Skip to content

De astazi pana pe 14 iunie au loc Zilele Culturii Japoneze. Veti intalni trei gheise din faimosul cartier Pontocho din Kyoto si veti descoperi ceremonia ceaiului, ikebana, origami si Japonia prin lentila unui fotograf renumit.

In perioada 7 – 14 iunie 2024 va avea loc cea de-a 13-ea editie a festivalului Zilele Culturii Japoneze. Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru”, din cadrul Universitatii Romano-Americane, impreuna cu Muzeul National de Arta al Romaniei.

Scopul evenimentelor este apropierea publicului din Romania de cultura traditionala nipona, cat si de cea contemporana. 

Puteti participa la o serie de evenimente unde veti avea ocazia sa descoperiti enigmatica lume a gheiselor, sa explorati artele japoneze precum ceremonia ceaiului, ikebana, origami, kimono sau pictura traditionala japoneza sau sa vedeti Japonia prin ochii unui fotograf japonez de renume.

Evenimentul este deschis publicului larg si se adreseaza atat cunoscatorilor culturii nipone, cat si celor ce pur si simplu iubesc Japonia.

Mai jos gasiti programul celor 7 zile ale evenimentului.

Vineri, 7 Iunie 2024. Vernisaj „Sound of Water”: De la ora 18:30, in cadrul Universitatii Romano-Americane, in foaierul corpului C, pasionatii de cultura japoneza se vor putea bucura de vernisajul expozitiei de pictura ce contine tablouri realizate de Ana Asavei Pietraru si curat de Anca Maria Ciofirla. Accesul este liber.

Miercuri, 12 Iunie 2024. Atelier de pictura in acuarela Geiko si Maiko: incepand cu ora 18,00, la Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universitatii Romano-Americane va avea loc atelierul de pictura in acuarela ghidat de Alina Bastet, artist plastic si ghid in arta terapeutica. Accesul este pe baza de rezervare.

Joi, 13 Iunie 2024. Expozitie „Dincolo de granitele lumii plutitoare”.  Incepand cu ora 19,00 in foaierul Salii Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei va avea loc expozitia ce reuneste fotografii ale artistului Keiichiro Matsuo (detinator al unor premii importante in Japonia), lucrari de mari dimensiuni din hartie, realizate de Alexandra Baranyi (artist origami), aranjamente ikebana create de Andreea Georgescu (instructor autorizat al scolii Sogetsu, Japonia), kimono-uri semnate Laura Caraman, dar si tablouri ale pictorului Daniel Chereches. In deschiderea evenimentului vor sustine alocutiuni domnul consilier Tatsuo Kitagawa, Ambasada Japoniei in Romania, prof. univ. dr. Mirela Murgescu (Universitatea din Bucuresti) si co-organizatoarea expozitiei, doamna prof. univ. dr. Carmen Tamas Sapunaru (University of Hyogo).

Vineri, 14 Iunie 2024. Demonstratie de Ceremonia ceaiului: incepand cu ora 11:00, Katsunori Meshii (Soukoku), maestru de ceai si vice-presedinte al scolii Urasenke din Osaka, va realiza o demonstratie de Ceremonia ceaiului in Camera de Ceai aflata la Muzeul National de Arta al Romaniei. Maestrul Meshii a sustinut demonstratia la care au luat parte invitatii prezenti la summit-ului G20 de la Osaka din anul 2019. La ceremonie va lua parte si gheisa Taka.

Ajisai Matsuri: Evenimentul central al Zilelor Culturii Japoneze se va desfasura in Sala Auditorium a Muzeului National de Arta, incepand cu ora 19:00. Gala va marca cea de-a 19-a aniversare a Centrului de Studii Romano – Japoneze ”Angela Hondru”.  

Invitate speciale la eveniment vor fi trei membre ale “cartierului cu flori” (cum sunt denumite zonele cu geisha din Kyoto), aflate pentru prima data in Romania pentru a lua parte la un spectacol extraordinar de muzica si dans traditional japonez. 

Geiko Ayano, o artista cu experienta, care si-a inceput ucenicia in cartierul Pontocho la 16 ani, imediat dupa terminarea perioadei de invatamant obligatoriu, a devenit maiko la 17 ani si geiko la 21 de ani. Instrumentul preferat este flautul, doamna Ayano fiind si o dansatoare de exceptie.

Geiko Taka, a urmat o cariera similara, devenind geiko la 22 de ani. Este specialista in dans traditional si ceremonia ceaiului.

Maiko Hidesaki (geisha in devenire) este o tanara deosebit de talentata, care se specializeaza in dans si ceremonia ceaiului.

Toate cele trei artiste provin de la o casa de ceai din faimosul cartier Pontocho din Kyoto.

Tot in cadrul galei Ajisai Matsuri artistul Tenkeii Nomura va incanta cu un fascinant show ikebana. Tenkeii Nomura san realizeaza aranjamente in stilul scolii Sogetsu si este ambasador onorific al prefecturii Ishikawa. Revine la Bucuresti dupa ce a mai sustinut spectacole in trecut pe scena Teatrului Odeon dar si aici, la Sala Auditorium a MNAR. 

Citește în continuare