Tot ce trebuie sa stiti despre serialul SHŌGUN, disponibil de astazi pe DISNEY+. S-a filmat in Vancouver, 185 de persoane au muncit in departamentul costume, istorici niponi au supravegheat productia
Seria limitata Shōgun de la FX, care este disponibila pe Disney+ din 27 februarie, se bazeaza pe romanul omonim publicat in 1975 si este o poveste despre dragoste, onoare, cultura si lupta pentru putere.
Actiunea se petrece in anul 1600 si marcheaza ascensiunea Shōgunului Yoshii Toranaga (interpretat de Hiroyuki Sanada) in Japonia feudala, in timp ce infrunta Consiliul Regentilor. Toranaga este ajutat de consilierul sau, pilotul englez naufragiat John Blackthorne (interpretat de Cosmo Jarvis), care este nu doar singurul englez ajuns pe aceste meleaguri, ci si primul care avea sa obtina statutul de samurai. Serialul va debuta cu doua episoade, urmand ca un nou episod sa aiba premiera in fiecare saptamana.
Shōgun este titlul oficial al conducatorului militar national al Japoniei, iar povestea acestei titulaturi are radacini vechi, care dateaza inca din seconul al XII-lea.
Japonia anului 1600 prezentata in Shōgun este locul unde putini europeni au pus, vreodata, piciorul.
Conform firului epic, nava naufragiata vine purtand secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga sa incline balanta puterii in favoarea sa si sa distruga influenta formidabila a dusmanilor lui Blackthorne: preotii iezuiti si negustorii portughezi. Soarta celor doi protagonisti devine indisolubil legata de cea a traducatoarei lor, Toda Mariko. (interpretata de Anna Sawai), o nobila crestina misterioasa, cazuta in dizgratie. In timp ce isi slujeste stapanul pe acest fundal politico-social tensionat, ea trebuie sa gaseasca un echilibru intre noua relatie cu Blackthorne, angajamentul fata de credinta care a salvat-o si datoria fata de raposatul ei tata.
Astfel, pe masura ce conflictele politice interne si ciocnirile culturale iau amploare, lupta devine, practic, inevitabila. Loialitatea, integritatea si taria de caracter ale lui John Blackthorne sunt puse la grea incercare, prins intre doua lumi care-l vor schimba ireversibil.
La patru decenii de la prima ecranizare a romanului scris de James Clavell, abonatii Disney+ au ocazia sa descopere o noua abordare a povestii navigatorului britanic naufragiat pe coastele Japoniei, langa Peninsula Izu, care devine un pion important in lupta pentru putere dintre samurai si rivalii acestora.
James Clavell, scriitor, scenarist, regizor si veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a documentat timp de trei ani pentru acest roman. De altfel, a fost chiar prizonier al fortelor nipone pe insula Java si in Singapore, ceea ce i-a trezit interesul pentru cultura si pentru traditia Asiei de Est si a Japoniei, dar si pentru experientele prizonierilor de razboi.
Romanul lui Clavell a fost una dintre cartile cele mai cautate si dorite in epoca comunista, romanii apreciind saga si detaliile mai decoltate care nu erau des intalnite in cartile publicate in tara noastra. Cele doua volume groase se vindeau pe pile si adesea la supra pret si cu interventii la librarii, pentru a fi apoi imprumutate in interiorul grupurilor de prieteni sau familii si circulau din mina in mina..
Cele mai citite carti in anii comunismului au fost „Shogun”, de James Clavell, „Vraciul”, de Tadeusz Dotega Mostowicz, „Magicianul”, de John Fowels.
Romanul lui Clavel a fost ecranizat cu o distributie americana, cu Richard Chamberlain protagonist, si a putut fi urmarit in Romania la sfarsitul anilor 80, pe casete video care circulau illegal, pentru ca imediat dupa Revolutie, la inceptul anilor 90 sa fie difuzat la televiziunea nationala.
La lansarea internationala a avut aprecieri foarte bune, a fost nominalizat la premiile Emmy si a avut trei Globuri de aur… James Clavell a fost de altfel nu doar scriitor, ci si dramaturg si regizor de film, iar acest roman a fost scris in timpul unei greve de la Hollywood care i-a permis o pauza de la proiectele sale.
Povestea care sta la baza seriei de pe Disney + este romantata, episoadele descriu cu mare acuratete realitatile Japoniei feudale de la acea vreme.
Intreaga serie Shōgun a fost filmata intr-o locatie fizica din Vancouver, iar pentru aceasta au fost recrutati consultanti experti din Japonia pentru a lucra cu echipa canadiana, transformandu-se intr-o colaborare armonioasa intre talente orientale si occidentale, pentru a spune o poveste japoneza cu adevarat autentica. Pentru a asigura conformitatea cu elementele epocii, decorurile, locatiile, culisele, recuzita si cladirile create pentru Shōgun au fost concepute cu fidelitate, pentru a convinge atat telespectatorii, cat si echipa de distributie ca au pasit in Japonia feudala a anilor 1600.
Platourile de filmare au inclus doua structuri exterioare extinse, o locatie indepartata intr-o zona montana si doua studiouri de inregistrare uriase, care cuprindeau toate interioarele Castelului Osaka, gradinile, o misiune catolica si parti ale impunatoarei nave Erasmus. De asemenea, a mai fost utilizat un platou virtual imens pentru filmarea cu ecran albastru si efecte vizuale, unde au fost aduse la viata scene imposibile.
In perioada Sengoku au avut loc schimbari care au dus la dezvoltarea culturii si artei. Designerul de costume, Carlos Rosario, a putut, astfel, sa dea frau liber imaginatiei, folosind elemente care au existat numai in acea perioada istorica.
„Toate obiectele vestimentare folosite in Shōgun au fost lucrate manual”. Astfel, echipa a putut sa controleze fiecare detaliu, inclusiv calitatea si texturile materialelor, culorile, stilul si modul in care modelele erau taiate si cusute. Exista o semnificatie in fiecare articol de imbracaminte. De exemplu, numarul de straturi pe care o femeie le purta comunica statutul ei, iar numarul de pliuri pe hakama unui barbat (pantaloni largi) reprezentau statutul social, cat de bogat si puternic este.
Echipa de costume, formata din 85 pana la 125 de persoane, in functie de episod, a creat mii de tinute si a realizat sute de sesiuni de proba pe parcursul seriei. Era nevoie de doi oameni pentru a imbraca un singur samurai in armura.