Skip to content

Pe SkyShowtime puteti urmari primul episod din “Mary & George”, povestea unei femei cu o ambitie formidabila (Julianne Moore) care si-a antrenat fiul sa devina amantul Regelui Angliei. Ecranizarea cu costume si decoruri fabuloase este bazata pe fapte reale.

Pe platforma de streaming SkyShowtime a fost lansat vineri, 8 martie, primul episod din unul dintre cele mai asteptate seriale ale inceputului de an: “Mary & George” care ii are in rolurile principale pe Julianne Moore si Nicholas Galitzine.

In fiecare vineri va fi lansat cate un nou episod al seriei care ecranizeaza o poveste aparent incredibila din istoria monarhiei britanice: o mama ambitioasa pana la extrem isi antreneaza fortat fiul sa devina amantul unuia dintre cei mai puternici conducatori din lume: Regele James I al Angliei. Intr-o lume in care totul este despre putere, o mama si un fiu fara prospecte optimiste si fara titluri nobiliare ajung sa conduca una dintre cele mai puternice natiuni din lume la vremea respectiva si sa fie numiti Contesa si Duce de Buckingham.

Echipa urban.ro a vizionat toate cele 7 episoade ale seriei in avans si, fara spoilere, va invitam sa descoperiti in continuare motivele pentru care merita sa urmariti aceasta productie dinamica, spectaculoasa, cu umor negru inserat subtil si mult suspans.

Producatorii — printre care se numara si Julianne Moore — descriu miniseria ca o “drama istorica” creata de D.C. Moore si regizata de Oliver Hermanus, Alex Winckler si Florian Cossen. 

In realitate, desi pilonii principali ai povestii sunt bazati pe fapte istorice — respectand intocmai anumite date si evenimente — si pe cartea “The King’s Assassin” lansata de Benjamin Woolley in 2017, modul in care se desfasoara actiunea si comportamentul personajelor nu au valente istorice. Insa tocmai aceasta optiune regizorala transforma viziunea din “Mary & George” intr-un nou tip de abordare care ar putea crea un nou sablon pentru dramele de epoca.

Ceea ce diferentiaza serialul de o drama istorica obisnuita este optiunea de a le permite personajelor sa vorbeasca liber, in limbaj actual, cu multe injuraturi, cu un cinism deloc caracteristic perioadei respective (inceputul secolului al XVII-lea). Chiar daca actiunea se desfasoara in mare parte la curtea regala a Regelui James al VI-lea al Scotiei si I al Angliei, negocierile meticuloase, diplomatia si regulile de politete sunt inlocuite in serial de o franchete pe alocuri socanta, cu un umor negru, foarte englezesc si o atitudine transanta din orice punct de vedere. 

Cinismul care inlocuieste limbajul si comportamentul strict de la curtea regala, combinat cu intrigile politice specifice vremurilor respective (otraviri, tradari, aliante, comploturi, conspiratii), transforma serialul intr-o drama psihologica plina de suspans.

Pe langa sacrificarea fiului ei, Mary nu s-a oprit la nimic pentru a-si atinge scopurile. S-a casatorit pentru a urca in rang, a mituit politicieni, a colaborat cu infractori, a ucis oameni si si-a croit propriul drum in sistemul patriarhal si opresiv din Anglia. Este o poveste care ar putea rezona cu miscarile feministe si desi pare ca este un unghi de actualitate, ambitia extraordinara a lui Mary a fost pe cat se poate de reala si a transformat-o intr-un personaj fascinant al istoriei britanice.

Serialul beneficiaza de costume spectaculoase in fiecare episod, fiind semnate de Annie Symons, castigatoare a unui premiu Emmy pentru ecranizarea “Great Expectations” din 2011. 

Fiind vorba de curtea regala londoneza de la inceputul secolului al XVII-lea, fastul, extravagantele si siluetele fabuloase regasite numai in portretele regale sunt omniprezente, recreate pe micul ecran cu minutiozitate. 

In ceea ce priveste decorurile, acesta constau in conace, vile si palate care au apartinut aristocratiei engleze. Sunt locuri absolut spectaculoase, bogat decorate, perfecte pentru drame in stil shakespearian.

Pentru a respecta acuratetea istorica s-au folosit unele dintre cele mai spectaculoase case din perioada Tudor aflate in zona Londrei: Charterhouse pentru exterioarele palatului din Londra, piata de carne, sala de baluri si bucatarie, biserica Sf Bartolomeu cel Mare din Smithfield pentru incoronare si Parlament, Ham House din Richmond pentru resedinta familiei Villiers.

In Kent s-a filmat in Knole pentru scenele de interior din palat (in realitate a fost resedinta regala a lui Henry al VIII-lea, in muzeul deschis in prezent se gasesc scrisori si documente din perioada in care au avut loc faptele istorice din Mary & George) si Castelul Dover pentru Turnul Londrei si Castelul Windsor.

Hatfield House din Hertfordshire este sala de bal care apare la banchetul regelui din serial, Crowhurst din Surrey este resedinta lui Mary, Rothamstead Manor din Harpenden este Compton Manor in care Mary se casatoreste cu Sir Thomas Compton iar Castelul Stirling din Scotia a fost utilizat pentru secventele din Edinburgh. In realitate, Regele James a trait cativa ani din viata la Stirling iar apartamentele sale erau legate printr-o scara de camerele oaspetilor, se considera ca accesul a fost creat in mod special pentru a facilita traseul nocturn al lui George catre iubitul sau rege.

Julianne Moore joaca rolul personajului istoric Mary Villiers, o femeie cu inceputuri modeste, dar cu o ambitie formidabila, care l-a crescut pe cel de-al doilea fiu al sau, George (Nicholas Galitzine), cu scopul ca acesta sa-l seduca pe regele James VI al Scotiei si I al Angliei (Tony Curran) si sa devina amantul sau.

Fiind mereu cea mai inteligenta persoana din cercul sau, Mary si-a putut valorifica intreg potentialul doar in momentul in care a realizat ca poate profita de apetitul feroce al regelui pentru vin, companie si barbati educati. 

George, un naiv frumos si carismatic, este propulsat in centrul atentiei in timp ce mama sa planuieste atragerea regelui in cursa. 

Punand la cale intrigi scandaloase si tactici de seductie, Mary si George isi croiesc drumul spre centrul curtii regale, pentru a deveni cea mai puternica familie din Anglia. Dar, pe masura ce puterea lui George creste, relatia cu mama sa este tot mai incordata. George trebuie sa-si demonstreze ca nu este definit doar prin frumusetea sa. Trebuie sa-si puna amprenta asupra istoriei, indiferent de consecinte.

Prestatia lui Moore ii arata versatilitatea si talentul extraordinar, este un rol diferit pentru ea, Mary este un personaj cu o ambitie care o determina sa incalce orice legi umane si divine, fiind dispusa sa calce pe cadavre pentru a-si atinge obiectivele. Este prima data in cariera ei cand Moore joaca un rol cu atat de mult substrat malefic si primul rol intr-un serial de epoca.

Costumele cu gulere ridicate pe care le poarta ii subliniaza dorinta acerba de a primi un titlu nobiliar si de a fi acceptata la curtea regala de catre nobilii care nu obisnuiesc sa ridice privirea catre burghezie. Totodata, gulere si decolteurile sale arata si faptul ca nu e tocmai in pas cu moda curteana, siluetele lui amintesc mai degraba de perioada elizabetana iar aspectul ei atrage reactii negative din partea celorlalti curteni.

Distributia lui Galitzine in rolul seducatorului fiu George si al actorului scotian Tony Curran in rolul Regelui James este exceptionala.

Galitzine este un idol in ascensiune al publicului adolescent dupa ce a jucat in doua dintre cele mai de succes productii de anul trecut in randul tinerilor: filmul “Red, White and Royal Blue” pe Prime Video (in care joaca rolul printului mostenitor al coroanei britanice in prezent) si “Bottoms”, o comedie care s-a bucurat de mare succes in SUA. In curand il veti revedea ca protagonist in filmul “The Idea of You” alaturi de Anne Hathaway.

Galitzine joaca perfect rolul tanarului naiv care incepe sa devina constient pe care frumusetea lui o are asupra monarhului. Personajul lui trece prin transformari majore de-a lungul seriei, dobandeste o ambitie extraordinara care nu il va ajuta sa fie bine vazut de cartile de istorie. In realitate, se stie ca George Villiers a luat o serie de decizii nefaste pentru istoria britanica, va lasam sa le descoperiti in serial. In cateva episoade il veti vedea dezbracat, in mijlocul unor orgii care dramatizeaza o atmosfera de hedonism exacerbat (inspirate de scrisorile pe care reglele i le adresa in realitate).

Tony Curran joaca un rege complex care — asa cum este si in serial — in realitate a fost considerat intelept, excentric si a incalcat orice reguli cunoscute pana atunci. Desi in secolele al XVI-lea si XVII-lea homosexualitatea nu era un subiect atat de controversat asa cum este in prezent, actiunile Regelui James — isi saruta amantii in public si le facea declaratii de dragoste de fata cu restul curtii regale, li se adresa cu “sotia mea” — au fost scandaloase. 

O mica diferenta fara de hedonismul expus in serial este ca, in realitate, monarhul si George erau nevoiti sa procreeze si cu respectivele sotii pentru a asigura continuitatea nobiliara si dinastica. Fiecare dintre ei a avut multi copii.

In distributie li se alatura Nicola Walker in rolul lui Lady Hatton, doamna de onoare a sotiei regelui, Anne de Danemarca, si Adrian Rawlins in rolul sotului ei, Sir Edward Coke. 

Alaturi de ei joaca si Niamh Algar in rolul lui Sandie, iubita si mana dreapta a lui Mary, Sean Gilder in rolul lui Sir Thomas Compton, Mark O’Halloran in rolul lui Sir Francis Bacon (personaj cheie) si Laurie Davidson in rolul lui Somerset. Samuel Blenkin joaca, de asemenea, in rolul Printului Charles, Jacob McCarthy in rolul lui Kit Villiers, Tom Victor in rolul lui John Villiers, Amelia Gething in rolul lui Frances Coke si Mirren Mack in rolul lui Katherine Manners.

Va recomandam sa urmariti in fiecare vineri cate un nou episod din “Mary & George” pe SkyShowtime. Este o poveste ecranizata intr-un mod dinamic,  surprinzator, diferit fata de majoritatea serialelor de epoca.

Citește în continuare