Motivele pentru care nordicii sunt cei mai fericiti oameni din lume. Ce putem invata de la ei si care sunt principalele lucruri care le aduc bunastare.
Tarile din nordul Europei sunt mereu pe primele locuri in lume cand vine vorba de fericirea populatiei. Raportului Mondial al Fericirii — World Happiness Report — din 2024 este un studiu realizat anual de catre Universitatea Oxford si Centrul pentru Cercetarea Bunastarii. Dezvaluie detalii despre aspectele importante pentru scandinavi cand vine vorba de starea de bine si fericire.
In ultimii ani, inclusiv in 2024, Finlanda a ocupat primul loc in toate clasamentele despre bunastarea populatiei, fiind urmata de Danemarca si Islanda. Aceste liste sunt realizate pornind de la analizarea a sase aspecte fundamentale pentru o tara fericita: PIB-ul pe cap de locuitor, ajutorul social, speranta de viata, libertatea, generozitatea si nivelul de coruptie.
Desi s-ar crede ca bunastarea locuitorilor are legatura aproape in totalitate cu bogatia tarii sau cu banii, factorul financiar reprezinta doar o mica parte din intreg.
Se stie ca tarile nordice sunt printre cele mai bogate, insa acestea sunt mai fericite decat alte state din aceeasi categorie. Spre exemplu Singapore, a treia cea mai bogata natiune din lume, a fost plasata pe locul 26 in raport. Pentru scandinavi, unul dintre factorii de diferentiere este faptul ca au o rata mica a inegalitatii cand vine vorba de venituri, desi cercetatorii nu au reusit sa dovedeasca ca acest lucru ar fi principalul motiv pentru fericirea populatiei.
In ciuda faptului ca s-ar putea spune ca iernile lungi, intunecoase si reci din Nord ar putea afecta bunastarea locuitorilor din aceste zone, cercetatorii sustin ca vremea nu influenteaza prea mult fericirea si ca este un aspect insignifiant. Oamenii se adapteaza in functie de vreme, chiar si la temperaturi scazute, furtuni de zapada sau ploi constante, astfel ca sentimentul de satisfatie nu este meteo-sensibil.
Unul dintre cele mai importante aspecte legate de fericire in tarile nordice este legat de incredere. Bunastarea oamenilor este bazata pe o relatie puternica de incredere in guvern, autoritati si in ceilalti cetateni.
Potrivit profesorului John F. Helliwell, unul editorii care au lucrat la raport, cu o experienta de peste 25 de ani in cadrul acestor studii, „nordicii sunt mereu pe primele locuri deoarece au multa incredere si binevointa, atat in institutiile de stat, cat si in comportamentul lor particular.”
In tarile nordice majoritatea populatiei se declara fericita, astfel ca inegalitatea in ceea ce priveste bunastarea diverselor grupuri sociale este aproape inexistenta. Acest lucru se datoreaza in mare parte calitatii serviciilor guvernamentale si a conducerii statului. In loc sa ii streseze si sa ii sperie, institutiile ii ajuta pe oameni sa aiba mai multa incredere in stat si in cei din jurul lor.
Tarile nordice au democratii bine dezvoltate care pun accent atat pe calitate, onoare si corectitudine, dar si pe cantitate — adica pe pensii bune, ajutoare sociale considerabile, servicii medicale si invatamant gratuite, sprijin solid pentru someri si ajutoare pentru parinti — ceea ce se reflecta si in alegerile si bunastarea populatiei. Oamenii se simt mai fericiti intr-un mediu in care pot conta pe cei din jur.
Pe langa incredere, tarile nordice pun un accent si pe valorile liberale, drepturi egale si pe sisteme de taxare corecte.
Cercetatorii sustin ca sistemele de taxare progresiva — o rata a taxei care creste o data cu suma asupra careia se percep taxe — sunt legate direct de fericirea populatiei. Taxarea progresiva aduce mai multa bunastare in societate, contribuind mai mult la finantarea unor bunuri comune, de interes social, precum sistemele de asigurare de sanatate, educatia, securitatea si transportul in comun. Totodata, acest sistem de taxare ajuta si la cladirea increderii intre membrii societatii.
Romania se afla pe locul 32 in clasamentul celor mai fericite tari si pe locul 8 in ceea ce priveste bunastarea persoanelor sub 30 de ani. Tinerii sunt cei mai fericiti din tara.
In ceea ce priveste persoanele in varsta, Romania se situeaza pe locul 48. In ciuda acestor lucruri, tara noastra este pe locul 5 in lume cand vine vorba de viteza imbunatatirii fericirii populatiei. Bunastarea cetatenilor a crescut considerabil in perioada post 1989.
La polul opus, cea mai nefericita tara din lume este Afganistan, ocupand locul 143 in clasament, unde cea mai mare parte a populatiei se declara nefericita.
In ciuda faptului ca tarile nordice sunt cele mai fericite, in aceste state exista si rate ridicate de suicid, scandinavii descriindu-se adesea ca oameni melancolici.
In 1990, Finlanda avea una dintre cele mai mari rate de suicid din lume ceea ce a determinat guvernul tarii sa introduca prima strategie de preventie a suicidului din lume. In prezent, procentul a mai scazut, insa Finlanda se afla in continuare printre primele locuri la rata de sinucideri in randul tinerilor — locul 4 in lume.
Explicand acest paradox, Helliwell sustine ca „desi calitatea unui guvern este foarte importanta pentru a sustine satisfactia populatiei, nu este atat de importanta pentru a preveni suicidul. Un aspect cheie este legat si de religie, doarece tarile nordice nu sunt atat de predispuse catre credinte religioase. Religia joaca un rol important in reducerea ratei de sinucidere, dar nu atat de important in realizarea unei vieti fericite. De exemplu, Suedia are un guvern calitativ, insa are rate foarte mici de afiliere religioasa si rate foarte mari de divort, lucruri care pot prezice o rata mult mai mare a suicidului.”
Acest lucru subliniaza faptul ca aceeasi indicatori care prezic fericirea nu sunt si nu pot fi legati sau comparati cu rata de suicid.