Skip to content

In Dubai este deschisa prima experienta culinara multisenzoriala bazata pe Inteligenta Artificiala. Preparatele sunt inspirate de viitor si lumi SF, sunt insotite de un show imersiv, auditiv si vizual, personalizat pe fiecare client in parte.

Krasota, un restaurant de fine dining din Dubai, a creat prima experienta culinara imersiva din lume, cu ajutorul inteligentei artificiale si a noilor tehnologii. La masa, clientii au parte de un show vizual si auditiv, adaptat in functie de ceea ce mananca.

Localul a creat 8 feluri de mancare, insotite de experiente multisenzoriale inedite, menite sa transporte fiecare client intr-un vizitator pus fata in fata cu o versiune a viitorului: de la un oras subacvatic, la o colonie spatiala sau chiar intr-o zona post-apocaliptica, dupa un razboi nuclear. Fiecare preparat este adaptat tematic in functie de scenariul ales de client. 

Experienta a fost denumita „Imaginary Futures” si a fost realizata printr-o colaborare dintre un artist, un bucatar si un antreprenor culinar.

Ideea le apartine co-fondatorilor Krasota, Anton Nenashev, artist digital, Vladimir Mukhin, bucatar si Boris Zarkov, antreprenor. Nenashev a realizat primele schite pentru experienta imersiva cu ajutorul unui program de grafica 3D, insa a lasat inteligenta artificiala sa propuna cele mai interesante si cautate teme legate de viitorul omenirii. 

Din cele peste 150 de propuneri, au fost alese 8 tematici pentru care inteligenta artificiala a generat continut vizual si a propus si o serie de retete de preparate care pot fi servite pentru a completa experienta multisenzoriala. Majoritatea mancarurilor sunt bazate pe retelele chef-ului francez Paul Bocuse care au fost reinterpretate si adaptate la bucataria contemporana. 

Pentru acest show au lucrat o echipa de artisti si tehnicieni cu care s-au ocupat de proiectii, holograme si blaturi de servire inteligente, cu senzori care disting diferitele obiecte, de la farfurii si pahare, pana la maini sau telefoane. 

Cu ajutorul unor senzori plasati in incapere si a blatului destept, inteligenta artificiala proiecteaza imagini in functie de miscarea si atentia clientului, de exemplu licurici care se aduna pe pahare si pe langa farfurii, sau jocuri de lumini si sunete care se activeaza in functie de plasarea mainii pe masa. Actiunea se intensifica in pauzele dintre felurile de mancare sau cand clientii termina de mancat. 

Pe langa tehnologie, restaurantul are si personal uman, costumat tematic in functie de scenariile alese de vizitatori. 

Despre proiectul lor Zarkov a declarat ca „Este cea mai dificila si complicata tehnologie pe care am dezvoltat-o si prima de acest tip din lume. Am petrecut o luna intreaga in incercarea de a antrena inteligenta artificiala sa raspunda corespunzator la ceea ce se intampla la masa. La inceput, nu era foarte rapida, cand iti miscai telefonul, ii lua trei secunde sa reactioneze, insa cu ajutorul invatarii automate s-a imbunatatit considerabil. Acum te poti juca cu orice imagine de pe masa. Este ca si cum ar fi un organism viu.”

Krasota s-a deschis in Dubai in 2023 cu un spectacol culinar denumit „Imaginary Art”, o experienta care ii poarta pe clienti prin opt feluri de mancare inspirate de opere celebre ale unor artisti internationali. 

In prezent, Krasota propune publicului experienta „Imaginary Future” la un pret accesibil de 300 de euro. In viitor restaurantul va lansa proiecte imersive noi, printre care si un spectacol inspirat de Alice in Tara Minunilor, care se preconizeaza ca va fi deschis la inceputul lui 2025.

Citește în continuare