Skip to content

O capodopera de Titian, furata si gasita intr-o statie de autobuz, adjudecata pentru 21 milioane de euro. Este un nou record de licitatie pentru maestrul renascentist.

In aceasta pictura de David Teniers cel Tanar, lucrarea lui Titian este reprezentata ca fiind agatata pe peretele din dreapta usii, in galeria Arhiducelui Leopold Wilhelm al Austriei. Foto: Muzeul Prado

Una dintre cele mai bine cotate lucrari ale maestrului renascentist Titian a fost scoasa la licitatie zilele trecute la Christie’s. Pictura a fost furata de doua ori in ultimele doua secole: prima data in 1809 si a doua oara in 1995. Aceste intamplari i-au sporit popularitatea si au transformat-o intr-una din cele mai valoroase opere ale lui Titian.

In cadrul licitatiei, expertii considerau ca va fi adjudecata pentru o suma cuprinsa intre 18 si 30 de milioane de euro. La final, a obtinut un pret de 21 de milioane de euro, stabilind un nou record de licitayie pentru maestrul renascentist.

Pictura intitulata “Odihna in timpul fugii in Egipt” a fost furata si gasita la un moment dat intr-o statie de autobuz din Londra.

Pictata in 1508, pe cand artistul se afla la sfarsitul adolescentei, capodopera este documentata pentru prima data la inceputul secolului al XVII-lea, in colectia unui negustor venetian de condimente. De-a lungul secolelor a fost detinuta de diversi aristocrati, imparati si arhiduci din intreaga Europa. A fost expusa la Londra, Bruxelles, Viena, Paris si Longleat House din Wiltshire – de unde a fost furata si recuperata ulterior de un detectiv de arta.

Suportul pe care se afla este un panou de lemn care masoara 1,5 metri latime, ca reprezentare o infatiseaza pe Fecioara Maria leganandu-l pe pruncul Iisus, sub privirea atenta a lui Iosif.

Se afla in colectia marchizului de Bath din 1878, fiind achizitionata la vremea respectiva la o licitatie de la Christie’s. Tot Christie’s a vandut-o zilele trecute unui alt colectionar, in numele actualului marchiz de Bath, Ceawlin Thynn (al optulea aristocrat care detine acest titlu).

Tabloul a fost furat de doua ori de-a lungul istoriei sale – prima data in 1809 de la Palatul Belvedere din Viena de catre trupele lui Napoleon Bonaparte si apoi la mijlocul anilor 1990, cand a fost jefuit de la Longleat House, resedinta marchizilor de Bath, in Wiltshire.

Un articol de pe site-ul Christie’s spune ca tabloul a fost „apreciat pentru scena sa viu colorata de afectiune familiala, plasata in mijlocul naturii” si ca, „la fel ca subiectii sai, “Odihna in timpul fugii in Egipt” a avut parte de o calatorie lunga si plina de evenimente – o calatorie care este departe de a se fi incheiat”.

In 1995, tabloul a fost furat din salonul de la primul etaj al conacului Longleat. A fost cautat si vanat timp de sapte ani, fiind evaluat la vremea respectiva la peste 5 milioane de lire sterline. A fost gasit intr-o banala punga de plastic, intr-o statie de autobuz din Richmond de catre Charles Hill, fost sef al unitatii de arta si antichitati din cadrul Scotland Yard.

Hill, un celebru detectiv de arta care a murit in 2021, a declarat ca a fost condus la locul respectiv de un barbat pe care l-a descris ca fiind o incrucisare intre Arthur Daley si Lovejoy — personaje necinstite din doua seriale de televiziune care au rulat in anii 1980 si 1990 in Marea Britanie — in schimbul unei recompense de 100.000 de lire sterline. 

Hill era cunoscut si pentru ca a ajutat la gasirea versiunii din 1893 a tabloului “Tipatul” de Edvard Munch, dupa ce a fost furat de la Muzeul National din Oslo in 1994.

Mai multe despre cele mai celebre jafuri de arta, inclusiv despre cazul “Tipatul”, puteti citi aici.

Tiziano Vecellio („Titian”) a demonstrat un talent uimitor pentru arta de la o varsta frageda. 

Nascut la Venetia in jurul anului 1488, Titian a practicat arta de la o varsta frageda, servind ca ucenic la mesterul mozaicar Sebastiano Zuccato. Constient de darul sau, tatal l-a trimis – la varsta de aproximativ 10 ani – din satul lor natal Pieve di Cadore, la poalele Dolomitilor, la Venetia. Ulterior, a parasit studioul lui Zuccato pentru a studia cu Giovanni Bellini, unul dintre cei mai proeminenti artisti venetieni ai vremurilor.

Venetienii erau recunoscuti pentru culorile spectaculoase, bogate, cu multa profunzime, pe care le-au folosit cu maiestrie in pictura renascentista. 

Titian si-a rafinat stilul pe masura ce s-a maturizat si a creat imagini pe diferit subiecte, de la portrete la peisaje pana la povesti mitologice. A lucrat cu ucenici ai atelierului sau pentru a crea unele dintre cele mai faimoase picturi ale sale, inclusiv Venus din Urbino, o scena atragatoare a unei tinere mirese care zacea goala pe un pat.

Pictura “Odihna in timpul fugii in Egipt” a fost pictata in jurul varstei de 20 de ani, un aspect important care demonstreaza nu doar priceperea tehnica a lui Titian dar si o buna intelegere a sentimentelor si a umanitatii.

In capodopera lui, atat Iosif cat si Maria par cazuti pe ganduri, reflectand asupra momentelor prin care urmeaza sa treaca. Iar panza alba de pe genunchii Fecioarei face aluzie la giulgiul cu care va fi infasurat trupul lui Hristos dupa rastignire.

Scena este inspirata de un eveniment relatat in Evanghelia dupa Matei (2, 13-23). Iosif fusese avertizat in vis ca Irod, regele Iudeii, intentiona sa il ucida pe tanarul Hristos, asa ca a dus-o imediat pe Maria si pe copil in Egipt pentru a fi in siguranta.

Citește în continuare