Skip to content

Romania are 95 de sportivi calificati la Jocurile Olimpice de la Paris. 309 medalii olimpice au fost obtinute din 1920 si pana acum: 90 de aur, 97 de argint si 122 de bronz.

Au mai ramas 31 de zile pana la inceperea Jocurilor Olimpice de Vara desfasurate anul acesta la Paris si alte 16 orase din Franta intre 26 iulie si 11 august.

Paris 2024 marcheaza revenirea olimpiadei la ciclul traditional de patru ani, dupa ce JO de la Tokyo din 2020 au fost amanate cu un an din cauza pandemiei.

Romania are 95 de sportivi calificati pentru Jocurile Olimpice. Pentru a le purta noroc, delegatia noastra va zbura la Paris intr-un avion care a fost denumit dupa cel mai mare succes din istoria olimpiadei: Nadia Comaneci.

Dupa cateva editii in care romanii au obtinut foarte putine locuri pe podiumul olimpic, 2024 ar putea marca o revenire in forta a sportivilor romani care si-au obtinut calificarile pentru probele de la Paris in urma unor rezultate exceptionale in cadrul campionatelor europene si mondiale.

Favoritul principal al delegatiei romanesti este inotatorul David Popovici care spera sa isi revansa dupa ce s-a aflat la 0,02 secunde de o medalie de bronz la Tokyo. Detinator al mai multor recorduri mondiale, David a avut cateva saptamani exceptionale, castigand doua titluri la campionate europene de inot desfasurate zilele trecute la Belgrad: 100 de m liber si 200 m liber.

Recent, luptatorul de greco-romane Razvan Arnaut (60 kg) a primit biletul pentru JO Paris 2024. Luptele romanesti au acum 5 sportivi calificati prin Arnaut, Andreea Ana, Kriszta Incze, Catalina Axente si Alin Alexuc. 

Alte surprize adauge recent lotului olimpic sunt jucatorul de tenis de masa  Eduard Ionescu care debuteaza in cadrul olimpiadei de la Paris , Stella Rutto, calificata in urma unui rezultat bun la Campionatele Europene de Atletism de la Roma si jucatoarea de tenis Ana Bogdan, calificata in urma rezutatelor de la Roland Garros.

Team Romania are, in prezent, reprezentanti in probele de inot, atletism, canotaj, caiac-canoe, box, polo, gimnastica artistica, gimnastica ritmica, tenis de masa, tenis de camp, yachting, lupte, scrima, triatlon, ciclism, haltere.

Pe langa David Popovici  (100 m liber, 200 m liber), Romania va fi reprezentata la inot si de Vlad Stancu  (800 m liber, 1.500 m liber). La atletism vor concura Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului) si Stella Rutto (3.000 m obstacole).

La box ne reprezinta Lacramioara Perijoc (cat. 54 kg), la canotaj sunt 44 de sportivi iar la kaiac-canoe sunt calificati Catalin Chirila, Ilie Sprincean si Oleg Nuta. 

Ede Molnar s-a calificat in probele olimpice la ciclism in timp ce echipa de la gimnastica spera sa readuca gloria de alta data tarii noastre prin Annaliese Dragan, Sabrina Voinea, Ana Barbosu, Andreea Preda, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarta si Andrei Muntean.

Femeile conduc majoritatea categoriilor de forta din lotul olimpic denumit “Team Romania”: Mihaela Cambei si Loredana Toma la haltere, Andreea Beatrice Ana si Catalina Axente la lupte libere.

Vom avea reprezentanti si la scrima — Malina Calugareanu (floreta), triatlon — Felix Duchampt — si yachting — Ebru Bolat.

Romania, o tara mica si cu putine baze sportive, dar cu tineri foarte ambitiosi are in palmares 309 medalii olimpice obtinute din 1920 si pana acum: 90 de aur, 97 de argint si 122 de bronz.

Andreea Raducan Simona Amanar si Maria Olaru la Sydney in 2000

Gimnastica este cea mai medaliata disciplina olimpica in Romania, cu un total de 72 de medalii, dintre care 25 de ani, apoi canotajul are 40 de medalii (20 de aur) si atletismul 35 de medalii (11 de aur)

Sunt si discipline in care am castigat surprinzator, desi nu aveam traditie competitionala:an Horia Tecau si Florin Mergea sunt vice capioni olimpici la tenis, si echipa de handbal baieti este vice campioana olimpica.

Nadica Comaneci detine 5 medalii de aur, 3 de argint si una de bronz, Elisabeta Lipa are 5 medalii de aur, 2 de argint si 1 de broz, Geroge Damian – de la canotaj are si el 5 medalii de aur si una de bronz, Ivan Patzaichin (caiac-canoe) are 4 medalii de aur, 3 de argint si 1 de bronz.

Cea mai buna ierarhie pe medalii a fost in anul 1984, cand Romania s-a clasat pe locul al doilea, cu 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint si 17 de bronz.

La ultima editie a Jocurile Olimpice de Vara, desfasurata in Tokyo, Romania a terminat pe locul 46, cu patru medalii: una de aur, trei de argint.

Sportivii romani care merg la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au un imn: „Din toata inima pentru Team Romania” scris de Voltaj.

Si dumneavoastra puteti vedea competitia de la fata locului pentru ca Orange ofera prin concurs 5 premii a cate 2 bilete la marele eveniment sportiv de la Paris. Aflati detalii aici

Citește în continuare