Skip to content

Un oras din Romania, in primele 10 celor mai placut de locuit centre urbane din Europa. Bucurestiul se afla la polul opus, in topul lipsei de incredere in oamenii de jur. 

Zurich

Potrivit unui nou raport al Comisiei Europene, aproape 9 din 10 locuitori din Europa sunt multumiti de viata din orasul lor. Desi raportul arata ca satisfactia fata de viata in Europa a scazut comparativ cu 2019, este un rezultat destul de decent.

Zurich a fost desemnat cel mai locuibil oras din Europa in raportul pentru anul 2023. 

Zurich

Cel mai mare oras din Elvetia a devansat celelalte 82 de orase care au fost intervievate in UE, Asociatia Europeana a Liberului Schimb, Regatul Unit, Balcanii de Vest si Turcia, pe baza raspunsurilor primite de la peste 71.000 de locuitori. 

Locuitorii din Zurich se declara in mare parte multumiti de locurile de munca, de transportul public, de serviciile de sanatate, de calitatea aerului si de situatia financiara. Un capitol in care orasul nu s-a descurcat atat de bine este cel al preturilor locuintelor, deoarece doar 11 % dintre respondenti au spus ca le este usor sa gaseasca o casa sau un apartament la un pret accesibil. Cu toate acestea, Zurich a obtinut o rata de satisfactie generala de 97%. 

La celalalt capat al scalei se afla Palermo, capitala culturala si economica a Siciliei. Doar 62% dintre locuitorii intervievati sunt multumiti de faptul ca traiesc acolo. 

Potrivit raportului, Palermo este considerat un loc de trai deosebit de prost pentru familii si copii mici, in timp ce doar 34% dintre locuitori sunt multumiti de spatiile verzi ale orasului si doar 37% sunt multumiti de serviciile de sanatate. 

Din Romania au fost intervievati locuitorii a trei orase de marimi diferite din trei zone diferite ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca si Piatra Neamt.

Dintre cele 83 de orase ale caror date au fost incluse in raport, Cluj-Napoca a reusit o performanta impresionanta: s-a clasat pe locul al 9-lea in primele 10 cele mai locuibile orase din Europa. Aproximativ 94% din respondenti s-au declarat satisfacuti de viata traita in Cluj iar 59% (locul al 3-lea la nivel european) privesc calitatea vietii mult mai buna fata de acum cinci ani.

Cluj-Napoca sta bine la mai multe capitole importante in calcularea coeficientului de satisfactie: 80% dintre locuitori se simt in siguranta sa mearga singuri pe strada, 74% au incredere in ceilalti oameni, 73% cred ca este usor sa gasesti un job in oras, 87% sustin ca vor primi ajutor material daca se afla la nevoie iar majoritatea populatiei este multumita de curatenia urbana. Un alt aspect la care exceleaza clujenii este resimtirea sentimentului de singuratate in decurs de o luna — doar 8% dintre respondenti s-au simtit singuri, printre cele mai mici procente la nivel european.

Bucurestiul se afla in partea inferioara a clasamentului, locuitorii declara ca au o viata diferita fata de clujeni: aproximativ 83% (cu 11 procente mai putin fata de Cluj) sustin ca duc o viata satisfacatoare in capitala. Doar 58% declara ca se simt in siguranta sa mearga singuri pe strada (comparativ cu 80% in Cluj) si doar 45% au incredere in oamenii din jur (printre cele mai mici procente din Europa). 

Capitala nu sta bine nici la capitolele dedicate sanatatii si spatiilor publice — 56% sunt multumiti de spatii, doar 45% de sanatate.

Concluziile studiului — care poate fi consultat aici — subliniaza in repetate randuri disparitatea dintre raspunsurile locuitorilor din Cluj si cele ale rezidentilor din Bucuresti si Piatra Neamt care sunt mai nemultumiti la mai multe capitole importante ce tin de viata cotidiana. Spre exemplu, 73% din locuitorii din Cluj considera ca le este usor sa gaseasca un job in oras in timp ce doar 30% cred acelasi lucru in Piatra Neamt. 

Un capitol la care Romania este foarte divizata este nivelul de trai pentru persoanele LGBT+. In timp ce nivelul de satisfactie este de 60% la Bucuresti si 58% la Cluj-Napoca, la Piatra Neamt este de 35% (unul dintre cele mai mici procente din Europa) iar media nationala este de 22%, fiind una dintre cele mai mare diferente dintre orasele din aceeasi tara.

Raportul, aflat la a sasea editie, subliniaza modul in care pandemia si razboiul din Ucraina au avut un impact semnificativ asupra modului in care oamenii percep calitatea vietii in orasul in care locuiesc. 

Aceste crize au exercitat o presiune imensa asupra infrastructurii urbane, a sistemelor de sanatate, a economiilor si a dinamicii sociale. Satisfactia generala a scazut la nivel european in comparatie cu nivelurile de satisfactie inregistrate in 2019. 

Orasele mai mici sunt percepute ca fiind un loc mai bun de trait pentru persoanele in varsta si pentru familiile cu copii mici. Oamenii se simt mai in siguranta cand merg singuri pe jos noaptea in orasele mai mici si percep orasul lor ca fiind mai curat si mai putin zgomotos decat cei care locuiesc in orase mai mari.

Aproape 13 % dintre locuitorii oraselor declara ca s-au simtit singuri, adultii tineri fiind mai predispusi sa declare ca se simt singuri decat cei de varsta mijlocie sau inaintata. Dar facilitatile urbane ar putea ajuta: locuitorii cu un acces mai mare la facilitati culturale si la zone urbane verzi sunt mai putin predispusi sa se simta singuri.

Cele mai locuibile zece orase din Europa sunt, in ordine,  Zürich, Copenhaga, Groningen, Gdańsk, Leipzig, Stockholm, Geneva, Rostock, Cluj-Napoca si Braga. 

Cele mai putin locuibile zece orase din Europa sunt Palermo, Atena, Istanbul, Tirana, Napoli, Belgrad, Roma, Skopje, Miskolc si Podgorica.

Citește în continuare