Skip to content

Trei kilometri pana la capatul lumii, semnat de Emanuel Parvu, intra in cinematografe din 11 octombrie 2024. Filmul a fost prezentat in competitia oficiala anul acesta la Cannes.

Filmul Trei kilometri pana la capatul lumii, regizat de Emanuel Parvu, va putea fi vazut, in premiera, in cinematografe din 11 octombrie 2024, distribuit de Independenta Film in colaborare cu Asociatia FAMart.

Prezentat anul acesta in selectia oficiala de la Cannes, Trei kilometri pana la capatul lumii spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care isi petrece vara in satul natal din Delta Dunarii. Intr-una din seri este atacat pe ulita satului, iar de a doua zi lumea ii este data peste cap. Parintii nu-l mai pot privi ca inainte si linistea aparenta a satului incepe sa se sfarame.

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de productie FAMart, ii are in rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Pozitia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut in lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor) si Valeriu Andriuta (Miracol, Dupa Dealuri). Din distributie mai fac parte actorii: Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Tata muta muntii), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunteanu (Metronom, Q.E.D.), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) si Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor).

„Suntem mandri ca vom distribui in cinematografele din Romania acest film captivant si profund, un film pe care l-am urmarit si acompaniat inainte de selectia in competitia de la Cannes. Ne bucuram de colaborarea cu FAMart si echipa filmului”, spune Antoine Bagnaninchi, Independenta Film.

Trei kilometri pana la capatul lumii a fost singurul film romanesc selectat in Competitia Oficiala de la Cannes 2024, confirmand astfel relevanta cinematografiei romanesti in contextul international. Lukas Dhont, presedintele juriului care a acordat filmului Premiul Queer Palm, a spus „In acest film hipnotizant, oamenii par sa fie tinuti de sfori care ii indeparteaza de lumina, pana cand unii dintre ei incep sa se elibereze. […] E o descompunere dura si pretioasa a unui sistem al violentei.”

De la infiintarea sa, in 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflecta diversitatea si importanta temelor abordate de acest premiu. Printre filmele laureate anterior cu Queer Palm sunt: Monster (r. Kore Eda Hirokazu), Girl (r. Lukas Dhont), Portrait de la Jeune Fille en Feu (r. Céline Sciama), 120 Battements par Minute (r. Robin Campillo), Carol (r. Todd Haynes), Pride (r. Matthew Warchus) sau Laurence Anyways (r. Xavier Dolan).

Pana sa poata fi vazut in cinematografele din intreaga tara, Trei kilometri pana la capatul lumii va fi prezentat in avanpremiera la TIFF 2024 joi, 20 iunie, in Piata Unirii Open Air si sambata, 22 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor.

Este cel de-al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Parvu, dupa debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2018, pentru cel ma bun regizor si cel mai bun actor principal (Serban Pavlu) si lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Scenariul este semnat de Emanuel Parvu si Miruna Berescu, imaginea filmului este semnata de Silviu Stavila (Marocco, Marfa si Banii, Niki Ardelean – colonel in rezerva), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia si costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferata).

Trei kilometri pana la capatul lumii este distribuit in Romania de Independenta Film, careactiveaza din 1997 si promoveaza filme independente de referinta, de nisa, de autor sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

Premiera in cinematografe va avea loc pe 11 octombrie 2024.

Citește în continuare