Skip to content

Orchestra colegiului Eton vine in Romania. Cea mai mare scoala internat din Marea Britanie a dat 19 premieri si i-a avut elevi si pe Regele Charles, printii William si Harry

Orchestra colegiului de baieti din Marea Britanie unde invata printii si nobilii dar si bogatii Europei, Eton College Symphony Orchestra, are un turneul in 3 orase din tara: Bucuresti, Brasov si Sibiu.

Eton College este cea mai mare scoala – internat pentru baieti din Marea Britanie, situata pe malurile raului Tamisa, aproape de Windsor.

Cu o istorie care dateaza din anul 1440, a fost fondat de catre Henric al VI-lea drept „Colegiul Kynge al Doamnei noastre din Eton besyde Windesore”. Regele a dorit sa ofere educatie gratuita pentru „70 de bursieri saraci” care apoi ar fi mers la King’s College Cambridge, fondat de Henric in anul urmator. In timp ce multe dintre cladirile timpurii au supravietuit pana astazi, scoala s-a adaptat si a evoluat in centrul independent de excelenta academica de astazi.

De-a lungul secolelor, a educat nu mai putin de 19 prim-ministri britanici, iar generatii de oameni de stat, muzicieni, scriitori si membri distinsi ai fortelor armate au trecut prin portile sale. Au studiat aici personalitati precum: William Ewart Gladstone, Robert Gascoyne-Cecil, Archibald Primrose, Arthur Balfour, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, David Cameron sau Boris Johnson.

In prezent, 1300 de baieti cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani frecventeaza scoala, multi fiind sprijiniti financiar pentru a se asigura ca niciun baiat talentat nu este privat de educatia remarcabila pe care Eton o ofera. Departamentul de muzica de la Eton College este cel mai mare departament al scolii, cu o echipa de 6 maestri cu norma intreaga, sub conducerea preotului si a directorului de muzica. 75 de profesori invitati, fiecare echilibrand cariera pedagogica cu cea din industria muzicala, sustin peste 1300 de lectii individuale de instrument pe saptamana in cadrul departamentului. Baietii obtin rezultate remarcabile in studiile muzicale academice, inclusiv burse la conservatoarele de muzica din Marea Britanie si din strainatate, precum Oxford sau Cambridge, si au o multitudine de optiuni pentru a face muzica in afara clasei.

Concertele din Romania au urmatorul program: 1 iulie – Sala Radio din Bucuresti, 3 iulie – Sala Patria din Brasov, 5 iulie – sala Thalia Sibiu.

Orchestra implicata in turneul din Romania in aceasta vara este compusa din 70 de baieti cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. 85% dintre acesti baieti sunt bursieri ai departamentului muzical la Colegiul Eton, iar majoritatea studiaza doua sau mai multe instrumente la scoala. Orchestra repeta de doua ori pe saptamana si ofera un concert de mari dimensiuni in magnifica sala de festivitati a colegiului la sfarsitul fiecarui trimestru scolar.

Sub bagheta dirijorului Tim Johnson, peste 70 de tineri instrumentisti (vioara 1, vioara 2, viola, violoncel, contrabas, harpa, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompeta, trombon, trombon bas, tuba, percutie, pian) alaturi de solistii Henry Hart si Tonwyn Li, vor interpreta lucrari din repertoriul compozitorilor de Antonio Vivaldi, Edward Elgar, Béla Bartók sau Dmitri Sostakovici.

Aceasta este a treia oara cand Eton College Symphony Orchestra a pornit intr-un turneu in afara Regatului Unit, dupa excursii de succes in Polonia, Republica Ceha si Spania.

Biletele se pot achizitiona de pe platforma https://www.bilete.ro/concert-eton-college-symphony-orchestra/.

Citește în continuare