Un studiu indica obiceiurile simple pe care sa le urmati pentru a trai cu 28% mai mult si mai sanatos. Tine de un minim de miscare fizica usoara, durata somnului si timpul petrecut in fata ecranelor luminoase.
Intr-un nou studiu publicat in urma cu trei zile pe JAMA Network Open, cercetatorii au analizat sansele de imbatranire sanatoasa in functie de nivelurile de activitate fizica si de durata somnului. Rezultatele sunt uimitoare in a demonstra cat de important este un minim de miscare fizica pentru longevitate, o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Cercetatorii au utilizat date din Nurses Health Study incepand cu 1992 si au urmarit 45.176 de participanti timp de 20 de ani. La inceputul studiului, varsta medie a participantilor era de 60 de ani si nimeni nu suferea de boli cronice majore.
Studiul si-a propus sa afle daca si cum afecteaza comportamentul sedentar si activitatea fizica usoara sansele de “imbatranire sanatoasa”.
„Imbatranirea sanatoasa” a fost definita ca fiind supravietuirea pana la cel putin 70 de ani cu mentinerea a patru aspecte ale sanatatii, inclusiv lipsa a 11 boli cronice majore si a afectiunilor functiilor fizice, memoriei sau a sanatatii mintale. Participantii care nu au indeplinit aceste patru domenii sau care au decedat in timpul celor 20 de ani urmariti in cadrul cercetarii au fost clasificati drept „imbatraniri obisnuite”.
Au fost colectate date demografice precum varsta, educatia, starea civila, venitul anual al gospodariei, istoricul in ceea ce priveste consumul de tutun, alcool, istoricul medical, genetic, starea menopauzei si calitatea dietei.
Cel mai impresionant rezultat al studiului tine de importanta miscarii fizice versus sedentarism.
Participantii au fost intrebati cate ore pe saptamana petrec stand jos la locul de munca sau in timp ce conduc (daca locul de munca presupune condus), cate ore petrec stand acasa, cate ore sunt petrecute in picioare sau in plimbari ce tin de munca si cate ore sunt petrecute plimbandu-se prin casa sau stand in picioare. De asemenea, s-a tinut cont si de nivelul de activitate fizica, de la moderata pana la viguroasa, dar si de activitatile recreative precum fitness, mers pe jos, alergare si ciclism. S-a luat in calcul si numarul de pasi efectuati zilnic de fiecare persoana si numarul de trepte/etaje urcate.
In plus, participantii au fost intrebati si despre durata medie a somnului lor intr-un ciclu de 24 de ore.
Astfel, s-a constatat ca pentru fiecare crestere de 2 ore pe zi petrecute in fata televizorului sau a ecranelor luminoase, a existat o scadere de 12% a sanselor de imbatranire sanatoasa.
Fiecare crestere de 2 ore pe zi a activitatii fizice usoare la locul de munca a fost asociata cu o crestere cu 6% a sanselor de imbatranire sanatoasa, in timp ce o ora pe zi in aceleasi conditii a rezultat intr-o imbunatatire de 14% a sanselor.
Cel mai spectaculos rezultat a fost obtinut cand o ora pe zi de privit la televizor a fost inlocuita cu o ora de activitate fizica viguroasa. In acest caz, sansele de imbatranire sanatoasa au crescut cu 28%.
Inlocuirea unor cantitati egale de privit la televizor cu orice activitate fizica a crescut sansele de imbatranire sanatoasa – si pe masura ce intensitatea activitatii fizice crestea, la fel si sansele. Acest lucru a functionat si in sens invers – inlocuirea activitatii fizice cu o cantitate egala de stat jos si privit la televizor a scazut sansele de imbatranire sanatoasa.
In ceea ce priveste somnul, cercetatorii au constatat ca, pentru persoanele care au dormit in medie 7 ore sau mai putin pe noapte, sansele de imbatranire sanatoasa ar fi imbunatatite daca ar schimba timpul petrecut la televizor cu somnul.
Acest lucru nu a avut acelasi efect in cazul inlocuirii activitatii fizice cu somnul. Cu alte cuvinte, studiul recomanda sa inchideti televizorul si dispozitivele mai devreme seara si sa dormiti mai mult.
Despre sezutul prelungit, cercetatorii sugereaza ca exista mai multe motive pentru care creste riscul de boli si reduce longevitatea: reduce sensibilitatea la insulina prin afectarea rolului muschilor in stabilizarea glicemiei si ingreuneaza fluxul sanguin catre creier.
Cercetatorii au estimat ca 61% dintre persoane ar putea deveni varstnici sanatosi daca ar respecta patru factori de stil de viata – si acelasi lucru este valabil pentru oricare dintre noi. Cei patru factori includ: mai putin de 3 ori pe zi de privit la televizor sau telefonul mobil, cel putin 3 ori pe zi de activitate fizica usoara la munca, cel putin 30 de minute pe zi de activitate fizica riguroasa, o dieta care sa va ajute sa evitati supraponderabilitatea sau obezitatea.
Printre recomandarile specialistilor sunt pauzele frecvente de miscare in timpul zilei de munca. Ar putea fi o plimbare de 2 minute, cateva intinderi ale muschilor sau cateva exercitii fizice. De asemenea, in timpul apelurilor telefonice indelungate, va puteti ridica in picioare si plimba prin jurul biroului sau al casei (daca lucrati de acasa).
In privinta dietei, este recomandata dieta mediteraneana. Au aparut mai multe studii care arata beneficiile extraordinare ale acesteia.