Oscar 2024. Oppenheimer cu 7 statuete, Cilian Murphy, Emma Stone, Robert Downey Jr si Da’vine Joy Randolph castigatori. Lista completa a premiantilor si cele mai elegante aparitii
Oscar 2024 n-a avut foarte multe surprize, castigatorii au fost cei deja asteptati – cu 7 statuete pentru Oppenheimer – dar marile momente pentru spectatori au avut conotatii politice sau au venit din partea invitatilor care au prezentat premii.
Filmul „Oppenheimer”, de Christopher Nolan, o privire tulburatoare asupra inceputului erei atomice, a dominat cea de-a 96-a editie a premiilor Oscar, castigand sapte premii, inclusiv cel mai bun film si cel mai bun regizor. Filmul, care a capatat o rezonanta suplimentara intr-o perioada de conflicte internationale, a mai obtinut Oscaruri pentru interpretarea lui Cillian Murphy in rolul principal al lui J. Robert Oppenheimer si pentru rolul secundar al lui Robert Downey Jr. in rol secundar.
„Am facut un film despre omul care a creat bomba atomica si astazi traim cu totii in lumea lui Oppenheimer. Il dedic celor care lupta pentru pace” a spus Murphy in discursul sau de acceptare a premiului.
La sapte ani dupa ce a castigat pentru „La La Land”, Emma Stone a obtinut al doilea Oscar pentru cea mai buna actrita pentru ” Poor Things”.
Ea i-a multumit regizorului Yorgo Lanthimos, cu care tocmai a realizat un alt film, „Kinds of Kindness”, reflectand totodata asupra naturii colaborative a cinematografiei. „Cea mai buna parte din a face filme este ca suntem toti impreuna”, a spus ea.”Sunt atat de profund onorata sa impart acest lucru cu fiecare membru al distributiei, cu fiecare membru al echipei, cu fiecare persoana care si-a turnat dragostea, grija si stralucirea in realizarea acestui film.”
Victoria lui Stone a fost una dintre cele patru victorii ale filmului „Poor Things”, care a obtinut, de asemenea, statuete la mai multe categorii tehnice.
Da’vine Joy Randolph a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul unei administratoare de cafenea indurerata care se confrunta cu moartea fiului ei in „The Holdovers”. Randolph le-a multumit celor care au nominalizat-o pentru ca „m-au vazut”, adaugand: „de atat de mult timp, am vrut mereu sa fiu diferita, iar acum, imi dau seama, trebuie doar sa fiu eu insami”.
Robert Downey Jr a castigat premiul pentru actor in rol secundar si a avut unul dintre cele mai amuzante si auto ironice speech-uri.
„Iata micul meu secret: aveam mai multa nevoie de aceasta slujba decat avea ea nevoie de mine”, a spus Downey. Actorul, care s-a luptat cu dependenta de droguri o mare parte din anii ’90 si inceputul anilor ’80, i-a multumit lui Tom Hansen, avocatul sau de 40 de ani – „jumatate din aceasta perioada si-a petrecut-o incercand sa ma asigure si sa ma scoata pe cautiune”, a glumit Downey.
Jonathan Glazer, regizorul filmului castigator al premiului pentru cel mai bun lungmetraj international, „The Zone of Interest”, o drama care are loc la Auschwitz, a vorbit despre violentele din Orientul Mijlociu si a facut paralele cu mesajul filmului sau despre Holocaust.
„Filmul nostru arata unde duce dezumanizarea in cel mai rau caz”, a spus Glazer. „Aceasta a modelat tot trecutul si prezentul nostru. Chiar acum, ne aflam aici ca oameni care isi refuza originea de evrei si Holocaustul fiind deturnat de o ocupatie care a dus la conflict pentru atat de multi oameni nevinovati. Fie ca este vorba de victimele din 7 octombrie in Israel sau de atacul in curs de desfasurare in Gaza, de toate victimele acestei dezumanizari – cum rezistam?”.
„American Fiction”, o satira care exploreaza rasa si arta, a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, in timp ce drama din sala de judecata „Anatomy of a Fall”, a obtinut cel mai bun scenariu original.
„20 Days in Mariupol”, un reportaj sfasietor dintr-un oras ucrainean asediat, a castigat premiul pentru cel mai bun documentar. Regizorul acestuia, Mstyslav Chernov, a atras atentia asupra costurilor umane ale invaziei rusesti – un mesaj care vine in contextul in care sprijinul SUA pentru Ucraina se clatina. „Rusii ucid zeci de mii de compatrioti ai mei ucraineni”, a spus el, adaugand: „Mi-as fi dorit sa nu fi facut niciodata acest film”.
Ryan Gosling a obtinut multe aplauze cu interpretarea sa „I’m just Ken” de pe coloana sonora originala a filmului „Barbie”. Slash l-a acompaniat pe scena. Al Pacino a anuntat castigatorul pentru cel mai bun film.
Aceasta editie a premiilor Oscar s-a desfasurat intr-un moment tumultuos pentru Hollywood, care nu a avut prea multe motive de sarbatoare in cele douasprezece luni. Marile studiouri au petrecut o mare parte din acea perioada blocate in conflicte de munca cu principalele sindicate ale actorilor si scenaristilor, o confruntare care a dus la doua greve costisitoare care au dus la oprirea productiei de film.
In plus, chiar ieri in ziua ceremoniei, aproape de covorul rosu cateva sute de protestatari au cerut incetarea focului in razboiul Israelului din Gaza, iar demonstratiile pro-palestiniene din inima Hollywoodului au blocat traficul in jurul Dolby Theatre, ceea ce a dus la intarzierea ceremoniei.
Lista completa a castigatorilor:
Cel mai bun film: “Oppenheimer”
Cel mai bun regizor: Christopher Nolan – „Oppenheimer”
Cea mai buna actrita: , Emma Stone – „Poor Things”
Cel mai bun actor: Cillian Murphy – „Oppenheimer”
Cea mai buna actrita in rol secundar: Da’Vine Joy Randolph – “The Holdovers”
Cel mai bun actor in rol secundar: Robert Downey Jr. – “Oppenheimer”
Cel mai bun scenariu original: „Anatomy of a Fall”
Cel mai bun scenariu adaptat: „American Fiction”
Cel mai bun lungmetraj international: „The Zone of Interest” (Marea Britanie)
Cel mai bun lungmetraj de animatie: „The Boy and the Heron”
Cel mai bun lungmetraj documentar: „20 Days in Mariupol”
Cea mai buna imagine: „Oppenheimer”
Cel mai bun montaj: „Oppenheimer”
Cel mai bun sunet: „The Zone of Interest”
Cele mai bune efecte vizuale: „Godzilla Minus One”
Machiaj şi coafura:, „Poor Things”
Cele mai bune costume: „Poor Things”
Coloana sonora: Ludwig Göransson – „Oppenheimer”
Cântec original: „What Was I Made For?” Barbie
Scenografie: „Poor Things”
Cel mai bun scurtmetraj live-action: „The Wonderful Story of Henry Sugar”
Cel mai bun scurtmetraj de animatie: „War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Last Repair Shop”