Trei regizori romani in selectiile festivalului international de film Karlovy Vary 2024: Emanuel Parvu cu “Trei kilometri pana la capatul lumii”, Tudor Giurgiu cu “Nasty” si Bogdan Alecsandru cu “Daca voi pluti”.
Festivalul International de Film de la Karlovy Vary a dezvaluit programul complet al celei de-a 58-a editii care va avea loc intre 28 iunie si 6 iulie 2024.
Selectiile paralele ale festivalului include lungmetraje aflate in competitiile altor mari evenimente europene. Printre acestea se numara si doua filme romanesti prezentate recent la Cannes in sectiunea Orizonturi si un scurtmetraj studentesc in selectia dedicata talentelor emergente.
Dupa ce a castigat Queer Palm la Festivalul de la Cannes, “Trei kilometri pana la capatul lumii” al lui Emanuel Parvu, singur lungmetraj romanesc din competitia de pe riviera franceza din acest an, va avea trei proiectii la Karlovy Vary.
Pe langa pelicula lui Emanuel Parvu, la Karlovy Vary sunt programate trei proiectii ale documentarului “Nasty” in regia lui Tudor Giurgiu si o proiectie a scurtmetrajului “Daca voi pluti”, semnat de proaspatul absolvent de regie Bogdan Alecsandru.
Karlovy Vary are doua selectii principale: Crystal Globe si Proxima. Crystal Globe este competitia oficiala si include lungmetraje semnate atat de regizori cu experiente si palmares bogat dar si debutanti, printre care “Xoftex” de Noaz Deshe, “A Sudden Glimpse to Deeper Things” de Mark Cousins, “Three Days of fish” de Peter Hoogendoorn si “Panopticon” de George Sikharulidze (o coproductie Georgia, Franta, Italia si Romania).
In selectiile paralele au fost anuntate o retrospectiva despre Franz Kafka — care include, printre altele, scurtmetrajul suprarealist „The Grandmother” al lui David Lynch si filmul lui Peter Capaldi, Franz Kafka’s a Wonderful Life, care a castigat Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj live action — si “Out of the Past” care prezinta in premiera mondiala o versiune restaurata digital a filmului “Two English Girls”, a lui François Truffaut (proiectia va comemora 40 de ani de la moartea prematura a legendarului cineast francez)
Sectiunea Orizonturi include filme de la Berlinale, Venetia, Sundance si castigatorii de la Cannes.
Din selectia Cannes, Orizonturi include “The Balconettes” de Noémie Merlant, “When the Light Breaks” de Rúnar Rúnarsson (Un Certain Regard), “On Becoming a Guinea Fowl” de Rungano Nyoni (Premiul Un Certain Regard pentru regie anul acesta la Cannes), “Kinds of Kindness” de Yorgos Lanthimos, care i-a adus lui Jesse Plemons premiul pentru cel mai bun actor si si cel mai recent proiect al lui Miguel Gomes, “Grand Tour”, care a primit premiul pentru cel mai bun regizor pe Croisette.
De la Berlinale 2024 vor fi proiectate “Architecton” de Viktor Kossakovsky si “Dying” de Matthias Glasner (Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu), de la Sundance va fi “Girls Will Be Girls” de Shuchi Talati iar de la Venetia (din competitia de anul trecut) va fi “The Beast” de Bertrand Bonello.
Mai multe despre “Trei kilometri pana la capatul lumii” si “Nasty” puteti descoperi mai jos.
Tanarul regizor Bogdan Alecsandru este singurul roman inclus anul acesta in selectia “Future Frames: Generatia NEXT a cinematografiei europene” de la Karlovy Vary.
Pe profilul de Facebook, Bogdan Alecsandru a scris: “Am bucuria sa pot anunta ca ultimul nostru scurtmetraj facut in scoala, pe numele lui – IF I FLOAT – va avea premiera la Karlovy Vary International Film Festival fiind unul dintre cele 10 filme din Europa selectate in programul FUTURE FRAMES: Generation NEXT of European Cinema dezvoltat de European Film Promotion.”
Potrivit sinopsis-ului de pe siteul festivalului: Lumea inchisa in sine a piscinei constituie scena unui conflict intre Vio si colegii ei de clasa, cu care nu se intelege. Cea mai rea este Sara, o maestra a insinuarilor subtile, care devin de fiecare data mai personale si astfel mai dureroase. Intreaga situatie duce la o ciocnire inevitabila, care ar putea aduce catharsisul si schimba pentru totdeauna relatia celor doua fete. Decorul in nuante pastelate al piscinei contrasteaza puternic cu lumea intunecata si trista a adolescentelor care isi cauta locul in clasa si in viata.
In distributie sunt Paula Pirvu si Catalina Romanet, pe un scenariu de Maria Amarinei si Bogdan Alecsandru, directorul de imagine a fost Alin Ciuchi, de montaj s-a ocupat Cristina Popa, producator Dan Grossu.
Selectia “Future Frames”, ajunsa la a 10-a editie, a fost facuta de directorul artistic al festivalului, Karel Och. Este destinata celor mai bune filme studentesti din Europa si aduce in centrul atentiei tinerii cineasti cu potential.
Bogdan Alecsandru a absolvit masterul de Regie de Film in cadrul UNATC din Bucuresti, in portofoliu avand alte doua scurtmetraje nominalizate la premiile Gopo: Casa noastra (2022) si Antrenamentul de noapte (2023), castigator al Premiul publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc la cea de-a XX-a editie a Festivalului Anonimul.