Skip to content

De astazi pana duminica avem CINEPOLITICA, proiectii de documentare si lungmetraje pe teme politice. In deschidere War and Justice, film despre Curtea Penala Internationala realizat cu participarea Angelinei Jolie

Seria CINEPOLITICA revine la Bucuresti, in perioada 16-19 mai, la Cinema Muzeul Taranului, cu sapte proiectii de lungmetraje de fictiune si documentare, pe teme politice si sociale de actualitate, majoritatea in premiera nationala.

Programul proiectiilor si biletele sunt disponibile in reteaua Eventbook.

Seria CINEPOLITICA debuteaza joi, 16 mai, de la ora 19.30, la Cinema Muzeul Taranului, cu proiectia in premiera nationala a documentarului War and Justice (r: Michele Gentile, Marcus Vetter / Germania / 2024). War and Justice este primul si singurul thriller vérité despre Curtea Penala Internationala (CPI), realizatorii beneficiind de acces fara precedent la Benjamin Ferencz (procurorul Proceselor de la Nürnberg), Luis Moreno-Ocampo (fost procuror CPI) si Karim Khan (actualul procuror). Regizorii Marcus Vetter si Michele Gentile il insotesc pe Luis Moreno-Ocampo in jurul lumii, in timp ce acesta, in parteneriat cu actrita si activista Angelina Jolie, dar si cu fostul procuror Benjamin Ferencz, se pozitioneaza ferm impotriva razboaielor din Congo, Libia, Siria si Ucraina, acordand un interes special atrocitatilor la adresa copiilor. Film selectionat si premiat la FilmFest München.

Vineri, 17 mai, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului, seria CINEPOLITICA continua cu productia maghiara Blocada / Blockade (r: Tősér Ádám / 2022). Aducand fiorul unui thriller politic, filmul ne aminteste de zilele controversate, pline de tensiune din octombrie 1990. Filmul este bazat pe evenimente reale si prezinta figuri politice din istoria recenta a Ungariei. Film distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Filmului Maghiar de la Los Angeles 2023 si castigator a numeroase distinctii in cadrul Premiilor Cinematografiei Maghiare 2023.

Tot in programul zilei de vineri, 17 mai, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Taranului, o premiera nationala de neratat: lungmetrajul de fictiune Shikun (2024), o productie Israel / Franta / Elvetia / Brazilia / Marea Britanie, in regia lui Amos Gitai, castigator al Trofeului Cinepolitica 2016, cu pelicula Yitzhak Rabin, ultima zi. O metafora patrunzatoare si o mostra de teatru absurd, drama Shikun a fost prezentata in premiera la Berlinale Special 2024. Amplasat intr-o cladire multifunctionala israeliana, numita Shikun, si inspirat de clasica piesa de teatru „Rinocerii” de Eugen Ionesco, filmul este o colectie de episoade dramatice despre ascensiunea autoritarismului, pe masura ce unele personaje din medii si generatii diferite se transforma in rinoceri, altele rezista.

Seria CINEPOLITICA continua sambata, 18 mai, de la ora 18:30, la Cinema Muzeul Taranului, cu drama iraniana Terrestrial Verses (r: Ali Asgari, Alireza Khatami / 2023) care exploreaza dinamica puterii din societatea iraniana contemporana, avand la baza teoriile lui Foucault despre biopolitica si bioputere. Filmul urmareste oameni obisnuiti din toate categoriile sociale, in timp ce navigheaza prin constrangerile culturale, religioase si institutionale impuse de diferite autoritati sociale, de la profesori la birocrati. Episoade tulburatoare, pline de umor sau de emotie, surprind spiritul si determinarea oamenilor in mijlocul adversitatii, oferind un portret nuantat al unei societati complexe. Film din selectia oficiala Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023.

Tot in programul zilei de sambata, 18 mai, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Taranului, un lungmetraj de fictiune in premiera nationala: The Goldman Case (r: Cédric Kahn / Franta / 2023). Actiunea se petrece in noiembrie 1975, la Paris, unde audierea activistului evreu de extrema stanga Pierre Goldman este gata sa inceapa. Condamnat la inchisoare pe viata pentru patru jafuri armate, dintre care unul a dus la moartea a doua femei, Goldman pledeaza nevinovat la acuzatiile de crima. Procedurile judiciare puternic mediatizate il transforma pe Goldman intr-un personaj romantic si un erou al stangii intelectuale, chiar si cand relatia cu tanarul sau avocat Georges Kiejman se destrama. Mereu animat de idealurile sale, Goldman isi transforma propriul proces in haos, riscand o condamnare la moarte. The Goldman Case prezinta un portret psiho-patologic al unui revolutionar militant, dar si al unei societati sfasiate de tipare de rasism si nedreptate care sunt inca virulente astazi. Film din selectia Quinzaine des cinéastes, Cannes 2023.

 CINEPOLITICA se incheie duminica, 19 mai, la Cinema Muzeul Taranului, cu doua proiectii in premiera nationala. De la ora 18:00, documentarul Norwegian Democrazy (r: Fabien Greenberg, Bård Kjøge Rønning / 2024), selectionat la HotDocs Toronto si DokFest München. In Norvegia, un rasist decide sa arda Coranul ca act de libera exprimare. Aceasta este logica din spatele cascadoriilor publicitare pe care Lars Thorsen le intreprinde pentru popularizarea gruparii sale islamofobe, Stop the Islamization of Norway (SIAN). Pentru a intelege strategiile si mecanismele interne ale SIAN, realizatorii se prezinta ca jurnalisti neutri lui Thorsen si adeptilor sai. Timp de trei ani, ei il urmaresc pe acest fanfaron care indeamna pe oricine, in piete publice sau in parcari, sa-i dezbata retorica si apoi se ascunde in spatele legii atunci cand convingerile sale sunt contestate.

De la ora 20:00, lungmetrajul de fictiune The Monk and The Gun (2023), o productie Bhutan, Taiwan, Franta, SUA, Hong Kong, in regia lui Pawo Choyning Dorji. Actiunea se petrece in 2006, in Regatul Bhutan. Internetul si televiziunea au ajuns in sfarsit in regiune, precum si cea mai mare schimbare dintre toate: democratia. Pentru a-i invata pe oameni cum sa voteze, autoritatile organizeaza o simulare electorala, dar localnicii nu par convinsi. Calatorind in Bhutanul rural, unde religia este mai importanta decat politica, supervizorul electoral descopera ca un calugar planifica o ceremonie misterioasa pentru ziua alegerilor. Film din selectia oficiala Toronto International Film Festival 2023, Premiul Publicului la Roma, aflat pe lisa scurta a nominalizarilor la Premiile Oscar in 2024.

Biletele la proiectiile din cadrul CINEPOLITICA 2024 sunt disponibile online pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/festival/cinepolitica)

Citește în continuare