Skip to content

Anul viitor, Suzanne Collins va publica un nou roman din seria “Jocurile foamei”. In 2026, va fi lansata ecranizarea romanului “Sunrise on the Reaping”.

Autoarea Suzanne Collins a anuntat ca anul viitor va publica al cincilea volum din seria “Jocurile foamei”. La cateva ore distanta, studiourile Lionsgate au confirmat ca noul roman, intitulat “Sunrise on the Reaping” („Rasarit de soare la seceris”), va fi adaptat intr-un film care va aparea in 2026.

Noul roman al lui Collins este inspirat de un filozof scotian din secolul al XVIII-lea si de fenomenul actual al dezinformarii. Va ajunge in librarii pe 18 martie 2025.

Editura Scholastic a anuntat ca “Sunrise on the Reaping” va incepe cu “secerisul” celei de-a cincizecea editii a Jocurilor Foamei.

Suzanne Collins

Actiunea noii carti se desfasoara cu 24 de ani inainte de romanul original „Jocurile foamei”, aparut in 2008, si la 40 de ani dupa cea mai recenta carte a lui Collins, „Balada serpilor si a pasarilor cantatoare”. “Secerisul” reprezinta evenimentul anual prin care se decid cele doua tributuri umane oferite de fiecare district pentru Jocurile foamei. Este un obicei obligatoriu pentru toata populatia, in special pentru cei ajunsi la varsta potrivita — minim 12 ani. Ideile “secerisului” si “tributului” sunt metafore pentru faptul ca aproape toti cei implicati vor muri pana la final, deoarece jocurile pot avea un singur castigator care trebuie sa supravietuiasca omorandu-i pe toti ceilalti pe parcurs.

Primele patru carti „Jocurile foamei” s-au vandut in peste 100 de milioane de exemplare si au fost traduse in zeci de limbi din intreaga lume. 

Collins a declarat anterior ca a pus capat seriei dupa romanul “Mockingjay”, scriind in 2015 ca “a venit timpul sa treaca in alte universuri”. Dar patru ani mai tarziu, ea a uimit cititorii si lumea editoriala cand a dezvaluit ca lucreaza la ceea ce a devenit „The Ballad of Songbirds and Snakes”, lansata in 2020 si plasata cu 64 de ani inainte de prima carte.

Pentru primele romane, Collins s-a inspirat din din mitologia greaca si din jocurile gladiatorilor romani. Pentru viitoarea carte, ea il citeaza pe David Hume, filozof scotian al Iluminismului.

Cele patru romane publicate pana acum au fost traduse si in limba romana, fiind disponibile sub forma individuala sau pachet la editura Nemira.

Actiunea va avea loc tot in Panem dar parcursul emotional va avea un substrat psihologic mult mai bogat, adaptat pentru vremurile actuale.

Povestea va incepe in dimineata secerisului celei de-a 50-a editii a Jocurilor Foamei, cunoscuta si sub numele de „Second Quarter Quell” – la care a concurat Haymitch Abernathy, interpretat de Woody Harrelson in filmele originale. Ulterior, Abernathy va fi mentorul lui Katniss si Peeta in cea de-a 74-a editie a Jocurilor Foamei (ilustrata in franciza cinematografica de succes).

Potrivit lui Collins: “Am fost inspirata de ideea lui David Hume despre supunerea implicita si, in cuvintele sale, «usurinta cu care cei multi sunt guvernati de cei putini». Povestea s-a pretat, de asemenea, la o scufundare mai profunda in utilizarea propagandei si in puterea celor care controleaza naratiunea. intrebarea „Real sau nu real?” mi se pare tot mai presanta pe zi ce trece.”

Imediat dupa anuntul lui Collins, Lionsgate, care a lansat adaptari cinematografice ale tuturor celor patru carti anterioare ale „Jocurilor foamei”, a dezvaluit ca lungmetrajul “Sunrise on the Reaping” va aparea in cinematografe pe 20 noiembrie 2026.

Colaj: Urban.ro

Cineastul Francis Lawrence, care a lucrat la toate filmele „Jocurile foamei”, cu exceptia primului din serie, va reveni in calitate de regizor.

Filmele „Jocurile foamei” reprezinta o franciza de 3,3 miliarde de dolari. Jennifer Lawrence a intruchipat-o pe eroina Katniss Everdeen in ecranizarile „Jocurile foamei”, „Catching Fire” si „Mockingjay”, ultimul dintre acestea fiind lansat in doua parti. Alti actori care au jucat in aceste filme au fost Philip Seymour Hoffman, Josh Hutcherson, Stanley Tucci si Donald Sutherland.

Cea mai recenta ecranizare „Balada serpilor si a pasarilor cantatoare”, cu Tom Blyth si Rachel Zegler, a aparut anul trecut si a fost inspirata din romanul omonim lansat de Suzanne Collins in 2020. A avut incasari de 337 de milioane de dolari la box office si a revitalizat franciza dupa cativa ani de pauza. La nivel financiar, nu este un rezultat spectaculos, comparativ cu pelicula „Catching Fire” din 2013 care a obtinut 865 de milioane de dolari din biletele vandute la cinema. Insa bugetul pentru “Balada serpilor” a fost de 100 de milioane de dolari, reusind sa aduca profit pentru Lionsgate.

Intre timp, fanii Jocurilor foamei vor fi atrasi in aceasta toamna de o productie scenica a povestii care va debuta la Londra. Momentan nu se cunosc detalii despre spectacol dar va puteti inscrie aici pentru a putea achizitiona bilete cand vor fi puse la vanzare.

Citește în continuare