Skip to content

Anouk Aimee, una dintre cele  mai elegante si rafinate actrite franceze, a murit. Avea 92 de ani

Starul francez Anouk Aimee, care a murit marti la varsta de 92 de ani, a vrajit o generatie de cinefili cu povestea ei de dragoste din filmul de succes al lui Claude Lelouch „Un barbat si o femeie”, un succes de box-office.

Rolul ei de vaduva indragostita in filmul din 1966, celebru pentru melodia „chabadabada, chabadabada”, i-a adus o nominalizare la Oscar, un Glob de Aur pentru cea mai buna actrita si intrarea ei la Hollywood.

Sofisticarea eleganta a lui Aimee o transformase deja intr-o vedeta in capodopere europene precum „La Dolce Vita” (1960) si „8 1/2” (1963) ale lui Federico Fellini si a fost de neuitat in rolul unei showgirl batrane  din muzicalul sfasietor „Lola” (1961) al lui Jacques Demy.

Fellini, in special, a venerat-o, spunand ca „chipul ei are aceeasi senzualitate intriganta ca si cel al lui (Greta) Garbo, (Marlene) Dietrich sau (Cindy) Crawford, aceste mari regine misterioase, aceste preotese ale feminitatii.

Nascuta cu numele Francoise Dreyfus la Paris, la 27 aprilie 1932, Aimee a fost descendenta unei familii de oameni de teatru.

Viata ei a fost data peste cap atunci cand trupele germane au intrat in oras, pe cand avea opt ani. Tatal ei era evreu, ceea ce a pus familia in pericol de moarte, chiar daca ea a fost crescuta ca catolica.

Familia a trimis-o la tara, unde sperau ca va fi mai in siguranta, schimbandu-si numele pentru a nu fi nevoita sa poarte o stea galbena.

Fiica lui Aimée, Manuela Papatakis, a confirmat decesul acesteia intr-o postare pe Instagram.

„Impreuna cu fiica mea, Galaad, si nepoata mea, Mila, avem marea tristete de a anunta plecarea mamei mele Anouk Aimée”, a scris ea. „Am fost alaturi de ea cand s-a stins din viata in aceasta dimineata, in casa ei din Paris”.

Citește în continuare