Galerie foto. Trupa ABBA s-a reunit pentru o zi pentru a fi decorata de Regele Carl XVI Gustaf. Sunt primii suedezi in 50 de ani care primesc ordinul de cavaler.
Dupa aproape 50 de ani, Agnetha, Benny, Björn si Anni-Frid au devenit primii suedezi numiti cavaleri de catre monarhul lor. Cei patru membri ai trupei ABBA au primit una dintre cele mai prestigioase distinctii din tara lor natala.
Legendele muzicii pop s-au reunit vineri pentru a primi ordinul de cavaler din partea Regelui Carl XVI Gustaf. Au fost decorati pentru “impactul lor cultural, care a dus muzica pop suedeza la o audienta globala uriasa”.
Fiecare dintre cei patru Abba a devenit „Comandor de prima clasa” al ordinului cavaleresc pentru „eforturi foarte remarcabile in viata muzicala suedeza si internationala”.
Suedia a incetat sa mai acorde ordine regale cetatenilor sai in 1975, dar a continuat sa acorde ordine regale strainilor. Cu toate acestea, parlamentul tarii a restabilit aceasta practica in 2022, iar ceremonia de vineri a marcat prima data in jumatate de secol cand ordinele au fost acordate suedezilor.
Nimeni nu se astepta sa vada grupul ABBA reunit, mai ales dupa declaratiile anterioare potrivit carora nu va exista o alta aparitie publica dupa albumul din 2021. Dar perspectiva de a fi numiti cavaleri i-a adus pe toti cei patru membri din nou impreuna, Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog si Benny Andersson prezentandu-se in sala de adunare Vita Havet din Palatul Regal din Stockholm pentru a fi onorati de rege si regina.
Ceremonia poate fi urmarita in intregime la finalul articolului.
Monarhul le-a oferit distinctia intr-o cutie rosie, in timp ce Regina Silvia le-a inmanat o diploma.
„Ordinul pe care il primiti astazi reprezinta multumirile Suediei pentru eforturile voastre exceptionale”, a spus regina inainte de a inmana ordinele celor de la ABBA si altor noua „suedezi exceptionali”.
Ordinul vine la 50 de ani dupa ce ABBA a castigat concursul Eurovision Song Contest de la Brighton, cu piesa “Waterloo”. Pana in prezent, grupul — care nu mai activeaza in industria muzicala — ramane cel mai de succes din istoria concursului.
De altfel, in ceea ce priveste vanzarile de discuri muzicale, ABBA este in continuare una dintre cele mai populare trupe pop din lume, chiar daca nu au mai cantat live din 1982 cand au aparut la emisiunea lui Noel Edmonds „The Late, Late Breakfast Show” de la BBC. Ulterior, membrii trupei au trecut prin divorturi: Agnetha a fost casatorita cu Björn, iar Benny cu Anni-Frid. Ambele cupluri s-au despartit la apogeul faimei lor, prima pereche in 1980, iar cea de-a doua un an mai tarziu.
Dupa patru decenii, ABBA s-a reunit pentru albumul Voyage in 2021, creat special pentru a lansa spectacolul cu holograme in cadrul experientei “ABBA Voyage” deschisa la Londra.
Dupa despartire, Fältskog, care era deja o vedeta in Suedia inainte de a se alatura trupei, a continuat sa aiba o cariera solo de succes, dar hiturile ABBA au ramas tot timpul mai populare decat muzica ei si au devenit parte din cultura pop.
Pana in prezent, Abba a vandut peste 400 de milioane de albume si single-uri iar versiunile lor digitale, cunoscute sub numele de „Abbatars”, stabilesc noi recorduri de audienta.
Experienta „Abba Voyage” se desfasoara intr-un loc special construit in Parcul Olimpic Regina Elisabeta din estul Londrei, a fost dezvoltata pe parcursul a sapte ani si a insemnat o investitie de 175 de milioane de dolari. Succesul a fost pe masura, pana in prezent au cumparat bilete peste 1 milion de persoane si se asteapta ca spectacolul sa isi tripleze audienta in anii urmatori.
Popularitatea trupei a fost sustinuta si de musicalul Mamma Mia! si de adaptarile acestuia pentru marele ecran, astfel melodiile Abba au devenit cunoscute unei noi generatii de iubitori de muzica.
Musicalul a fost pus in scena si in Romania cu mai multe distributii care au inclus nume precum Loredana Groza, Horia Brenciu, Cornel Ilie, Adrian Nour si Ecaterina Ladin.