Skip to content

Au fost lansate doua jocuri video dezvoltate de tinerii romani care incurajeaza generatia Z sa voteze. Ele pot fi jucate si pe telefoanele mobile

Happy woman using smart phone sitting in a garden,Image: 869741729, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

Asociatia Arden, organizatie non-profit care sustine comunitatile creative si industria dezvoltatoare de jocuri video prin programe educationale si culturale cu impact social pozitiv, anunta lansarea celor doua jocuri video, rezultate ale Play for Democracy, proiect care doreste sa indemne tinerii din Romania sa isi exercite dreptul la vot in acest an, cu ocazia alegerilor parlamentare si europarlamentare, locale si prezidentiale.

Lansat in 2023, Play for Democracy si-a propus sa atraga 16 tineri pasionati de jocuri video cu varste intre 18 si 25 de ani care, timp de aproape 7 luni, au dezvoltat doua jocuri video pentru telefoanele mobile, cu scopul de a incuraja tanara generatie sa devina activa, atat prin vot, cat si prin alte instrumente de implicare civica.

Echipa Cyber Rebels a dezvoltat jocul Demostate. Din componenta echipei fac parte Andrei Boaje, Cosmin Ezariu, Catalina Constantinescu, Andrei Toma, Razvan Renghea, Denisa Lutic, Sorin Preda, si Bogdan Creciunescu. Demostate este un captivant joc de strategie, inspirat din titluri precum Rebel Inc., Save the Earth Inc. si Triviador. Jucatorii sunt provocati sa implementeze diverse proiecte si sa ia decizii bazate pe trei valori democratice fundamentale: Libertate, Egalitate si Justitie, fiind necesar sa raspunda corect si la intrebari de tip quiz. Scopul este ca acestia sa restaureze democratia intr-un stat fictiv si sa castige alegerile impotriva lui Felix, antagonistul jocului.

“Nu ma astept sa schimbam lumea, dar vreau sa puna macar o caramida dintr-un zid al schimbarii, al noutatii. Cu toate greutatile ce au intervenit pe parcurs, mi-am dat silinta ca impreuna cu oamenii din proiect sa-l ducem la capat.”, a declarat Cosmin Ezariu, game designer al echipei care a dezvoltat jocul Demostate.

Echipa din spatele jocului Vote It se numeste Ballad Box si este alcatuita din Andrei Trifu, Bogdan Gherasim, Ami Rusu, Cosmin Alexandru, Mihnea Dorobat si Teodor Lutoiu.

Vote It este un RPG captivant pentru dispozitive mobile, cu grafica 3D low-poly, care plaseaza jucatorii intr-o lume populata de animale adorabile, inspirat de atmosfera si design-ul grafic al jocului Animal Crossing. Scopul jocului este sa creeze un univers interactiv care sa permita jucatorilor sa exploreze democratia intr-un mod relaxant si accesibil. De la simplu cetatean, ei vor urca in ierarhia politica pana la pozitia de presedinte, avand ocazia sa descopere si sa inteleaga fiecare etapa a parcursului politic. Fiecare actiune intreprinsa va influenta experienta de joc, oferind sansa de a sustine sau de a evita coruptia. Consecintele actiunilor fiecarui jucator sunt ilustrate prin barele de coruptie, starea democratiei si nivelul de incredere. In functie de deciziile luate, jucatorii vor experimenta unul dintre cele trei posibile sfarsituri, care va reflecta personalitatea lor din joc.

“Ma astept ca jocul sa-si atinga scopul atat ca joc, cat si ca unealta educationala, facand utilizatorii sa aprecieze mecanismele, dar si sa-i determine sa se implice civic si sa voteze.”, a declarat Andrei Trifu, programatorul jocului Vote It.

Cel doua jocuri sunt disponibile gratuit pe Google Play si AppStore.

Demostate poate fi descarcat de aici si aici.

Vote It poate fi descarcat de aici si aici.

Citește în continuare