Skip to content

In Arabia Saudita se construieste un oras al viitorului care va avea cel mai inovator si modern stadion din lume, construit pe o stanca de 200 de metri inaltime. Odata finalizata, arena va fi una dintre minunile arhitecturale ale omenirii.

Pana in 2028, autoritatile din Arabia Saudita vor construi cel mai mare oras din lume dedicat divertismentului si parcurilor tematice de distractii. Viitorul centru urban a fost denumit Qiddiya si va avea cele mai multe atractii turistice ale tarii dar si cladiri rezidentiale care vor putea gazdui peste 160.000 de locuinte. 

Orasul va fi un centru futuristic al spectacolelor, sportului si culturii, dedicat mai ales tinerilor, unul dintre obiective fiind ca peste 70% din locuitori sa fie persoane cu varsta sub 35 de ani. Pe langa parcurile de distractii si pistele de curse, cea mai importanta atractie va fi Stadionul Printului Mohammed Bin Salman, un spatiu multifunctional cu o capacitate de 45.000 de locuri, dedicat atat evenimentelor sportive, cat si concertelor. 

Constructia stadionului presupune o investitie de peste 300 de milioane de euro si va fi realizata de firma de design Populous, specializata in arene si stadioane de mare capacitate.

Stadionul va fi situat in cel mai inalt punct al viitorului oras Qiddiya, in varful unei stanci de 200 de metri, si va fi construit in conformitate cu reglementarile FIFA. Va avea integrate cele mai noi tehnologii, de la acoperis retractabil, teren de joc inteligent si multifunctional si panouri de afisare cu LED-uri. De asemenea, planul stadionului a fost gandit astfel incat sa fie adaptat in cateva ore pentru orice ocazie, indiferent ca e vorba despre un meci de fotbal sau un concert de mare amploare. 

Panoul de afisare va fi folosit pentru transmisiuni in direct, filme sau chiar spectacole cu laser. Cand nu va fi utilizat poate fi retras in subteran pentru a face loc unei privelisti uimitoare asupra orasului. 

Designul stadionului va fi bazat pe o structura acoperita de cuburi modulare inspirate de relieful escarpat al stancilor Tuwaiq, aflate in apropierea Qiddiya.

Pentru realizarea acestui design se vor folosi cele mai inovative tehnologii din Arabia Saudita, deoarece stancile abrupte reprezinta o provocare pentru masinariile traditionale folosite in constructii, dar si un test de ingeniozitate pentru ingineri. 

Pe langa efectul futuristic pe care il vor crea cuburile modulare, acestea vor avea si rolul unor ecrane pe care vor fi proiectate imagini care interactioneaza cu privitorul in functie de nivelul la care se afla, redefinind astfel notiunea traditionala de stadion. 

In ceea ce priveste consumul de electricitate, va functiona pe baza energiei solare si va avea clima controlata cu ajutorul unui lac de racire care va fi construit sub teren, dar si un sistem de captare a apei de ploaie pentru a raci numeroasele aparate de aer conditionat. 

Se estimeaza ca stadionul va aduce peste 7,6 milioane de vizitatori anual si ca in fiecare zi pe arena vor avea loc mai multe tipuri de divertisment, in functie de interesele publicului. De asemenea, va conecta platoul superior al orasului unde vor fi zonele dedicate jocurilor si sporturilor cu platoul inferior unde se vor afla parcurile tematice si salile de divertisment.

Citește în continuare