La Muzeul Salvador Dali din Florida puteti purta discutii cu o clona digitala a artistului, bazata pe Inteligenta Artificiala. Dialogul are loc printr-o replica a telefonului in forma de homar.
Cu ocazia aniversarii a 120 de ani de la nasterea lui Salvador Dalí, un muzeu american care ii poarta numele permite vizitatorilor sa poarte discutii cu o versiune digitala a artistului. Experienta deschisa la jumatatea lunii aprilie prezinta un Dali alimentat de Inteligenta Artificiala, care raspunde intrebarilor ce ii sunt adresate.
Salvador Dalí a devenit cunoscut atat pentru operele sale suprarealiste, cu ceasuri care se topesc si fundaluri stancoase din desert dar si pentru comportamentul sau excentric, cum ar fi conducerea unei masini pline pana la acoperis cu conopida sau plimbarile cu animale de companie neobisnuite pe strazile din New York.
De asemenea, era cunoscut si pentru faptul ca raspundea la intrebari in mod enigmatic. In 1966, cand un intervievator de la CBC l-a intrebat pe artist daca il considera nebun, raspunsul lui Dalí a fost urmatorul: „Dalí este aproape nebun. Dar singura diferenta intre oamenii nebuni si Dalí este ca Dalí nu este nebun”.
Creatorii experientei considera ca versiunea digitala a lui Dali este in perfecta concordanta cu filosofia profesionala si personala a artistului.
Spre deosebire de alte experiente care utilizeaza opera lui Van Gogh sau Monet — care le exploateaza operele intr-un mod nepotrivit cu filosofia artistilor —, experienta creata de Muzeul Dali din St. Petersburg, Florida se inscrie in dorinta lui Dali de a devenit cat mai faimos si accesibil publicului sau. In plus, Dali era pasionat de tehnologie si dornic sa incerce noile inventii electronice.
Proiectul a fost dezvoltat de agentia de publicitate Goodby Silverstein & Partners cu sediul in San-Francisco si se bazeaza pe materiale de arhiva pastrate la muzeu, inclusiv scrieri si inregistrari audio ale vocii lui Dalí. Aceste informatii au fost prelucrate si proiectate intr-o experienta interactiva cu ajutorul a doua modele de invatare automata: GPT-4 de la OpenAI si Eleven V2 de la ElevenLabs.
Astfel, prin intermediul unei instalatii din cadrul muzeului, vizitatorii activeaza robotul Dalí punand intrebari unei replici fizice a celebrii sale sculpturi “Telefonul Homar” din 1938. Miscarea conecteaza apelantul cu un chatbot alimentat de modelele de invatare automata (Inteligenta Artificiala). Ulterior, telefonul ofera un raspuns audibil, intr-o replica a vocii a lui Dali care imita sunetele vorbirii si intonatia artistului.
Experienta se numeste “Ask Dali” si este promovata de un videoclip cu chatbotul Dali care va invita sa ii adresati intrebari.
In videoclipul promotional, versiunea digitala a lui Dali spune: “Buna, sunt Salvador Dalí si ma poti intreba orice. Modul in care am ajuns aici depaseste cu mult intelegerea mea. Tot ce stiu este ca au folosit ceva numit un model de limbaj intr-o recreare a vocii mele si iata-ma aici.”
Instalatia face parte dintr-o colaborare a muzeului cu agentia de publicitate care a inceput in 2019 cu proiectul „Dalí Lives” si a continuat in 2023 cu „Dream Tapestry”, in care vizitatorii au furnizat descrieri ale viselor lor pentru a genera picturi digitale.
Intr-o declaratie oferita presei americane, directorul muzeului, Hank Hine, a declarat ca vede campania digitala ca pe un omagiu potrivit adus lui Dalí, care a murit in 1989 la varsta de 84 de ani si care a fost cunoscut pentru implicarea nefirescului in productia sa artistica.
In ultimii ani au existat si alte muzee care au testat capacitatea inteligentei artificiale de a crea clone digitale ale unor personalitati istorice. Astfel de experiente devin atractii comerciale, fiind considerate pe alocuri problematice din cauza modului in care exploateaza imaginea unor artisti decedati. Un exemplu in acest sens este chatbotul Vincent Van Gogh din Muzeul D’Orsay din Paris care conversa cu vizitatorii, raspunsurile fiind inspirate din 900 de scrisori ale artistului si alte biografii scrise despre viata sa.
Desi Inteligenta Artificiala genereaza numeroase controverse in timp ce isi gaseste loc treptat in tot mai multe aspecte ale vietii cotidiene, experienta Ask Dali arata potentialul educational si de divertisment al tehnologiei.
Intre timp, mai aveti trei saptamani la dispozitie pentru a vizita expozitia cu sculpturi ale lui Dali deschisa la Bucuresti. Este o ocazie unica de a vedea unele dintre cele mai celebre creatii ale artistului spaniol.