SoNoRo Conac va incepe intre 3 si 6 martie. „L’heure bleue” – un spatiu de muzica si visare – e tema cealei de-a XII-a editie a turneului
Turneul SoNoRo Conac ajunge in 2024 la editia a XII-a, intitulata „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp in care finalul de zi se pregateste sa faca loc inserarii, apoi noptii. „Ora albastra” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spatiu de visare si un rastimp in care muzica se materializeaza, trece dincolo de contururi si prinde viata in mod desavarsit, in unele dintre cele mai frumoase edificii din tara noastra.
An dupa an, acest turneu a atras atentia asupra arhitecturii de patrimoniu, muzica de camera rasunand deja in peste 120 de cladiri cu un istoric impresionant. O buna parte dintre conace au ajuns de-a lungul timpului in atentia autoritatilor, prin intermediul concertelor SoNoRo, iar cativa ani mai tarziu au beneficiat de reparatii si au fost redate comunitatilor locale si turistilor.
Prima parte a turneului va avea loc in perioada 3-6 martie 2024 si va continua cu alte doua parti in lunile mai si iunie.
SoNoRo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvarii unor monumente importante din patrimoniul romanesc.
Concertele editiei din acest an vor avea loc la Sala Radio din Bucuresti (duminica, 3 martie, ora 19:00), Hotel Palace din Baile Govora, jud. Valcea (luni, 4 martie, ora 19:00), Casa de Cultura din Feldioara, jud. Brasov (marti, 5 martie, ora 19:00) si Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galati (miercuri, 6 martie, ora 18:00), fiind sustinute de muzicienii Nicolas Dautricourt (vioara), Razvan Popovici (viola), Shani Diluka (pian), Cristiana Mihart (pian) si Ioan-Dragos Dimitriu (pian).
„Dupa ce am inceput anul cu selectia bursierilor pentru programul SoNoRo Interferente, sunt incantat ca ne pregatim pentru turneul SoNoRo Conac din 2024! Anul acesta vom deschide turneul cu traditionalul Concert de Martisor pe care il organizam la Sala Radio, in coproductie cu Radio Romania Muzical. Il consider deja traditional pentru ca ajungem la a cincea intalnire pe care o propunem publicului la inceputul primaverii. Vom continua cu trei spatii noi in istoricul SoNoRo Conac: primul este Hotelul Palace din Baile Govora, care se afla intr-o cladire-monument ce dateaza de la inceputul secolului XX. Hotelul a renascut in 2014, dupa un amplu proiect de reabilitare, in care s-au restaurat cu grija multe dintre detaliile originale. Al doilea loc pe harta noastra este Casa de Cultura din Feldioara, data in folosinta in anul 1978 si cazuta in paragina, ca multe alte cladiri cu destinatii similare. Din fericire, prin grija Primariei Feldioara si a domnului primar Sorin Taus, Casa de Cultura de aici a revenit la viata si se bucura chiar si de existenta unui pian Yamaha. Al treilea loc este Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Galati, situat intr-o cladire-monument istoric, cu peste 150 de ani de existenta. Colegiul a primit in anul 2017 Ordinul „Meritul pentru Invatamant” in grad de Ofiter si obtine anual performante scolare ce merita toata admiratia noastra.
Sunt incantat, desigur, si de prezenta colegilor mei, muzicieni deosebiti, care se bucura de aprecierea publicului romanesc si international. Vom reveni cu vesti despre urmatoarele parti ale turneului, dar pana atunci va invit sa fiti alaturi de noi la primele concerte SoNoRo Conac din acest an!”, declara Razvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.
Accesul la concertul de Martisor, de la Sala Radio din Bucuresti, se face in baza biletelor disponibile in retelele https://www.entertix.ro/ si https://www.myticket.ro/, in librariile Carturesti si la casa de bilete a Salii Radio.
La celelalte concerte, accesul este liber, in baza invitatiei sau a rezevarii locului. Mai multe detalii despre programul concertelor si a modalitatii de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.
Initiat in 2013, turneul SoNoRo Conac si-a propus inca de la inceput, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate – cladiri spectaculoase si elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural. In cele unsprezece editii, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emotionala a tarii noastre peste 120 de cladiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din Romania, dar a atras atentia si publicului international asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din tara noastra.