In culisele scrierilor Elenei Ferrante: Intre margini. Despre placerea de a citi si de a scrie . Volumul a aparut in colectia Anansi. World Fiction si e in librariile din toata tara
In colectia Anansi. World Fiction a fost publicata o noua traducere din opera Elenei Ferrante.
Intre margini. Despre placerea de a citi si de a scrie este o carte de non-fictiune scrisa de Elena Ferrante in anul 2021 in care misterioasa scriitoare italiana vorbeste despre scrisul ei in stransa relatie cu cititul: despre activitatea ei de scriitoare, poetica ei, tehnicile narative, lecturile fundamentale care i-au influentat devenirea.
Volumul Intre margini include patru texte distincte – „Chinul si condeiul”, „Acvamarin”, „Povesti, eu” si „Coasta lui Dante”.
Primele trei au fost scrise de Elena Ferrante la invitatia profesorului Costantino Marmo, directorul Centrului International de Studii Umaniste „Umberto Eco”, inainte de debutul perioadei pandemice. Textele au fost citite in noiembrie 2021, de actrița Manuela Mandracchia, în rolul Elenei Ferrante, pe scena Teatrului Arena del Sole din Bologna.
Cel de-al patrulea eseu este scris la invitația Asociației Italieniştilor: intervenția a încheiat conferința Dante și alți clasici, susținută in 2021 si citită de cercetătoarea şi criticul literar Tiziana de Rogat.
Pentru cititorii impatimiti de literatura lui Ferrante, Intre margini. Despre placerea de a citi si de a scrie vine sa adauge misteriosului portret al autoarei citeva tuse care nu fac altceva decat sa-i adanceasca misterul. Singurele zone unde se face oarecum lumina sint cele livresti, iar cartea ne releva o lista generoasa de nume si de titluri care au inspirat-o pe Elena Ferrante in perioadele de cautare: Virginia Woolf, Samuel Beckett, Gaspara Stampa, Laurence Sterne, Denis Diderot, Gertrude Stein, Adriana Cavavero, Emily Dickinson, Ingeborg Bachmann, Dante.
„Al meu, al meu, al meu. Cat repetam acest adjectiv posesiv. In realitate, un mare prim pas inainte, in materie de scriitura, e sa descoperi exact opusul: ceea ce in mod triumfal consideram al nostru e de fapt al altora. Tratativele cu lumea, da, oricand sunt in intregime ale noastre. Dar cuvintele — forma scrisa in care le cuprindem fiind atenti la marginile rosii ale caietelor noastre —, nu. Trebuie sa acceptam faptul cert ca niciun cuvant nu e cu adevarat al nostru. Trebuie sa renuntam la ideea ca a scrie inseamna sa eliberam, in mod miraculos, o voce proprie, o tonalitate proprie: dupa mine, acesta e un mod indolent de a vorbi despre scris”, marturiseste Elena Ferrante in paginile cartii.
Romanul Fiica ascunsa a fost ecranizat in 2021, in regia lui Maggie Gyllenhaal, cu Olivia Coleman, Jessie Buckley si Dakota Johnson in distributie.
Tetralogia Napolitana si Viata mincinoasa a adultilor sunt ecranizate de HBO, respectiv de Netflix sub forma unor miniseriale.