Skip to content

O artista de origine romana va expune timp de 2 ani in Trafalgar Square din Londra. Este unul dintre cele mai prestigioase comisioane in arta contemporana la nivel mondial. 

Andra Ursuta, artista de origine romana, nascuta in judetul Bihor, este una dintre castigatoarele unuia dintre cele mai importante concursuri din arta contemporana la nivel mondial. Este vorba despre “Al Patrulea Soclu” (Fourth Plinth) din Trafalgar Square, o platforma pe care au fost expuse de-a lungul timpului cele mai influente nume din arta.

Alegerea celor doi artisti care vor expune pe Fourth Plinth din 2026 pana in 2028 si din 2028 pana in 2030 a avut loc recent. Andra Ursuta si artista americana Tschabalala Self au fost selectate de pe o lista restransa care ii includea pe Chila Kumari Singh Burman, Gabriel Chaile, Ruth Ewan, Thomas J Price si Veronica Ryan.

Lucrarile castigatoare pe un soclu din coltul unuia dintre cele mai aglomerate locuri din lume. Zeci de milioane de persoane trec anual prin Trafalgar Square, in centrul Londrei. Spatiul este unul istoric, gazduind de-a lungul timpului numeroase proteste importante.

In timp ce Tschabalala Self a propus o sculptura din bronz a unei femei de culoare, Andra Ursuta mizeaza pe un cal invaluit in rasina verde, aparent drapat.

Lucrarile au fost selectate dintr-o lista scurta de alte cinci sculpturi, printre care se numarau o pisica neagra gigantica, o furgoneta de inghetata in culori pastelate si o insula de cartofi dulci. 

Sarbatorind anul acesta cea de-a 25-a aniversare, initiativa londoneza Fourth Plinth alege o lucrare diferita pentru a decora soclul la fiecare doi ani. 

Operele de arta castigatoare sunt alese in mod independent de catre Grupul de comisariat dedicat Fourth Plinth, prezidat de Ekow Eshun. Publicul a fost invitat sa isi spuna parerea printr-un vot transparent pe site-ul primariei londoneze, iar rezultatele votului au stat la baza deciziei finale.

Lucrarea “Femeie in albastru” de Tschabalala Self aduce un omagiu unei tinere de culoare, fiind inspirata de dorinta “de a aduce in Trafalgar Square o femeie contemporana de toate varstele”. Realizata din bronz, lucrarea va fi patinata cu albastru Lapis Lazuli, un pigment rar si rafinat care a fost folosit inca din antichitate. 

Machetele operelor de arta selectionate in finala concursului sunt expuse la National Gallery pana la 17 martie 2024, putand fi admirate in versiuni digitale si online pe london.gov.uk/fourthplinth si pe Bloomberg Connects, o aplicatie gratuita care permite utilizatorilor sa acceseze muzee, galerii si spatii culturale din intreaga lume.

The Fourth Plinth a fost initiata in 1998 si este in prezent una dintre cele mai importante comenzi de arta din lume. 

Programul invita artisti de talie mondiala sa realizeze noi lucrari pentru Trafalgar Square. Este un proiect finantat de primarul Londrei, cu sprijinul Arts Council England si Bloomberg Philanthropies, insa comitetul care alege lucrarea castigatoare este complet independent de autoritatile locale.

Anul acesta se implinesc 25 de ani de la inaugurarea primei lucrari, “Ecce Homo” de Mark Wallinger, in 1999. Pana in prezent, 14 lucrari au fost expuse pe acest loc emblematic, iar Antilopa lui Samson Kambalu se afla in prezent la fata locului. “Amprente” de Teresa Margolles a fost deja anuntata ca fiind urmatoarea sculptura de pe plinta, va fi instalata in septembrie 2024. 

In “Untitled” (Fara nume) de Andra Ursuta, artista prezinta o persoana in marime naturala, pe un cal, acoperita cu un giulgiu si turnata intr-o rasina verde-transparent. 

Sculptura intruchipeaza multiple istorii ale sculpturii publice si ale comemorarii, intr-un moment in care exista o dezbatere tot mai mare cu privire la utilizarea spatiului public. 

S-ar putea descrie ca o parodie la adresa statuilor ecvestre cu barbati celebri — de obicei personalitati istorice, conducatori, politicieni, regi, imparati — carora le erau dedicate in mod traditional astfel de reprezentari sculpturale. Are aspectul unei fantome care bantuie prezentul, asa cum nedreptatile istoriei si rolul barbarilor ridicati pe piedestal se resimt in continuare in societate.

Potrivit artistei, personajul din sculptura ei este anonim. Ea lucreaza pentru a explora portretizarea nihilista a conditiei umane, confruntand problemele mai intunecate ale societatii contemporane cu provocarea si umorul. Reprezentarea ei vine intr-o perioada in care spatiul public, consensul si comunitatea continua sa se dizolve, devenind din ce in ce mai fragmentate.

Andra Ursuta (n. 1979) s-a nascut la Salonta si a plecat in Statele Unite in 1997. 

A ajuns la New York in 1999, iar in 2002 a obtinut o diploma in istoria artei si arte vizuale la Universitatea Columbia din New York. Artista este reprezentata de David Zwirner din 2020, iar prima ei expozitie personala cu galeria, „Void Fill”, a fost la David Zwirner Paris, in 2021, potrivit curatorial.ro.

In urma cu doi ani, a avut o expozitie personala, „Joy Revision”, la David Zwirner Londra. Lucrarile ei au fost incluse in expozitia de grup 20/20, care a avut loc la sediul galeriei de pe West 20th Street din New York in 2020, si in expozitia de grup „Vessels”, care a avut loc la sediul galeriei din Londra in 2022.

„Lucrarile mele se refera la istorie; istoria ne da sens in timp ce noi incercam sa-i dam sens. Trafalgar Square este un loc in care mai multe istorii se infrunta intr-o confruntare deschisa. Nu va fi niciodata incheiata. Acesta este un eveniment crucial si frumos”, a spus Ursuta..

Citește în continuare