Beneficiile extraordinare ale unui super aliment: stafidele. Un pumn de stafide la cateva zile va imbunatateste tranzitul intestinal, imunitatea si reduce inflamatiile
Stafidele sunt struguri uscati. Procesul de uscare al boabelor de struguri concentreaza atat substantele nutritive, cat si zaharurile din struguri, ceea ce face ca stafidele sa fie bogate in substante nutritive si calorii.
Stafidele au aparut in Orientul Mijlociu ca forma de a conserva strugurii si de a oferi corpului un plus de zahar pe perioada iernii, au ajuns apoi in Europa, unde au fost populare mai ales printre greci si romani. Din punct de vedere istoric, stafidele au fost folosite ca moneda, ca premii in cadrul evenimentelor sportive si pentru a trata afectiuni precum intoxicatiile alimentare.
Astazi, stafidele sunt disponibile in majoritatea supermarketurilor. Ele pot fi facute dintr-o mare varietate de tipuri de struguri, fiecare soi generand arome si texturi diferite in stafide.
Stafidele pot fi, de asemenea, uscate in diferite moduri. Stafidele uscate natural sunt uscate la soare si au o culoare inchisa. Dureaza aproximativ 3 saptamani pentru a se usca complet. De asemenea, pot fi uscate intr-un deshidrator de casa sau comercial. Deoarece sunt bogate in zahar natural, precum si in calorii, expertii spun ca trebuie consumate cu moderatie.
Stafidele sunt considerate astazi unul dintre super alimentele inteligente pe care ni le ofera natura intrucat sunt pline de mai multe substante nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanti, fitonutrienti, polifenoli si alte cateva fibre dietetice.
Iata cateva beneficii uimitoare pentru sanatate pe care le are consumul de stafide.
Ajuta la o functionare mai buna a tranzitului intestinal pentru ca sunt incarcate cu fibre alimentare insolubile, ceea ce le face un laxativ natural care imbunatateste miscarea intestinala si asigura o eliminare lina a rezidurilor din sistemul nostru.
Sunt unul dintre alimentele care ajuta la prevenirea cancerului datorita prezentei catechinilor care au compusi polifenoli care poseda compusi antioxidanti.
Ajuta la mentinerea sub control a tensiunii arteriale. Stresul si obiceiurile noastre alimentare pot duce la fluctuatii ale tensiunii arteriale. Stafidele au un continut ridicat de potasiu, icare este un vasodilatator natural care relaxeaza vasele noastre de sange, imbunatateste circulatia sangelui si, astfel, amelioreaza hipertensiunea.De asemenea, fibrele alimentare din stafide reduc rigiditatea vaselor de sange, imbunatatind tensiunea arteriala, ceea ce, la randul sau, reduce riscul de hipertensiune.
Stafidele imbunatatesc, de asemenea, imunitatea. In ultimii ani, imunitatea a devenit de maxima importanta in viata fiecaruia. Cand vine vorba de stafide, acestea au nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele si mineralele, antioxidanti si polifenoli.Toate acestea ajuta in lupta cu radicalii liberi din sistemul nostru, stabilizandu-i si impiedicandu-i sa provoace daune oxidative celulelor noastre, inclusiv celulelor albe din sange care formeaza coloana vertebrala a sistemului nostru imunitar.
Ajuta la limitarea tulburarilor anti inflamatorii urbane precum artrita si guta. Acest lucru se datoreaza prezentei antioxidantilor si polifenolilor.
Introduceti stafide in alimentatie, ca o gustare (simple sau in iaurt), in salate, sau in prajituri. Un cosum zilnic al unui pumn de stafide ajuta foarte mult organismul.