Skip to content

A fost descoperit cel mai vechi vin lichid din lume, intr-un mormant roman de 2000 de ani. Pe langa vin, sticla continea oasele unui om incinerat si a fost degustata de catre oamenii de stiinta. 

Arheologii de la Universitatea din Cordoba au descoperi in Spania cel mai vechi vin lichid din lume. Se afla intr-o urna de sticla dintr-un mormant roman care nu a mai fost dezgropat pana acum. Cercetarea lor a aparut in revista stiintifica Journal of Archaeological Science. 

Vinul antic are o culoare brun-roscata, asemanatoare cu cherryul, iar cercetatorii au confirmat ca provine de la un soi local de struguri albi, cultivat inca din Antichitate in regiunea Andaluzia. 

Cercetatorii sustin ca este cel mai vechi vin conservat in stare lichida din lume, avand o cantitate de aproape 5 litri si datand din secolul I e.n.

Necropola romana a fost descoperita in 2019, in orasul Carmona, in apropiere de Sevilia, de catre o familie de localnici care isi renova casa. Sub locuinta lor se afla o camera cioplita in piatra, veche de 2000 de ani si foarte bine conservata, cu 8 nise funerare sculptate in pereti, cunoscute ca „loculi”. In acestea se aflau 6 urne din diverse materiale, de la sticla si plumb la calcar, gresie si sticla, fiecare continand ramasite umane. Pe doua dintre ele erau inscriptionate inclusiv numele celor care le ocupa, Senicio si Hispanae. 

In urma analizarii urnelor si testelor de compozitie chimica, oamenii de stiinta au descoperit ca intr-una din ele se afla aproape 5 litri de vin. Deoarece lichidul nu continea acid siringic, un produs secundar de descompunere a vinului rosu, specialistii au concluzionat ca acesta a fost obtinut din struguri albi. La fundul urnei se aflau oasele unui barbat incinerat, dar si un inel din aur cu figura zeului roman Ianus. 

Despre descoperirea vinului, Ruiz Arrebola, unul dintre autorii cercetarii, a declarat: „Nu ne asteptam ca urna sa contina vreun lichid, cu atat mai putin o cantitate atat de mare. A fost pentru prima data cand s-a descoperit asa ceva. Pana acum toate urnele funerare contineau fie resturi de oase incinerate fie diverse obiecte din ofrande funerare.”

Testele de laborator au aratat ca vinul antic are acelasi pH ca si apa, insa compozitia sa chimica este cea a vinului. Cercetatorii sustin ca nu este toxic, din punct de vedere tehnic poate fi consumat. 

„Nu este deloc toxic, am facut analiza microbiologica. Cu toate acestea eu am refuzat sa beau din el, lichidul a petrecut 2.000 de ani in contact cu ramasitele incinerate ale unui roman.”, sustine Arrebola.

In schimb, colegul sau, Daniel Cosano, chimist de profesie la Universitatea din Cordoba, a degustat vinul antic si a declarat ca „Aroma este usor sarata, ceea ce nu este neaparat surprinzator avand in vedere compozitia sa chimica.” 

Pana la aceasta descoperire, cel mai vechi vin pastrat in stare lichida era cel din orasul german Speyer, descoperit in 1867 si datand din secolul al IV-lea. 

Sticla de la Speyer dateaza dintre anii 325 si 350 si este cea mai veche sticla de vin nedeschisa pana in prezent. De la descoperirea sa a fost expusa la sectiunea Muzeului Vinului din cadrul Muzeului de Istorie din Speyer. 

Vinul a fost ingropat tot intr-un mormant roman alaturi de morti pentru a se asigura ca “setea lor va fi potolita chiar si in viata de apoi”. Cu toate acestea, cele mai vechi ramasite de vin descoperite vreodata au o vechime de aproximativ 8.000 de ani si au fost extrase in stare uscata de pe peretii unei urne de ceramica georgiana.

Citește în continuare