Pana pe 15 aprilie la metrou e celebrata cultura roma. Realizat cu sprijinul Art Safari, proiectul vrea sa reduca stereotipuri si sa contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.
Metroul bucurestean gazduieste pana pe 15 aprilie o campanie menita sa celebreze cultura roma. Proiectul a fost lansat pe 8 aprilie, ziua in care romii din intreaga lume sarbatoresc Ziua Internationala a Romilor.
O serie de spoturi video despre cultura roma ruleaza pe ecranele din statiile de metrou. Proiectul cultural este realizat de Centrul National de Cultura a Romilor –Romano Kher, in parteneriat cu Metrorex si Art Safari, si isi propune sa schimbe mentalitati, sa reduca stereotipuri in societatea romaneasca in ansamblul ei si sa contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.
Romii din intreaga lume sarbatoresc Ziua Internationala a Romilor pe 8 aprilie. Aceasta data a fost aleasa ca zi de celebrare de catre membrii primului Congres International al Romilor de Pretutindeni, in 1971, la Londra. In cadrul aceluiasi congres a fost adoptata melodia „Gelem, gelem”, ca imn international al romilor si a fost ales un steag.
Steagul international al romilor are jumatatea de jos verde – simbol al campurilor inverzite – si jumatatea de sus albastru simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roata, care simbolizeaza soarta si nomadismul specific acestei etnii de secole intregi.
In Romania ziua de 8 aprilie este recunoscuta ca „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”, ca urmare a adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a Legii nr. 66 din 22 martie 2006.
Centrul National de Cultura a Romilor –Romano Kher ofera programe si servicii culturale pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, in scopul cresterii gradului de acces si de participare a cetatenilor de etnie roma la viata culturala, prin activitati ce sustin conservarea, dezvoltarea si promovarea in societatea romaneasca a culturii si istoriei minoritatii romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activitati in cadrul carora sa fie promovate atat elementele culturale traditionale, cat si creatii moderne realizate de artisti romi, activitati ce urmaresc realizarea unei schimbari de mentalitate si de dezvoltare a dialogului intercultural.