatarilor revine la Paris dupa 13 ani ca un precursor al Jocurilor Olimpice. Cei mai indemanatici chelneri vor alerga pe strazile din Marais dupa o traditie veche de peste 100 de ani.
Chelnerii imbracati in camasa alba, cu pantaloni negri si sort alb, deseori nepoliticosi, care alearga grabiti, cu o tava in mana, sunt parte din experienta pariziana pentru orice turist. Anul acesta, viteza de deplasare si indemanarea ospatarilor francezi vor fi puse la incercare in cursa ospatarilor care revine dupa 13 ani, ca un precursor distractiv al Jocurilor Olimpice.
Angajatii restaurantelor si cafenelelor din Paris vor alerga pe celebrele strazi ale capitalei franceze pe 24 martie, cu patru luni inaintea probelor de la Olimpiada, din luna iulie.
Denumita „course des cafés”, cursa ospatarilor a devenit legendara in Paris avand o traditie de peste un secol. Primul eveniment documentat a avut loc in 1914, la vremea respectiva se numea „course des garçons” deoarece era deschisa chelenerilor carora oamenii li se adresau cu “garcon!” (baiat).
In total, 200 de chelneri si chelnerite vor parcurge o bucla de doi kilometri in jurul zonei istorice Marais, in timp ce vor tine in echilibru o tava argintie pe care vor avea o cafea, un croissant si un pahar cu apa. Pentru a avea sanse de castig, concurentii trebuie sa parcurga circuitul in cel mai scurt timp posibil.
In cadrul alergarii, ospatarii trebuie sa evite sa verse lichid din recipiente si sa nu scape croissantul de pe farfurie. In plus, trebuie sa respecte toate regulile impuse de organizatori, inclusiv purtarea uniformei traditionale: camasa alba, pantaloni negri si un sort.
Cursa a fost pusa pe pauza inca din 2011 din cauza lipsei de sponsori. De data aceasta, doua dintre cele mai mari sindicate din domeniul ospitalitatii din Franta, precum si furnizorul de apa al orasului asigura finantarea.
Nicolas Bonnet, viceprimarul Parisului pentru comert, artizanat, profesii liberale si profesii de arta si moda, a declarat pentru Euronews ca “Scopul nostru este de a pune in lumina reflectoarelor munca lucratorilor din restaurantele si cafenelele noastre. Sectorul a fost grav afectat de pandemia Covid-19 si multi angajati continua sa lucreze in conditii grele, cu inceputuri foarte timpurii pentru unii, iar pentru altii cu sfarsituri foarte tarzii.”
Cursa de anul acesta va marca punctul culminant al unui program de evenimente care va dura o saptamana si care va celebra cultura cafenelelor pariziene, precum si arta franceza a servirii.
50 de restaurante si cafenele din tot orasul – selectate de Asociatia Bistrourilor si Cafenelelor Franceze – vor primi medalii pentru munca lor asidua. Va exista si o categorie de premii pentru chelnerite, ospatari, precum si o recompensa separata pentru stagiarii din restaurante.
Asociatia Bistrourilor si Cafenelelor Franceze a facut campanie pentru ca UNESCO sa includa cultura cafenelelor din Franta pe lista „patrimoniului cultural imaterial”.
Aceasta clasificare se refera la cunostintele si abilitatile care sunt detinute intr-un anumit sector si care se transmit de la o generatie la alta. Pentru multi dintre ei, acest lucru este deosebit de important avand in vedere numarul tot mai mic de cafenele si restaurante din Franta. In 1960 existau aproximativ 200.000 de bistrouri (restaurante mici pariziene), in timp ce in prezent se estimeaza ca orasul are 40.000.
Cultura curselor de ospatari a fost preluata de-a lungul timpului si in alte locuri din jurul lumii, incepand cu alte orase franceze precum Limoges, dar si orase europene — Bruxelles si Londra —, americane — Washington, Buenos Aires — si asiatice — Tokyo.
Inceputurile „Course des Garcons de Café” sau „Cursa chelnerilor” pot fi urmarite pana la inceputul secolului XX, dar s-ar putea sa fie mult mai vechi. Se crede ca a aparut la Paris ca un eveniment de prezentare a talentelor profesionale ale chelnerilor.
La inceputuri, cursele prezentau o imagine idealizata a Parisului dinaintea razboaielor mondiale: baieti tineri cu parul elegant, sorturi albe, lungi, papioane care contrastau cu camasile albe, pantofi negri proaspat lustruiti alergau pe strazile pietruite de langa Place de la Bastille tinand in mana o tava rotunda din lemn, cu sticle si pahare pline cu apa.
In mod traditional, cursa era organizata de ziua nationala a Frantei, in prezent nu se mai tine cont de data, competitie devine aproape ca eveniment sportiv, plin de distractie si voie buna.