Spatiul tau personalizat cu SPOR. Tendinte in arta reconditionarii mobilierului vintage. Sfaturi utile pentru un decor sustenabil.
De la comode neoclasice la scaune moderniste de la mijlocul secolului trecut, reconditionarea mobilierului vechi adauga personalitate si profunzime oricarui spatiu, dar si durabilitate decorului casei.
In timp ce tehnologia inteligenta si casele asistate de softwareuri se remarca tot mai des in tendinte, exista tot mai multi oameni care simt nevoia unei reveniri la un confort mai natural, mai organic si mai sustenabil. Este un aspect care se datoreaza in parte dorintei de a proteja mediul inconjurator dar si de a oferi o noua viata obiectelor vechi, cu istorie, unde timpul si-a pus o amprenta unica.
Indreptarea atentiei spre mobila bunicilor sau a parintilor dar si spre targurile de vechituri face parte dintr-o tendinta a individualitatii, o nevoie de a avea si personaliza obiecte care nu se regasesc in vitrinele magazinelor.
In continuare va propunem sa va lasati fascinati de arta reconditionarii si de integrarea SPOR VILLA AQUA IMPREGNANT in procesul de transformare a vechiului in nou, protejand obiectele vintage pentru a rezista in timp in spatii contemporane.
Printre numeroasele tehnici folosite in arta reconditionarii, utilizarea grundului pentru lemn de la Policolor se remarca drept un instrument versatil si transformator, care da o noua viata pieselor uzate de lemn.
Mobilierul vintage are un farmec aparte, ofera un amestec unic de istorie, maiestrie si stil. Fiecare piesa spune o poveste si poarta urmele vietii sale anterioare, oferind in acelasi timp numeroase posibilitati de reinnoire.
Insa reconditionarea mobilierului vechi implica mai mult decat un strat proaspat de vopsea. Este vorba despre pastrarea integritatii piesei, oferindu-i in acelasi timp o noua sansa. Acest proces include deseori curatarea, repararea si refinisarea pentru a-i reda frumusetea originala. Un pas esential in aceasta calatorie este aplicarea unui grund pentru lemn.
Imbunatatit cu formula EVO, grundul SPOR VILLA AQUA IMPREGNANT este un grund utilizat pentru protectia lemnului impotriva mucegaiului, a albastrelii fungice, a ciupercilor de putrezire, impotriva termitelor si a altor insecte care ataca lemnul. Este un produs avizat de Ministerul Sanatatii care patrunde adanc in suprafata lemnului pentru protectie indelungata.
Grundul pentru lemn are numeroase beneficii in reconditionarea mobilierului vechi. Trebuie folosit impreuna cu lacul incolorat sau colorat.
SPOR VILLA AQUA IMPREGNANT este doar prima parte din sistemul bicomponent de lacuire VILLA. Grundul impregneaza lemnul pentru protectia ligninei de lunga durata si este mai fluid, tocmai ca sa patrunda cat mai in profunzime in fibra. Trebuie utilizat impreuna cu lacul (incolor sau colorat) care se aplica peste. Lacul finiseaza, sigileaza usor, formeaza pelicula satinata cu protectie de durata, decorare si finisare a lemnului.
Mobila veche poate avea zgarieturi, lovituri sau suprafete inegale iar aplicarea grundului si a lacului de lemn umple aceste imperfectiuni si creeaza o panza neteda pentru vopsire sau colorare. Va recomandam folosirea in sistem cu Spor Villa Aqua Ultra, lazura pe baza de apa pentru lemn, incolor sau colorat — aici puteti citi mai multe despre cele patru culori in tendinte.
Grundul este un produs versatil care poate fi utilizat pe diferite tipuri de lemn, inclusiv lemn de esenta tare, lemn de esenta moale si lemn prelucrat, ceea ce o face potrivita pentru o gama larga de proiecte de restaurare a mobilei.
In plus, combinatia de grund si lac din gama Villa imbunatateste durabilitatea obiectelor de mobilier prin asigurarea unei legaturi puternice intre lemn si stratul de finisare redat prin aplicarea lacului. Previne exfolierea, ciobirea, decolorarea in timp si promoveaza un finisaj cu aspect profesional care pune in valoare frumusetea granulatiei lemnului.
In 2024, expertii au identificat trei tendinte in reconditionarea mobilierului de epoca.
O prima tendinta se refera la finisajele in doua tonuri. Este la moda amestecarea si potrivirea culorilor de vopsea pentru a crea un contrast. De exemplu, corpul unei comode poate fi vopsite cu grundul incolor SPOR VILLA AQUA IMPREGNANT sau intr-o culoare neutra iar sertarele pot avea nuante diferite, precum Gri Antracit, Gri Glaciar, Albastru Ocean si Verde Dafin ─ disponibile in gama lazurii Spor Villa Aqua Ultra. Veti obtine un efect bicolor memorabil.
Sunt la moda si tehnicile de decopertare partiala a lemnului care adauga personalitate mobilierului, conferindu-i un aspect uzat de timp care este atat fermecator, cat si atemporal. Dupa aplicarea grundului, folositi tehnici precum slefuirea sau folosirea unei perii de sarma pentru a crea o deteriorare subtila inainte de a aplica finisajul.
O alta tendinta se refera la amestecurile eclectice. Imbinati piesele vintage cu accente moderne pentru un stil eclectic si personalizat. De exemplu, asortati un fotoliu reconditionat de la mijlocul secolului trecut cu o masuta contemporana eleganta pentru un aspect curatorial care va apartine in mod unic.
Reconditionarea mobilierului de epoca este o activitate plina de satisfactii care va permite sa dati un look nou pieselor valoroase, adaugand in acelasi timp personalitate si farmec spatiului preferat.
Cu tehnicile si instrumentele potrivite, precum grundul pentru lemn folosit impreuna cu lacul incolor sau colorat, puteti transforma mobilierul vechi in obiecte de arta care spun o poveste si rezista testului timpului.
In continuare va prezentam cativa pasi pentru pregatirea si aplicarea SPOR VILLA AQUA IMPREGNANT.
Inainte de a deschide recipientul, acesta se sterge de urmele de ulei sau alte impuritati pentru a evita contaminarea continutului. Se omogenizeaza continutul si se aplica la vascozitatea de livrare.
Suportul trebuie sa fie uscat, rezistent din punct de vedere mecanic si sa fie curatat de materiale care impiedica aderenta (praf, grasimi, pelicule de lac neaderente).
Se impregneaza suportul cu 2-3 straturi de produs (in functie de gradul de absorbtie) prin aplicare cu pensula. Impregnantul trebuie sa fie complet absorbit in pori, iar excesul se indeparteaza. Dupa aplicarea impregnantului, se recomanda o usoara slefuire urmata de desprafuirea suprafetei.
Consumul teoretic este de 200 ml/mp/strat. Acesta poate varia in functie de porozitatea si natura suportului.
Se recomanda sa aplicati 2-3 straturi, cel de-al doilea dupa 4-6 ore. Timpul de uscare completa este de 24 de ore.
Policolor, producator de lacuri si vopsele cu o experienta de peste 50 de ani in Romania, ofera solutii si produse pentru decorarea si finisarea casei – sub brandurile SPOR, DEKO Professional, PROTECTA, CasaBella, Vinarom, sisteme complete pentru refinisarea autovehiculelor – sub brandurile Klar Professional, Klar Ultra, Emaur si Silverpol si produse destinate acoperirilor industriale cu arie larga de aplicabilitate.