Recomandari din programul Festivalului Filmului European, editia 28
Festivalul Filmului European aduce la Bucuresti, in perioada 9-15 mai, la Cinematografele Luceafarul, Elvire Popesco, Union si Cinemateca Eforie zeci de filme europene noi, premiate in festivaluri internationale, multe dintre ele prezentate in premiera in Romania.
Evenimentul de deschidere va avea loc la Cinema Luceafarul, pe 9 mai, de la ora 19:00.
In deschiderea festivalului va fi prezentat lungmetrajul Lectiile Blagai / Blaga’s Lessons (Bulgaria, Germania/ 2023), regizat de Stephan Komandarev, care a fost rasplatit cu peste 20 de premii si nominalizari la festivaluri internationale, printre care Crystal Globe pentru cel mai bun film, Cea mai buna actrita si Premiul Juriului Ecumenic la Karlovy Vary IFF si Marele Premiu al Juriului la Festa del Cinema di Roma.
Descris de Variety drept „un thriller ravasitor, exasperant si palpitant”, filmul urmareste o situatie inedita. Viata unei profesoare pensionare devine un cosmar dupa ce cade prada unei escrocherii telefonice, este jefuita de economiile de-o viata si ramane fara bani pentru mormantul sotului ei. Salvarea apare sub forma unei atragatoare dar suspecte oferte de munca. Desi banii incep sa curga, isi da seama ca isi pierde cea mai de pret calitate, integritatea, pe masura ce se transforma incet si sigur intr-o escroaca…
O productie Bulgaria / Germania, 2023
Scenariul: Simeon Ventsislavov, Stephan Komandarev; Imaginea: Vesselin Hristov; Montajul: Nina Altaparmakova; Muzica: Kalina Vasileva; Cu: Eli Skorcheva, Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian, Ivan Barnev, Stefan Denolyubov, Ivaylo Hristov
Cel mai bun film desemnat anul trecut la Festivalul International de la Salonic, Animal (Grecia/ Austria/ Romania/ Cipru/ Bulgaria, 2023), regizat de Sofia Exarchou, cuDimitra Vlagopoulou in rolul principal (Premiul de interpretare feminina – Locarno IFF, Thessaloniki FF, Festival des Arcs) ruleaza vineri, 10 mai, de la ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco. La montajul acestui film, editorul roman Dragos Apetri a lucrat impreuna cu editorul grec Nikos Vavouris.
Povestea filmului, ce graviteaza in jurul unui grup de animatori ce pregatesc spectacole pentru oaspetii unui hotel all-inclusive, urmareste drama Kaliei, coordonatoarea artistilor, dincolo de stralucirea si paietele scenei.
Cum sa faci sex / How To Have Sex (Marea Britanie, 2023, 88’), scris si regizat de Molly Manning Walker, a primit in 2023 numeroase premii, cele mai importante fiind Premiul Un Certain Regard – Cannes IFF; European Discovery – Premiul Fipresci – Premiile Academiei Europene de Film; Premiul Arthouse Cinema – Hamburg IFF; Cea mai buna regie, Cel mai bun debut regizoral – Stockholm FF; Cel mai bun film – Athens IFF.
Filmul distribuit in Romania de Independenta Film vorbeste despre autodescoperire, prietenie, adolescenta si consimtamant, prin intermediul unei povesti ale carei protagoniste sunt trei adolescente care sarbatoresc absolvirea liceului in Malia, o statiune din Creta, unde petrecerile se tin lant.
Imaginea: Nicolas Cannicioni; Montajul: Fin Oates; Muzica: James Jacob; Cu: Mia McKenna-Bruce, Lara Peake, Samuel Bottomley, Shaun Thomas, Enva Lewis, Laura Ambler.
Cum sa faci sex / How To Have Sex Cum sa faci sex / How To Have Sex
O poveste emotionanta despre adolescenta, in traditia cinema vérité, Ploua in casa / Il pleut dans la maison / It’s raining in the house (Belgia / Franta, 2023) este o comedie dramatica rasplatita anul trecut cu Premiul Juriului French Touch – La Semaine de la Critique, Cannes IFF; Bayard d’Or & Bayard pentru cea mai buna interpretare – FIFF Namur si anul acesta cu Premiul Juriului tinerilor – Quimper Image FF; Premiul liceenilor & Mentiunea speciala a Juriului – Festival Chefs Op’ en Lumière.
Debutul in lungmetraj al tinerei cineaste Paloma Sermon-Daï, care semneaza scenariul si regia, ne poarta intr-o vara fierbinte, in care adolescenta Purdey, camerista la un hotel si fratele ei mai mic Makenzy, hot de buzunare, sunt nevoiti sa se sprijine reciproc in aceasta calatorie sfasietor de tandra a drumului catre responsabilitatile vietii adulte.
Imaginea: Frédéric Noirhomme; Montajul: Thijs Van Nuffel; Sunetul: Thomas Grimm-Landsberg; Cu: Makenzy Lombet, Purdey Lombet, Donovan Nizet, Amine Hamidou, Louise Manteau.
Ploua in casa / Il pleut dans la maison / It’s raining in the house ruleaza pe 12 mai, de la ora 16:00, la Cinema Elvire Popesco.
Filmul cipriot Iman, programat la Cinema Union duminica, 12 mai, de la 17:30, regizat de Kyriacos Tofarides si Corinna Avraamidou, are in palmares premiile pentru Cel mai bun film – San Antonio IFF Ecuador; Cel mai bun film – Inca Imperial IFF; Premiul Special al Juriului – Los Angeles Greek FF; Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cea mai buna actrita – London Greek FF; Cel mai bun film, Cea mai buna regie – Epidaurus IFF.
Iman prezinta trei povesti, fiecare implicand personaje ale caror actiuni pot face diferenta dintre viata si moarte, si care sunt, toate trei, in cautarea unei reconcilieri cu trecutul, vinovatia si singuratatea lor.
Abdallah, un inginer civil arab musulman, trebuie sa se impace cu propria responsabilitate pentru prabusirea unei cladiri, in care au murit 7 persoane. Dupa ce au fost radicalizate, Iman si Leila sunt trimise in Cipru intr-o misiune secreta. Iar Michelle, o adolescenta singuratica, se indragosteste de Angelos, un tanar dominator cu idealuri rasiste.
Imaginea: Sofronis Sofroniou; Montajul: Elina Antoniou; Muzica: Demetris Zachariou; Cu: Stephanie Atala, Andreas Tselepos, Rita Hayek, Margarita Zachariou, Pambina Georgiou, Prokopis Agathokleous, Varnavas Kyriazis.
Cand va fi in sfarsit din nou asa cum nu a fost niciodata / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war (Germania / 2023), regizat de Sonja Heiss, poate fi urmarit, in premiera in Romania, pe 14 mai, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va rula si pe 16 mai, de la ora 19:00, la Targu Mures, Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Cetate) Sala Multimedia.
Cu o distributie extraordinara (Devid Striesow, Laura Tonke, Arsseni Bultmann, Camille Loup Moltzen, Casper von Bülow, Pola Geiger, Axel Milberg, Merlin Rose), filmul plin de umor negru este descris de Variety drept „Un portret de familie expansiv, dar intim, care exploateaza in mod eficient idiosincraziile si intrigile domestice familiare…”
Bazat pe romanul autobiografic al lui Joachim Meyerhoff, Cand va fi in sfarsit din nou asa cum nu a fost niciodata urmareste povestea lui Joachim, fiul cel mic al directorului unui mare spital de psihiatrie din Germania, unde pacientii sunt ca o familie si mult mai draguti cu el decat fratii sai mai mari. Mama lui picteaza cu acuarele si tanjeste dupa noptile italiene de vara in loc de ploaia germana, in timp ce tatal sau, in secret, dar nu suficient de discret, isi vede de ale lui. Dar in timp ce Joachim se maturizeaza, lumea lui are din ce in ce mai multe fisuri…
Pe 15 mai, de la ora 18:00, ruleaza la Cinema Elvire Popesco documentarul francez Atlantic Bar, scris si regizat de Fanny Molins descris de Positif drept un „Tablou emotionant al unei Frante in curs de disparitie. Un colt de lume care aminteste de universul lui Pagnol”.
La Atlantic Bar din Arles, Nathalie, proprietara, este mereu in centrul atentiei. Aici, oamenii canta, danseaza si tin unii la altii. Odata cu anuntul ca barul va fi scos la vanzare, Nathalie si clientii casei se confrunta cu sfarsitul lumii lor si al unui loc care este deopotriva ruinator si vital.
Imaginea: Martin Roux; Montajul: Rémi Langlade; Muzica: A Transient State.
Dupa studii de literatura si scenaristica la Universitatea de Arte din Londra, Fanny Molins se dedica fotografiei. Seria sa, Les Musiciens, care a luat nastere in timpul unui curs la Rencontres photographiques d’Arles si pe care a expus-o la ISO Amsterdam, a avut un rol determinant in observarea obisnuitilor barului Atlantic (timp de patru ani), pentru ca apoi totul sa se materializeze intr-un scenariu si ulterior, in primul sau documentar.
In 2022, filmul a primit Marele Premiu al Juriului si Premiul Publicului – Champs-Elysées FF; Premiul Juriului Tanar – CORSICA.DOC; fiind prezentat ulterior in numeroase festivaluri.
In eventualitatea in care vor interveni modificari in program, acestea vor fi anuntate pe: www.ffe.ro si www.facebook.com/ffeRomania
Editia a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la Bucuresti chiar de Ziua Europei, pe 9 mai si se va incheia la Chisinau, pe 8 iunie, in weekendul alegerilor europarlamentare.