Ateneul Roman a primit Marca patrimoniului European pentru rolul semnificativ pe care il are in istoria si cultura Europei. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024
Joi, 25 aprilie 2024, directorul general al Filarmonicii George Enescu va prezenta Marca patrimoniului european si semnificatia acesteia pentru Ateneul Roman in contextul unui proiect amplu de transformare si reconstruire strategica de brand, in cadrul unui eveniment care va avea loc la Bucuresti, la Ateneul Roman.
Marca patrimoniului european este o distinctie care se acorda, dupa un concurs desfasurat o data la doi ani, monumentelor, siturilor naturale sau urbane, precum si bunurilor patrimoniului imaterial pentru rolul lor esential in istoria si cultura europeana si in construirea a ceea ce este in prezent Uniunea Europeana. Procedeul de selectie este realizat de un juriu format din experti independenti din intreaga Europa, iar pentru acest an sapte situri, din 16 preselectate de statele membre, vor primi in mod oficial Marca in timpul ceremoniei din 17 aprilie. Siturile castigatoare vor fi implicate in activitati si proiecte de cooperare la nivel european, asa cum sunt Zilele europene ale patrimoniului, Povestile patrimoniului european, sau Itinerariile culturale europene.
Situat in centrul Bucurestiului, in apropierea Palatului Regal (actualul sediu al Muzeului National de Arta) si a Bibliotecii Centrale Universitare, Ateneul roman fost construit in perioada de consolidare a Statului roman modern, la initiativa Societatii Ateneul Roman, entitate stiintifica, literara si artistica ce era condusa de naturalistul Constantin Esarcu si din care faceau poarte numerosi oameni de stiinta si de cultura romani (printre care Alexandru Odobescu, V. A. Urechia si Nicolae Kretzulescu), avand ca misiune „propagarea in popor a instructiunii si educatiei” prin conferinte si cursuri publice, publicatii, expozitii si alte manifestari culturale.“
Cladirea a fost ridicata in doua etape, intre anii 1886 si 1897, dupa planurile francezului Albert Galeron, recomandat de Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris, iar definitivarea lucrarilor a devenit posibila gratie contributiei financiare a unor donatori generosi (Scarlat Rosetti fiind primul dintre ei), dar si a intregii comunitati, prin celebra campanie Dati un leu pentru Ateneu.
Ateneul a devenit, din 1889 cand a fost terminata sala de concerte, sediul Orchestrei simfonice profesioniste bucurestene, infiintata din 1868 sub titulatura Societatea Filarmonica Romana. Incepand cu anul 1907, nume importante ale muzicii clasice din intreaga lume au evoluat ca dirijori sau solisti pe scena Ateneului, intre care Pietro Mascagni, George Enescu, Richard Strauss, Maurice Ravel, Igor Stravinsky, Bela Batok, Herbert von Karajan, sau Carl Böhm. Splendida sala gazduieste Festivalul si Concursul International „George Enescu”, unul dintre cele mai importante din lume, infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian.
Astazi, Ateneul se afla in proprietatea Statului Roman si este sediul Filarmonicii „George Enescu”. Traditia Conferintelor Ateneului a continuat, printre invitatii internationali numarandu-se nume sonore ale lumii stiintifice si culturale, laureati ai Premiului Nobel. Ateneul este o comoara culturala si arhitectonica care imbina frumusetea, istoria si implicarea sociala intr-un proces dinamic, in continua evolutie. Este un simbol al identitatii nationale, legat indisolubil de consolidarea si modernizarea Romaniei, un punct de referinta pentru comunitatea artistica si intelectuala, dar, mai ales, una dintre pietrele de temelie ale formarii constiintei europene.
Pana in prezent, au primit Marca patrimoniului european 67 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.
Cele sapte situri premiate in 2024 sunt: Cisterscapes – Cistercian Landscapes Connecting Europe (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia); manastirea San Jerónimo de Yuste (Spania); Muzeul Our Lord in the Attic (Tarile de Jos); Teatrul Regal Toone (Belgia); Kalevala (Finlanda); Ateneul Roman (Romania) si Sant’Anna di Stazzema (Italia).