Radu Mihaiu „Avem nevoie și de un centru vechi de zi, în care să avem un spațiu pietonal de calitate, în care să putem să ordonăm puțin spațiul public”
În ultimii ani, generația mea a fost preocupată să aleagă să fie reprezentați în politică de oameni educati, conectați la realitățile și standardele internaționale.
Personal cred că felul în care o persoană alege să trăiască, să se educe și să-și crească copiii spune foarte multe despre caracterul său. E motivul pentru care fac aceste interviuri cu politicieni.Cristina Bazavan
Radu Mihaiu este primarul in exercițiu al sectorului 2 din București. Are 46 de ani și este absolvent al Facultății de Matematică, secția Informatică, de la Universitatea din București. Este căsătorit și are două fete. Cum locuiesc în sectorul în care este primar, dialogul cu domnia sa a fost foarte aplicat și punctual pe lucrurile din platforma electorală trecută, dar și pe ce își propune acum. Desigur, am vorbit si despre matematici, educație și familie. Îl descoperiți în rândurile de mai jos.
Aș vrea să trecem în revistă chestiunile din platforma dvs electorală de acum 4 ani și să ne spuneți ce e realizat. Am să vă citez dintr-o comunicare publică de pe G4Media punctele din platformă și dumneavoastră îmi spuneți ce s-a întâmplat și ce nu.
- Renunțarea la taxa de habitat și revenirea la un tarif rezonabil pentru serviciul de salubrizare pentru cetățeni.
S-a întâmplat la o zi de mandat. S-a întâmplat acest lucru când cetățeanul Radu Mihaiu a câștigat un proces împotriva primarului Radu Mihaiu și a fost eliminată taxa de habitat.
Cetățeanul Radu Mihaiu a contestat în instanță această taxă. Pe 27 octombrie 2020 am depus jurământul ca primar, pe 29 octombrie, în calitatea mea de cetățean prin care am contestat taxa de habitat, am câștigat definitiv procesul împotriva Primăriei, anulând taxa de habitat. Deci, practic s-a anulat din a treia mea zi de mandat această taxă de habitat. Am revenit la un tarif rezonabil și asta a dus la creșterea de 10 ori a cantității de deșeuri din ambalaje pe care le reciclăm.
- Eliberarea trotuarelor. Aici stiu că s-a făcut pentru că și eu locuiesc în sector și beneficiez și eu.
110 km de trotuare au fost eliberate.
- Sensuri unice pe străzile sectorului. Răspund tot eu, s-a întâmplat pentru că și bulevardul Dimitrie Pompeiu s-a făcut cu sens unic. Și eu beneficiez de asta.
Da, au fost sistematizate. Continuăm cu alte 7 cvartale, deci ne ținem de cuvânt.
- Parcări securizate pentru biciclete în zone rezidențiale?
Avem trei deja anul acesta, mai facem cel puțin șase. Incă 15 suplimentare sunt prinse în studiul de fezabilitate pentru pistele de biciclete, care a fost aprobat anul trecut.
- Parcări de tip park&ride. Unde sunt astea în sector, pentru că nu știu să le localizez, nu știu dacă ați făcut…
Se vorbea de trei parcări de tip Park&Ride. Una s-a finalizat. Este cea de la capătul lui 14, de la Cora Pantelimon. Pentru celelalte două trebuie să așteptăm elaborarea Planului Urbanistic General la care lucrează domnul primar general.
- Revizuirea de urgență a contractului cu operatorul de salubrizare Supercom?
Sunt două lucruri aici: lansarea licitaţiei pentru selecţia unui nou operator de salubrizare, cu condiţii de secol 21 – am lansat acum 2 ani, dar Guvernul a venit şi a schimbat legislaţia, fapt care a dus la anularea licitaţiei la Înalta Curte. Suntem în plin proces de reluare.
Revizuirea în sensul de monitorizare drastică a contractului se întâmplă deja: curăţenia din sector s-a îmbunătăţit mult şi asta pentru că acum controlăm automatizat fiecare operaţiune pe care o face Supercom în teren. Şi plătim numai după ce se verifică efectiv condiţiile în care se face curăţenie, se spală, se ridică deşeurile.
- Relocarea uzinei de reparații Atelierele Centrale STB și lansarea unui concurs de revitalizare a zonei. S-a rezolvat?
Nu. Dar ne-am reorientat la Moara lui Assan în apropiere și am pornit procesul pentru un concurs de soluții acolo să revitalizăm Moara lui Assan și cele patru hectare de spațiu verde care o înconjoară.
- Reamenajarea malurilor lacurilor. Cred că s-a întâmplat parțial pentru că stau aproape de unul dintre ele. Nu știu dacă s-a întâmplat la toate.
S-a întâmplat. Am scos peste 70 de mii de tone de gunoi din lacuri. Era oricum un proiect pentru două mandate. Primul pas a fost să curățăm lacurile de zecile de mii de tone de deșeuri care fuseseră aruncate și să finalizăm anul acesta salubrizarea. În același timp, am amenajat bucăți din malurile lacurilor și avem un concurs de soluții pentru restul. Am și recuperat patru hectare de spațiu verde, tot de pe malurile lacurilor, tocmai pentru a le reamenaja.
- Vorbeați în programul dumneavoastră despre spațiile abandonate pe care spuneați că veti face curat acolo și veți planta copaci. Eu stau lângă un parc mic, acolo s-a făcut curat, era haos, erau foarte multe deșeuri. Părea groapa de gunoi a Capitalei. S-a rezolvat și cu locurile mai mici?
Am pornit de la peste 300 de locuri din acestea, care erau pline de deșeuri. Am rămas, din păcate, cu încă vreo 20, pentru că, fiind terenuri private, trebuie să trecem printr-o procedură legală, cu ordonanță președințială și suntem pe cale să le rezolvăm și pe acelea. Am pornit de la peste 300, suntem acum la puțin peste 20.
Deci ați rezolvat mai mult de jumătate din planul electoral?
Mai mult de 90 la sută aș spune.
In mandatul fostului primar, 2016-2020 au fost atrase din fonduri europene 48,8 euro. Știm cu toții cât de mult pot ajuta aceste fonduri europene pentru dezvoltarea comunitaților daca sunt accesați eficient. Cât din bugetul folosit în mandatul dvs a fost din fonduri europene?
Pot să spun că în acești ani am atras fonduri nerambursabile de 822 de milioane de lei. Ne-am concentrat mult pe investiții, asta e cheia dacă vrei să dezvolți, cu adevărat, o comunitate. Și trebuie să ținem cont de faptul că, la început, nu s-au prea decontat finanțările acestea europene, că eram pe final de exercițiu financiar. Acum am accesat multe fonduri europene în multe domenii și începem să decontăm. Cred că în ceea ce privește execuția fondurilor europene, suntem sectorul cu cea mai bună execuție.
În sectorul 2 avem o mulțime de clădiri frumoase, clădiri de patrimoniu. Am văzut că ați inițiat o acțiune în care proprietarii pot să-și refacă fațada clădirii cu un plan pe care să-l depună la primărie. Este un buget fix pentru lucrul ăsta? Sau alocați în funcție de nevoi pentru câte o casă al cărei proprietar aplică?
Nu este un buget fix pentru fiecare casă. E important de spus că proiectul trebuie să fie făcut de proprietar. Sunt niște condiții acolo. Monumentul trebuie să fie clasa unu sau doi și trebuie să nu aibă risc seismic, ceea ce sigur că restrânge un pic numărul de aplicanți și, din acest punct de vedere, nu avem o limită și se pot depune proiecte atât timp cât se respectă aceste condiții. Se pot depune proiecte care să fie până la urmă avizate și autorizate de către Primăria Generală și Ministerul Culturii. Acestea sunt condițiile practice.
Și, practic, nu îngrădiți la nicio sumă, suma se aprobă în funcție de ce nevoi are omul acolo?
Este exclusiv pentru refacerea fațadelor. Adică nu poate, de exemplu, să-și consolideze casa din banii aceștia sau nu poate să-și facă recompartimentări interioare. Dar pentru refacerea fațadelor la standardele cerute de Ministerul Culturii și Primăria Generală nu există limitări.
Am văzut panourile cu dvs, despre Noul Centru Vechi. Ce înseamnă noul centru vechi?
Bucureștiul are nevoie de un centru vechi de zi. Avem un centru vechi de noapte, care este foarte popular și care atrage foarte mulți turiști, dar cred că noi avem nevoie și de un centru vechi de zi, în care să avem un spațiu pietonal de calitate, în care să putem să ordonăm puțin spațiul public. Din păcate, centrul Bucureștiului a fost prea mult timp pradă haosului și a fost abandonat. Asta și pentru că în centru locuiesc puțini oameni care, în mod traditional, nu au votat cu primarii anteriori. Din punctul meu de vedere, centrul ar trebui să fie cartea de vizită a unui oraș și cred că merită să investim în istorie, în patrimoniu și să ne reconectăm cu ceea ce a însemnat Bucureștiul dinainte, din perioada lui de glorie.
Acum să știți că urmează să vă cert puțin. Îmi cer scuze în avans, dar am supărări. Sunt mulțumită de ce ați făcut în sectorul nostru, de asta era ușor să trecem prin ce ați făcut, pentru că eu mă lovesc zi de zi de multe lucruri rezolvate. Și pe strada mea simpatică, aproape de un liceu, e întotdeauna curat, vin mașinile la deszapezit iarna, se întâmplă lucruri bune și frumoase. Dar am o supărare personală cu dvs.
Sunteți un om cu multă școală, la fel ca domnul Cătălin Drulă și mulți din USR, la fel ca domnul Nicușor Dan, ați făcut chiar matematica ca domnul Nicușor Dan. Dar mi se pare că atunci când vorbiți despre școală în interviuri, vă scuzați că ați făcut școală multă. E desuetă școala?!
Nu cred, adică nu mă scuz. Eu sunt foarte mândru că am făcut școală pe bune. Am avut niște profesori excepționali, de la care am învățat foarte, foarte mult. Am fost olimpic la informatică și am fost olimpic pentru că am fost pasionat de informatică și cred că școala făcută temeinic aduce un câștig pe termen lung. Eu chiar, repet, sunt mândru de școala pe care am făcut-o. De asta și investim foarte mult în școli, în sectorul 2. De asta probabil avem și cele mai bune condiții în școli din țară, pentru că educația este o prioritate pentru mine și – încă o data – sunt mândru de școala pe care am făcut-o.
Da, dar dacă dumneavoastră ați fi mai vehement cu școala pe care ați făcut-o real, pe bune, exact cum spuneți, ați fost olimpic, oamenii ar înțelege încă o dată relevanța educației. E ca la copii. Aveți copii? O să discutăm și despre ei. Copiii, dacă văd că părintele e preocupat constant de educația lui, că citește, fac și ei același lucru. Dacă dumneavoastră ați spune în spațiul public ce citiți, ce faceți, cum vă preocupați de propria educație, oamenii ar înțelege acest lucru și nu am mai avea candidați care au făcut un liceu cu patru ani de școală în 17 ani de viață. (și n-a fost nici război, nici calamitate, nici nimic)
Dar să știți că probabil primul interviu pe care l-am dat eu vreodată unei publicații, când nu eram persoană publică, se referea, la ceva de tipul ”M.B.A sau BMW”, pentru că scrisesem la acel moment că aveam disponibilă o sumă de bani cu care aș fi putut să-mi cumpăr fie o mașină, fie să fac un exit și am decis să-mi fac un bine. Am urmat toate cursurile la un MBA, dar fiind antreprenor în acel moment, n-am văzut și necesitatea de a da și diploma finală. Am învățat însă foarte multe de acolo. Am plătit niște bani pentru educație și cred că asta arată cât de importantă este educația pentru mine. Și invit pe toată lumea să citească, pentru că unii învață din experiența proprie și se pot învăța foarte multe astfel, dar e mai deștept să învățăm din experiența altora și mai ales din înțelepciunea altora.
Să știți că o să vă mai deranjez să vă întreb din când în când ce citiți, să punem în spațiul public. Acum însă mă întorc la matematică. Ce a dus matematica în viața dvs, ca mod de gândire?
Matematica a adus pentru mine o capacitate mai mare de a înțelege esența lucrurilor. Matematica nu este despre cifre atât de mult cât este despre esența mecanismelor. Matematicienii buni nu sunt cei care calculează perfect la zecimală, ci cei care sigur că ar putea să calculeze, dar înțeleg ceea ce se întâmplă în spatele diverselor fenomene. Și asta mi-a adus mie personal: această înțelegere, atât a matematicii, cât și a proceselor. Ulterior, mi-a adus o înțelegere a lumii care cred că mă definește pentru felul în care sunt acum.
De ce ați făcut matematică?
Am avut norocul să fiu pasionat de a învăța ceva și acest ceva s-a numit informatica. Am fost olimpic la informatică și îmi amintesc că în liceu, când învățam pentru Olimpiadă, în loc să stau cu familia, să ne uităm la diverse seriale, eu mă retrăgeam să fac probleme de informatică, deși nu mă obliga nimeni. O făceam din pasiune și, urmându-mi această pasiune pentru informatică, am avut două opțiuni: una s-a numit Politehnică, cealaltă s-a numit Universitatea București, Facultatea de Matematică. Ambele facultăți foarte bune, ambele în top. Și opțiunea mea a fost oarecum pământeană, pentru că Facultatea de Matematică era la 10 minute de mers pe jos de locul unde trăiam.
Fratele meu, care e mai mic cu 4 ani, a urmat facultatea de Politehnică și m-a certat după aceea că i-am recomandat eu să vadă și cum este în partea cealaltă. A fost mai greu.
Erați un antreprenor. Aveați deja un business și ați creat niște aplicații care aveau succes. De ce ați trecut în politică?
Am trecut în politică odată cu evenimentul din noiembrie 2015, respectiv cu incendiul de la Colectiv. Până în acel moment consideram că eu îmi fac treaba mai bine, că pot să fiu relativ izolat de lumea politică. Nu aveam nevoie să dau șpagă nimănui, nu interacționam foarte mult cu administrația, clienții mei erau în proporție covârșitoare străini, deci eram cumva izolat.
În momentul Colectiv însă, am realizat că eu aș fi putut fi acolo, aș fi putut fi în acel club, dar și mai rău, am realizat că fata mea — pe atunci aveam o singură fetiță, acum am două — ar putea fi într-un astfel de club peste 20 de ani, dacă nu fac nimic.
Și, mai ales, am realizat că trebuie să schimb lucrul ăsta dacă vreau ca fetele mele să trăiască lângă mine. Trebuie să trăiască într-o țară în care astfel de incendii, astfel de tragedii sunt prevenite și nu se mai întâmplă. Și am spus că am suficient timp în acest moment să mă implic în așa fel încât peste 15 ani Bucureștiul, România, să fie o țară mai sigură pentru copiii mei.
Și nu vi se pare ironic, pentru dumneavoastră personal, că la aproape 9 ani distanță, avem un candidat la Primăria Capitalei care e persoana care a fost atunci responsabilă pentru legalitatea clubului?
Mi se pare ironic. Cred în același timp că oamenii nu au internalizat ce s-a întâmplat atunci. Sunt convins că acel domn care candidează acum pentru Primăria Bucureștiului nu va câștiga. Avem un candidat mult mai bun care va câștiga primăria și care face lucrurile corect și temeinic. Și fără să zică ”lasă că merge și fără autorizație la incendiu, hai să-i dăm drumul că merge, că ce poate să se întâmple?!”
Uite, se pot întâmpla drame de tipul acesta. Și de asta e important ca lucrurile să se facă corect, să se facă temeinic, urmând sensul și procesul normal, acela de autorizare. Am avut, de altfel, solicitări să renunț la avizul ISU pentru autorizarea restaurantelor și le-am spus că este exclus. Este motivul pentru care am intrat în politică, acela de a preveni astfel de tragedii.
Și supravegheați ce avize dau cei de la dumneavoastră din primărie?
Da. Autorizațiile se dau doar dacă există acest aviz de la ISU. Deși am stat de vorbă cu cei de la HoReCa și ne-au cerut să renunțăm la avizul ISU, le-am spus că nu se poate acest lucru și că nu ne dorim o altă tragedie de tipul celei de la Colectiv. Ei se plângeau că se obține foarte greu avizul de la ISU și le-am spus ”OK, se obține greu, dar trebuie obținut, pentru că mai bine așteptați încă ceva timp decât să se mai întâmple o nouă tragedie.”
Ați spus mai devreme ca aveți două fetițe. Sunt la școală de stat sau la școală privată?
Sunt la școală privată fetițele mele și eu învăț foarte mult de la învățământul privat și stau cu ochii deschiși. Încerc să implementez ce văd în învățământul privat și la învățământul de stat, pentru că învățământul privat se poate mișca mult mai eficient, mult mai repede, sunt mult mai flexibili decât cei din învățământul de stat. Stând cu ochii deschiși la ce se face în învățământul privat, și învățământul de stat poate să crească. Condițiile în învățământ pot să fie mai bune în învățământul de stat.
În epoca internetului – pe care dumneavoastră o înțelegeți foarte bine, pentru că, așa cum spuneam, ați făcut programare, ați creat și aplicații – sunt foarte multe tentații. Cum abordați educația fetelor, câți ani au?
Fetița cea mare are 10 ani și cea mică are 7 ani.
Cum abordați educația lor? Citesc, au tablete, au telefoane smart, au conturi în social media?
Nu au nici telefoane, nici social media și nici tablete. Citesc; din acest punct de vedere, Harry Potter și J.K. Rowling au făcut un mare cadou omenirii, ca să spun așa, copiilor, tuturor copiilor, pentru că așa au descoperit plăcerea cititului.
Fetița mea cea mare, Mălina, după ce a citit practic pe nerăsuflate seria Harry Potter, toate cele șapte cărți în română, a început să le citească acum și în engleză, ca să înțeleagă mai exact ce se întâmplă. Și e la a treia carte în engleză de Harry Potter. Ambele citesc și ăsta este un lucru extraordinar din punctul meu de vedere. În rest, nu prea folosim zona aceasta de electronice decât în weekend când ne uităm împreună la platforme din acestea de streaming.
Ce știu ele despre jobul tatălui lor?
Știu că este un job important, care afectează mulți oameni, dar care le răpește tatăl prea mult timp și îl ține departe de ele. În același timp, cred că sunt cei mai buni inspectori pe care îi putem avea referitor la locurile de joacă. Cu siguranță știu piramida de sport din Icoanei care a fost super apreciată și a fost și la sugestia lor amplasată acolo.
Ce citește domnul primar Radu Mihaiu?
Citesc în ultima vreme două genuri care ar putea să fie foarte similare SF, adică literatură științifico-fantastică, și politică. Citesc destul de multă politică și ultimele două cărți politice pe care le-am citit se numesc Why Nations Fail. Este o carte pe care am citit-o în engleză, nu știu dacă are o traducere în română. De ce eșuează națiunile? Pe scurt, eșuează pentru că se duc în regimuri autocratice, în care există doar cineva care le știe pe toate și dă toate direcțiile, pe când națiunile care implementează o democrație pe bune sunt mult mai fragile, ca să-l citez și pe Nassim Taleb, un alt scriitor pe care îl citesc.
Am mai citit și ”Cine a făcut România”, cartea lui Cristian Ghinea, o carte foarte bună. Chiar acum citesc o carte SF care se numește ”Problema celor trei corpuri”, și de la serialul care este foarte popular în acest moment.
Aș vrea să vă rog să promiteți ceva. Eu sunt dintre cei care vreau și curățenie pe stradă, clădirile rezolvate, dar știu că dacă fiecare dintre noi am promova cititul ce facem pentru educația noastră, am putea fi un exemplu pentru ceilalți.
Prin urmare, aș vrea să vă rog ca la sfârșitul fiecărui an, să-mi spuneți ce ați citit în anul acela.
Cu siguranță, cu cea mai mare bucurie. Vă promit. De altfel, eu din când în când mai public in social media și spectacolele de teatru la care merg și cărțile care m-au impresionat. Poate că le public mai rar decât ar trebui. Am făcut acest lucru și ar trebui să îl fac mai des; mi se pare un lucru foarte bun, pentru că dacă nu vorbim despre lucrurile care ne plac, atunci ele pot să cadă în uitare.
Pentru că ați menționat teatrul, ce faceți în timpul liber? Care este pasiunea dumneavoastră?
Am prea puțin timp liber și, drept urmare, covârșitoarea majoritate a acestui timp liber îl dedic familiei care oricum îmi simte lipsa, ceea ce înseamnă că trebuie să combin ceea ce îmi place mie cu ceea ce le place lor.
Și am un proiect acum cu fetele mele. Se numește Rivers Bicycle sau bicicletă pe invers și pe lângă faptul că inginerește este interesant, este interesant și ce înseamnă mersul pe bicicletă, cum se învață și cum funcționează mintea umană. Este un proiect pe care pe care l-am pornit cu fetele mele, ne-am și uitat ce scule ne trebuie, ce piese și așa mai departe.
Soția dumneavoastră bănuiesc că trebuie să aibă în grijă mai mult partea de familie, pentru că dumneavoastră sunteți foarte mult plecat. Cât de mult vă spune ce e bine și ce nu e bine, mai ales dacă stați aici, în sectorul unde sunteți primar?
Mă consult foarte mult cu soția mea, dar să știți că soția mea are o carieră de succes și ea. Adică nu aș vrea să spun că eu sunt cel care are o carieră și soția nu are. Nu este așa. De altfel, fac parte din grupul de elită al oamenilor în care soția câștigă mai mult decât soțul. Soția mea câștigă mai mulți bani decât mine. Împreună facem toate lucrurile. Deci, din acest punct de vedere, sigur ea stă ceva mai mult decât mine cu fetele, dar luăm aproape toate deciziile împreună.
Si părinții dumneavoastră ce spun despre activitatea dumneavoastră? Mă gândesc că, la capătul liniei, de sărbători la masă sau într-o duminică, sunteți tot copilul lor, cât de primar ați fi dumneavoastră…
Ce să zic, Așa este. Mama este foarte mândră de mine. Tatăl a decedat anul trecut, din păcate, dar mama este foarte mândră de mine și mă laudă tot timpul. Evident, mă mai și ceartă câteodată. Pe lucruri din acestea obișnuite: că n-am mâncat, că arăt prea obosit, că trebuia să fiu mai aranjat. Lucrurile acestea sunt, cred, normale și se întâmplă în orice familie normală.
O să mă întorc puțin la meseria dumneavoastră de bază, și anume la partea de programare și la informatică, lucrurile pe care le înțelegeți foarte bine. Cât din ceea ce aveți acum în primărie este în online ca să se renunțe la birocrație?
Avem peste 100 de mii de utilizatori ai platformei de taxe locale, care sunt deja înregistrați și interacționează cu primăria în online. Problema României este că guvernanții ar vrea să existe o soluție miraculoasă care să le cuprindă pe toate.
Eu nu sunt de acord cu această filozofie. Eu cred că lucrurile trebuie să fie rezolvate de fiecare, pe propria platformă și se întâmplă acest lucru în primărie. Sunt multe platforme, dar ele trebuie să comunice între ele. Toată miza este să facem ca aceste platforme să comunice între ele și este un efort susținut pentru ca, la nivelul primăriei, toate aceste softuri care sunt deja folosite să se interconecteze. Așa am interconectat și softul de taxe locale cu cel de parcări și apoi cel de la Asistență Socială, cu cel de taxe locale, economic și așa mai departe. Deci important este să creăm aceste legături și interfața în așa fel încât sistemele să trimită informații între ele, să nu mai trimitem cetățenii să ducă hârtii, stick-uri, CD-uri și așa mai departe.
Ce se întâmplă cu aplicațiile pe care le-ați creat dumneavoastră acum câțiva ani?
Compania funcționează foarte bine. Ea este condusă acum de fratele meu. Am acest noroc și firma funcționează foarte bine în continuare, și aplicațiile funcționează foarte bine în continuare.
Care e miza dvs profesională? Ok, la început ați intrat în politică pe o frustrare, aș zice, pe faptul că a fost o tragedie și că puteați să schimbați ceva. Ați rezolvat în patru ani niște lucruri care erau de urgență. Acum, care e miza pentru următorii patru ani? Ce vă mai ține? Care este drive-ul?
Cu adevărat, proiectele importante s-au pornit în ultimii doi ani și avem proiectul Noului Centru Vechi despre care am vorbit. Avem proiectul noului Obor, avem Coridorul Verde Colentina, care tot așa, acum pornește. Am vorbit că am igienizat salba de lacuri, dar trebuie să continuăm cu amenajarea. Nu ajunge să facem curat. În continuare vreau să merg pe ideea de a recupera și revitaliza Moara lui Assan și să facem acolo un campus educațional. Vreau să avem în continuare cele mai bune condiții în școli din România. Sunt multe proiecte pe care acum le-am început și vreau să le duc la finalizare. Proiecte importante, proiecte lungi, de durată și pentru asta mai am nevoie de cel puțin un mandat.
Acest material a fost susținut de USR
Cod unic de identificare: 41240005