Skip to content

Spectacolul de opera despre oamenii care traiesc in Pata Rat, Waste Side Story, are premiera pe 10 mai. Participa solisti ai Operei din Cluj si locuitori din Pata Rat.

Zilele acestea, la Cluj-Napoca, au loc repetitii intense pentru spectacolul de opera Waste Side Story, proiect artistic inedit, inspirat din viata oamenilor care locuiesc in Pata Rat, izolati in acest spatiu precar al locuirii marginalizate.

In spectacol, alaturi de membri ai comunitatii din Pata Rat, joaca patru solisti in formare din echipa Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca se regasesc in distributia spectacolului. Este vorba despre Anna Stanescu, Adelin Ilca, Catalin Motei si Zoltan Molnar.

Scenografia spectacolului este semnata de Magdy Hawash, iar pianista Lelia Serafinceanu este cea care se ocupa de pregatirea muzicala.

Sase instrumentisti completeaza distributia artistica a spectacolului Waste Side Story: Diana Man (vioara), Flavius Ignat (viola), Ashley Green (violoncel), Adrian Muntean (contrabas), Grigore Ciobanu (trompeta) si Lelia Serafinceanu (pian), sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

Spectacolul de opera contemporana are premiera pe data de 10 mai, de la ora 18.30.

„E prima oara cand montez un spectacol in care e aproape deloc vorba despre mine. Si e coplesitor. Si binevenit. Cred ca sunt esentiale aceste momente cand intelegem ca facem parte dintr-un intreg in care fiecare rana doare, chiar daca pare la mare distanta. Si apartine altui corp. Si e atat de usor si pe pilot automat sa luam un painkiller si sa scroll-am mai departe.

Acum e despre Didi, si Oronco, si Medeea, si Cristi, si Marcu, si toti minunatii care sunt zilnic cu bucurie pe scena din fata mea. Vin in fiecare zi de la gunoi, repeta la opera si se intorc la gunoi. Si aici e ceva ce am putea sa facem fiecare dintre noi, in afara de aplauze”, a marturisit Dan Vasile, regizorul spectacolului. 

Opera Waste Side Story reprezinta un proiect comun, initiat si organizat de Goethe-Institut, Fundatia Alt Art, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate, cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei. Bilete, aici: https://www.bilete.ro/waste-side-story/

Spectacolul face parte din cadrul din proiectul Grand Opera Pata Rat (https://gopr.ro/), o initiativa din zona artei angajate social care mizeaza pe auto-imputernicirea comunitatilor marginalizate de la Pata Rat si pe abordarea relatiilor Pata-Cluj prin capacitatea proceselor culturale de a conecta si apropia oameni, de a genera reflectie si dialog, de a crea spatii de intalnire, de a mobiliza energii sociale emancipatoare. 

Citește în continuare