Skip to content

Meryl Streep va juca in premiera pe scena pariziana in spectacolul “Dream Requiem” al lui Rufus Wainwright. Alaturi de ea va fi soprana Anna Prohaska.

Inspirata de pandemia Covid-19, piesa Dream Requiem a lui Rufus Wainwright va debuta la Paris la jumatatea lunii iunie, cu Meryl Streep in rolul de narator.

Premiera va avea loc pe 14 iunie iar doamna Streep, aflata in premiera pe scena pariziana, va fi alaturi de soprana Anna Prohaska, acompaniata de Orchestra Filarmonica si Corurile Radio France sub bagheta lui Mikko Franck.

Spectacolul va fi tinut in auditoriul Radio France, evenimentul fiind transmis in direct pe France Musique si Arte Concert.

Anuntul prezentei doamnei Streep a fost facut de talentatul compozitor canadiano-american Rufus Wainwright printr-un mesaj postat pe reteaua de socializare X, cunoscuta anterior sub numele de Twitter: „Sunt mai mult decat entuziasmat si recunoscator sa anunt ca Meryl Streep va fi pe scena la premiera mondiala a piesei mele Dream Requiem. Faptul ca ea face parte din creatia mondiala a Dream Requiem este o onoare dincolo de orice as fi putut spera.”

Potrivit unui comunicat de presa despre „Dream Requiem”, spectacolul a fost inspirat din doua experiente dramatice care au avut loc in 2020: pandemia Covid-19 si incendiile din California. 

‘Requiem’ de Verdi a fost, de asemenea, o inspiratie cheie pentru Wainwright, care a incorporat anterior opera in muzica sa pop si a compus doua opere, ‘Prima donna’ si ‘Hadrian’.

Meryl Streep va recita poemul „Intunericul”, scris de Lord Byron in 1816. Este tema principala a spectacolului.

Spectacolul se inscrie intr-o serie de colaborari impresionante ale lui Wainwright, cu Elton John, Miley Cyrus, Boy George si Sting. 

Potrivit lui Wainwright: „Fascinatia mea pentru Requiem, ca forma, dateaza din adolescenta mea timpurie, cand am auzit pentru prima data ‘Masa da Requiem’ a lui Giuseppe Verdi. Experienta m-a transformat ca fiinta umana si mi-a aratat calea ca artist. Recunoscand recenta crestere a incidentei catastrofelor naturale, am combinat textul latin al slujbei cu poemul apocaliptic «Intunericul» al lui Lord Byron, scris dupa eruptia din 1815 a vulcanului Mount Tambora, situat in Indonezia de astazi. Dispersia globala de cenusa care a urmat a dat nastere asa-numitului ‘An fara vara’ ”.

Despre colaborarea cu Meryl Streep – „La fel ca probabil restul lumii, am admirat-o pe Meryl Streep inca de cand am vazut primul film cu ea. Am avut placerea de a o cunoaste personal in ultimii ani si, pe langa faptul ca este cea mai incredibila actrita, este si una dintre cele mai calde fiinte umane pe care le cunosc. Faptul ca ea face parte din creatia “Requiemului viselor” este o onoare dincolo de orice as fi putut spera. Iti multumesc, Meryl, pentru ca ai avut incredere in mine si pentru ca ai daruit vocea, inima si spiritul tau incomparabil acestei piese”.

Proiectul este o co-productie Radio France, The Royal Ballet, Los Angeles Master Chorale, Palau de la Musica Catalana Barcelona, RTÉ Concert Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Helsinki si Orchestra Filarmonicii din Olanda. Concertul va fi inregistrat pentru a fi lansat in toamna anului 2024 de casa de discuri Warner Classics/Erato.

Meryl Streep a avut cea mai recenta aparitie publica tot pe teritoriul francez cand a primit un Palme d’Or onorific la Festivalul de Film de la Cannes.

Rufus Wainwright este cantaret si compozitor cunoscut pentru capacitatea de a imbina elemente de muzica clasica, pop si teatru. 

Foto: Tony Hauser

Nascut la 22 iulie 1973, in Rhinebeck, New York, Wainwright provine dintr-o familie cu traditie muzicala. Este fiul unor cunoscuti cantareti folk, Loudon Wainwright III si Kate McGarrigle, si fratele cantaretei Martha Wainwright.

A inceput sa cante la pian la varsta de sase ani si, la varsta de 13 ani, era deja pe scena cu grupul mamei si al matusii sale, McGarrigle Sisters and Family. Albumul sau de debut, lansat in 1998, a fost aclamat de critici care l-au considerat o voce unica in industria muzicala. Lucrarile sale timpurii se caracterizeaza prin orchestratia bogata si stilul sau vocal distinctiv.

De-a lungul anilor, Wainwright a lansat mai multe albume, printre care „Poses” (2001), „Want One” (2003) si „Want Two” (2004), care i-au consolidat si mai mult reputatia de artist talentat si inovator. Albumul sau din 2007, „Release the Stars”, produs de Neil Tennant de la Pet Shop Boys, a fost un mare succes comercial.

Pe langa cariera sa in muzica pop, Wainwright s-a aventurat in opera si muzica clasica. El a compus prima sa opera, „Prima Donna”, care a avut premiera in 2009, iar mai tarziu a scris un requiem clasic, „All Days Are Nights”: Songs for Lulu” (2010), dedicat regretatei sale mame.

Wainwright este, de asemenea, cunoscut pentru spectacolele sale de teatru live si pentru contributiile sale la coloanele sonore ale filmelor „Moulin Rouge!” si „Shrek”.

Citește în continuare