Skip to content

Au aparut noi informatii despre cel mai mare jaf de arta din istorie. Capodopere de Vermeer, Rembrandt si Picasso, in valoare de 1,1 miliarde de euro, furate din Boston in 1990.

Cel mai mare si mai scump jaf de arta din istorie a avut loc in Boston, SUA, in noaptea de 18 martie 1990. 13 capodopere de Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Sandro Botticelli, Edgar Degas, Pablo Picasso si multi altii, in valoare de 460 de milioane de euro (1,1 miliarde de euro in prezent), au fost furate din galeriile Muzeului Gardner — care gazduieste colectia Isabellei Stewart Gardner —, in urma ramanand doar ramele tablourilor.

Cazul a fost readus recent in atentia lumii dupa ce CNN a dezvaluit imagini in premiera cu unul dintre martorii jafului. Desi in ultimii 34 de ani autoritatile americane impreuna cu serviciile secrete si Interpolul au lucrat in stransa legatura pentru a da de urma hotilor, cazul a ramas nerezolvat iar operele furate nu au fost gasite nici in prezent. 

CNN a publicat materiale de arhiva nemaivazute in cadrul documentarului „How It Really Happened”. Principalul suspect al jafului ar fi murit sau se presupune ca si-ar fi inscenat moartea pentru a scapa de anchetatori. 

Autoritatile sunt de parere ca o pereche de hoti sunt responsabili de furt, acestia s-au dat drept ofiteri de politie pentru a intra in muzeu, ulterior i-au legat pe paznici si au intrat in galerii. Au petrecut 81 de minute in interior, timp in care au selectat cele mai scumpe opere de arta si le-au impachetat cu atentie. La plecare au verificat paznicii si s-au strecurat cu tablourile pe usa de serviciu.

CNN a publicat ieri un interviu din 2013 cu Rick Abath, unul dintre paznicii legati de cei doi hoti, care a murit in luna februarie a acestui an. Abath a confirmat ca a fost legat si a incercat sa se elibereze in zadar pe parcursul jafului. In ciuda operelor furate, sistemele de securitate si detectoarele de miscare nu au fost activate, ceea ce i-a indemnat pe anchetatori sa inainteze noua ipoteza ca intreaga operatiune ar fi fost realizata de un angajat al muzeului.  

O alta intrebare neelucidata este cea cu privire la pictura „Rapirea Europei” de Tizian, cea mai scumpa lucrare din colectia muzeului la vremea respectiva, care nu a fost furata. Opera a fost cumparata in 1896 de la Londra pentru un pret record. Se presupune ca ar fi fost lasata in urma din cauza dimensiunii sale impresionante — 1,78 x 2,05 metri. 

Pe de alta parte, se presupune ca cei doi hoti au lucrat cu o grupare de criminali din Jamaica care a reusit sa fure in 1987 alte 28 de opere de arta de la un muzeu de langa Perugia, din Italia. 

Pana acum, principalii suspecti sunt Steve Donahue si Brian McDevitt, acesta din urma fiind condamnat in 1987 pentru escrocherie si pretinderea ca ar fi fost o vedeta de la Hollywood in incercarea de a comite un jaf la un muzeu din New York. El a devenit cap de lista cand fosta sa iubita, Stéphanie Rabinowitz, le-a spus ofiterilor de la FBI ca McDevitt i-ar fi cerut sa fie alibiul sau in cazul unor eventuale anchete ale furtului de la Boston. 

Rabinowitz sustine ca McDevitt i-a marturisit ca ultima data cand s-au vazut, in 1992, un client i-a cerut sa fure lucrarile in schimbul sumei de 300 de mii de euro si planuia sa se mute in America de Sud pentru a-si cheltui averea. El a invitat-o si pe ea sa i se alature, insa Rabinowitz a refuzat. 

In cele din urma, McDevitt a fugit in Brazilia pentru a scapa de judecata, iar in 2004 rudele sale au anuntat ca a murit de insuficienta renala, fara a oferi alte detalii. Rabinowitz sustine ca de fapt el si-ar fi inscenat moartea pentru a i se pierde complet urma. 

In 2021, Netflix a lansat un documentar in patru parti despre jaf, „This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist” — Cel mai mare jaf de obiecte de arta din istorie —, care este disponibil pentru vizionare, daca doriti sa aflati mai multe despre acest furt notoriu. 

In prezent, muzeul ofera o recompensa de 9,1 milioane de euro celui care va returna operele furate. 

Va invitam sa cititi mai multe stiri despre furturi din lumea artei la articolele de mai jos. 

Citește în continuare