O cercetatoare de origine romana a descoperit 40 de falsuri dupa Renoir si Monet pe site-ul ebay. Fraudele in valoare de milioane de euro au fost depistate cu ajutorul Inteligentei Artificiale.
Treptat, piata de arta devine la fel de periculoasa ca celelalte industrii care se ocupa cu comercializarea produselor pentru publicul larg. Istoria artei este considerata deseori ca un mecanism care se autocorecteaza pe masura ce sunt realizate noi descoperiri in domeniu. Cu ajutorul tehnologiei, reuseste sa grabeasca ritmul acestor dezvaluiri.
Recent, o experta de origine din Romania a identificat 40 de falsuri ale unor picturi aparent semnate de Monet si Renoir, doi dintre cei mai bine vanduti maestri ai artei europene.
Descoperirile au fost facute de Dr. Carina Popovici specialista in autentificarea operelor de arta.
Aflata la al doilea caz care atrage atentia presei internationale, Dr. Carina Popovici a oferit recent un interviu publicatiei britanice The Guardian in care a detaliat modul in care au fost identificate falsurile.
Procesul de autentificare al operelor de arta a evoluat enorm datorita tehnologiei de ultima generatie de Inteligenta Artificiala iar Dr. Popovici sustine ca 40 de tablouri contrafacute reprezinta doar “varful icebergului” intr-o piata a artei tot mai competitiva si volatila.
„Algoritmul le-a identificat pe toate ca fiind false. Ne-am uitat astazi si am descarcat cateva imagini, iar acolo erau falsuri peste tot. Tot ceea ce am analizat s-a dovedit a nu fi arta adevarata, o probabilitate negativa cu aproximativ 95%. Sunt sigura ca acesta este doar varful icebergului”, a declarat specialista de origine din Turnu Magurele.
Printre tablourile care au fost identificate ca fiind false se numara o pictura atribuita lui Claude Monet, intitulata “Padure cu parau”, evaluata la 600.000 dolari si o lucrare listata ca fiind un Renoir, la pretul de 165.000 de dolari.
Lucrarile erau scoase la vanzare pe platforma eBay insa dupa denuntul lor in presa britanica, vanzatorii le-au retras imediat de la vanzare.
Lista anunturilor pentru lucrari atribuite lui Renoir a fost eliminata de pe eBay imediat dupa ce jurnalistii de la The Guardian au contactat vanzatorul — care are sediul in Florida si numele de utilizator “metasis”. Intr-un mesaj catre Guardian, acesta a declarat ca nu vinde opere de arta false.
Vanzatorul pentru Monet, are utilizatorul eBay antiquepage si are sediul in Millersburg, Ohio. A optat sa nu raspunda cererilor mediatice.
O descriere a anuntului precizeaza: „Garantez pe deplin ca tabloul este o pictura in ulei, originala, din 1867, pe panza semnata si datata de Claude Monet. Pictura nu este in stare perfecta si nu am nicio provenienta in afara de faptul ca o am de peste 20 de ani”.
In momentul in care a descoperit falsurile, in decembrie anul trecut, Dr. Popovici s-a adresat reprezentantilor eBay pentru a-si transmite ingrijorarea. Le-a recomandat sa abordeze problema cu “seriozitatea pe care o merita” insa nu a primit raspuns pana acum.
„Am incercat din rasputeri sa vorbesc cu ei. Sunt extrem de frustrata ca nu raspund. Sunt intr-adevar foarte deranjata de acest lucru. Ei au o responsabilitate. Nu se pot preface ca nu vad ce se intampla, pentru ca sunt atat de multe lucruri de acest gen. Exista indicii clare ca exista o problema majora acolo.”, a declarat experta.
Un PR al siteului eBay a raspuns cererilor The Guardian si a sustinut ca vanzarea articole contrafacute este strict interzisa pe eBay si se asigura ca bunurile vandute sunt autentice.
„Facem acest lucru prin utilizarea mai multor straturi de tehnologie AI, a investigatorilor eBay instruiti profesional si a programelor de protectie a cumparatorilor. eBay a blocat in mod proactiv 88 de milioane de articole suspecte de contrafacere in 2022, eliminand in acelasi timp 1,3 milioane de articole de pe platforma in urma unei analize efectuate de un investigator eBay.
In acest caz, am eliminat deja unul dintre articolele care ne fusese semnalat”., sustin reprezentantii platformei de comert online.
In ultimii ani, tehnologia de deep learning cunoscuta sub numele de Inteligenta Artificiala a schimbat modul in care este privita arta de orice fel. Sistemele IA sunt programate sa creeze metode si sabloane de identificare ale stilurilor specifice unui artist, fie ca e vorba de muzica, pictura, film sau arta digitala.
Dr. Carina Popovici a creat un sistem revolutionar in acest sens prin compania elvetiana Art Recognition care colaboreaza in domeniul cercetarii cu universitatile din Liverpool si Tilburg din Olanda. Tehnologia sa utilizeaza doua tipuri de retele neuronale artificiale in analiza operelor artistilor in detalii complexe, de la modelele de tuse la paletele de culori.
Popovici a declarat ca tehnologia a transformat capacitatea de a identifica falsurile online: „In trecut, era foarte dificil sa identifici aceste lucruri, deoarece nu poti lua mostre dintr-o imagine de pe internet. Dar, cu noua tehnologie, este usor. Poti descarca o imagine si apoi, in 10 minute, vei sti. Cred ca oamenii ar trebui sa fie avertizati.”
Sistemul Art Recognition a fost aplicat pentru peste 500 de lucrari din diverse colectii publice sau private.
Unei picturi de Rubens din Galeria Nationala — “Vedere din Het Steen, dis de dimineata” — i-a fost acordata o probabilitate de 98,76% in favoarea artistului. Dar a contestat, de asemenea, atribuirea catre maestrul flamand a picturii “Samson si Dalila”, sustinand astfel indoielile de lunga durata ale unor critici, conform carora ar fi doar o copie. Tehnologia a sprijinit, de asemenea, identificarea unor lucrari contestate, cum ar fi un autoportret din 1889 al lui Vincent van Gogh de la Muzeul National din Oslo.
Mai multe despre cazul “Samson si Dalila” gasiti aici, la vremea respectiva a starnit aprecierea presei de specialitate si de for larg.
De origine din Turnu Magurele, Dr. Carina Popovici a absolvit ciclurile de licenta si master in Fizica la Universitatea din Bucuresti si a devenit doctor la Universitatea din Tuebingen, Germania (una dintre cele mai vechi universitati din Europa, asociata cu 11 laureati la Nobel).
S-a stabilit langa Zurich, in Elvetia si, fiind pasionata de lumea artei si dezvoltarea Inteligentei Artificiale, in 2018 a fondat „Art Recognition”, o afacere care analizeaza si autentifica lucrari de arta cu ajutorul Inteligentei Artificiale.