Skip to content

O pictura pierduta de Caravaggio, redescoperita si expusa public dupa ce aproape a fost vanduta pentru 1.500 de euro, fiind considerata neimportanta. Lucrarea valoreaza 40 de milioane de euro.

O capodopera pierduta a pictorului baroc Michelango Merisi da Caravaggio a fost redescoperita recent de specialistii in arta si este expusa in premiera la Muzeul Prado din Madrid. Lucrarea a disparut in ultimii ani din ochii publicului si a reaparut pe piata de arta in 2021, fiind propusa pentru vanzare la o suma infima de 1.500 de euro. 

Pana recent, se credea ca a fost realizata de un ucenic al artistului baroc José de Ribera si din aceste motive valoarea sa reala a fost trecuta cu vederea. Insa cercetarile recente ale expertilor demonstreaza ca pictura este o opera originala de Caravaggio, estimata la o suma de aproximativ 40 de milioane de euro. 

Posibila atribuire gresita poate fi explicata prin faptul ca Ribera, fiul unui cizmar spaniol, a studiat la Roma unde a fost un adept al lui Caravaggio si folosirii clarobscurului prin contrastele puternice intre lumina si intuneric.

Panza este intitulata „Ecce Homo” si a fost creata de Caravaggio in ultimii ani de viata, intre 1606 si 1609. Expertii sustin ca este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria artei.

Opera a fost realizata dupa ce Caravaggio a fugit din Roma, traind in exil la Napoli, si prezinta scena biblica in care Isus este prezentat multimii cu coroana de spini, dupa flagelare, de catre Pilat din Pont, ulterior fiind trimis la rastignire. 

Lucrarea este expusa singura intr-o sala a Muzeului Prado, reprezentantii institutiei sustinand ca este „una dintre cele mai valoroase opere de arta din lume realizata de Vechii Maestri”. Poate fi vazuta la Madrid pana la 23 februarie 2025.

Pictura a fost redescoperita de specialisti dupa ce a fost identificata in cadrul unei vanzari de arta din 2021 organizata de casa de licitatii Ansorena din Madrid. Pretul acesteia si calitatea operei i-au determinat pe experti sa faca o reclamatie oficiala catre Ministerul spaniol al Culturii care a intervenit si a oprit vanzarea pentru a lasa cercetatorii sa investigheze pictura in detaliu. Ulterior oficialitatile au declarat lucrarea ca fiind o comoara nationala si au interzis transportul acesteia in afara tarii.

Cercetarile aprofundate au fost conduse de Claudio Falcucci, un specialist in tehnici de conservare si analiza ale artei vechi. Cu aceasta ocazie, pictura a fost si restaurata dupa ultimele standarde. 

Inaintea restaurarii

Potrivit muzeului, au fost implicati patru experti in Caravaggio care au ajuns la consensul ca “Ecce Homo” este o capodopera originala a artistului italian. De asemenea, se crede ca in trecut lucrarea a facut parte din colectia privata a regelui spaniol si portughez Filip al IV-lea care a domnit intre 1621 si 1665, fiind unul dintre cei mai importanti mecena ai pictorului Diego Velázquez.

Ulterior, lucrarea a ajuns in colectia Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de unde a fost cumparata in 1823 de Evaristo Pérez de Castro, un politician spaniol. Panza a ramas in colectia familiei sale pana in prezent, importanta si provenienta lucrarii fiind trecute cu vederea in decursul deceniilor. Prin mostenitorii lui Pérez de Castro, pictura a fost trimisa la licitatie, fiind descoperita si salvata astfel de cercetatori.

Dupa restaurare, specialistii au evaluat panza la o suma de aproape 40 de milioane de euro, fiind una dintre cele 60 de lucrari recunoscute ale lui Caravaggio. La Muzeul Prado poate fi vazuta inca o pictura celebra realizata de artistul baroc, „David si Goliat”, care face parte din colectia permanenta a institutiei. 

Pictura nu este singura lucrare posibila de Caravaggio care a aparut in ultimii ani. In aprilie 2014, o pictura descrisa ca o capodopera pierduta a lui Caravaggio a fost gasita sub o saltea veche in podul unei case din orasul francez Toulouse.

Panza de mari dimensiuni descrie scena Vechiului Testament a lui Iudit decapitandu-l pe generalul asirian Holofern. Mai multi experti au sustinut ca ar fi o a doua versiune, presupusa de mult pierduta, a celebrei „Iudit decapitandu-l pe Holofern” a lui Caravaggio.

Documentele contemporane confirma faptul ca artistul a pictat a doua versiune a acestei scene in 1604 sau 1605 si se crede ca a adus imaginea cu el cand a fugit din Roma spre Napoli, unde se stie ca a fost inca din 1607. A doua varianta a lui „Iudit decapitandu-l Holofernes” a fost detinuta de comerciantul de arta franco-flamand si pictorul Louis Finson, iar o copie a acestuia se afla in colectia bancii Intesa Sanpaolo si poate fi vazuta la Palazzo Zevallos din Napoli. Cu toate acestea, locul celei de-a doua lucrarii „Iudit decapitandu-l pe Holofernes” a lui Caravaggio a fost un mister de secole.

Lucrarea estimata la 120 de milioane de euro a fost vanduta cinci mai tarziu unui colectionar strain.

Citește în continuare