Un nou studiu arata ca dieta keto este foarte daunatoare pentru organism. Diminueaza sanatatea inimii, creste colesterolul si produce lipsuri si surplusuri de vitamine.
Un nou studiu publicat recent in revista americana Current Problems in Cardiology sugereaza ca dieta ketogenica (keto) este de fapt daunatoare pentru sanatate si ar trebui evitata. Cercetarea subliniaza cateva dintre problemele pe care le poate aduce pe termen lung un plan alimentar de acest tip.
Dieta keto a devenit populara rapid la inceputul anilor 2000 deoarece se bazeaza pe ideea ca „grasimea nu este un inamic”, fiind recomandate mai ales alimentele bogate in grasimi si foarte sarace in carbohidrati.
Studiul a fost publicat de Joanna Popiolek-Kalisz, doctor in medicina si cercetatoare, care a identificat cateva neregularitati in urmarea dietei keto.
Printre primele probleme semnalizate de Popiolek-Kalisz se numara motivul real din spatele pierderii rapide in greutate. Cercetatoarea sugereaza ca acest rezultat este destul de tipic pentru orice dieta si nu are legatura cu ce se consuma in cadrul ei, ci cu schimbarile bruste din planul alimentar. De fapt, pierderea in greutate se datoreaza reducerii cantitatii de apa din organism, prin urmare schimbarile aduse de dieta nu sunt pozitive pe termen lung si nu contribuie la sanatatea organismului.
Totodata, la inceputul dietei ca efecte secundare se pot manifesta si tulburari gastro-intestinale si stari de oboseala si de rau, iar vezica biliara va fi coplesita de cresterea brusca a grasimilor din alimentatie.
Un alt aspect identificat in cadrul studiului este faptul ca un raport foarte scazut de carbohidrati nu este benefic pentru sanatatea generala a inimii, fiind recomandat mai degraba un model bazat pe mai putini carbohidrati, insa fara a reduce foarte mult cantitatea acestora. Alte diete care se bazeaza pe un continut foarte scazut de carbohidrati sunt dieta Atkins, dieta paleo si dieta South Beach.
Deoarece dieta keto recomanda consumul mai multor grasimi, cei care o urmeaza au de obicei o rata mai mare de colesterol LDL, asociat cu riscul crescut al bolilor de inima, de infundare a arterelor si chiar deces.
In alte studii publicate in ultimii ani s-a observat ca dieta keto poate duce, printre altele, si la deficiente majore de vitamine si minerale, precum si la un surplus de vitamina K.
Vitamina K se gaseste in grasimi vegetale, mai ales in uleiurile de soia, de seminte de bumbac, de canola si de masline. Surplusul acestei vitamine este nesanatos pentru inima. De asemenea, alte cercetari sugereaza ca dieta keto poate duce si la cresterea numarului de pietre la rinichi.
Desi acest tip de dieta a fost foarte recomandat si cautat la inceputul anilor 2000, in prezent scade din ce in ce mai mult in popularitate. In SUA a scazut cu 4% in 2023, iar aceasta tendinta continua si in 2024.