Cercetatorii de la MIT au creat un chatbot care permite oamenilor sa discute cu versiunea lor de la batranete, de peste 60-70 de ani. Experienta reduce anxietatea si stresul cu privire la viitor.
O echipa de cercetatori si oameni de stiinta de la prestigioasa universitate americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) a creat primul chatbot care foloseste inteligenta artificiala generativa pentru a le permite oamenilor sa discute cu “versiunea lor” din viitor.
In cateva secunde, datorita celor mai avansate programe de inteligenta artificiala de pana acum, tinerii pot vedea cum vor arata si vorbi peste 60 sau 70 de ani. Cei care au testat pana acum chatbot-ul in cadrul unui studiu sustin ca dupa discutie se simt mai putin anxiosi sau demotivati cu privire la viitor.
Experienta este posibila cu ajutorul modelului de limbaj GPT-3.5, dezvoltat de OpenAI, in cadrul caruia conversatiile sunt imitate si reformulate intr-un mod cat mai natural.
In cadrul studiului au participat 344 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Au raspuns la o serie de intrebari despre viata lor, experientele anterioare si aspiratiile de viitor, iar pe baza lor, Inteligenta Artificiala a creat o „istorie” a utilizatorului pe care cercetatorii au denumit-o „memorie sintetica”. Prin intermediul acesteia, programul creeaza o posibila versiune a viitorului persoanei respective.
De exemplu, daca un utilizator doreste sa devina profesor de biologie la liceu, chatbot-ul va putea alege sa povesteasca de un moment memorabil din viitor in care i-a dus pe elevi intr-o excursie la o rezervatie naturala.
Chatbot-ul creeaza si o imagine cu chipul utilizatorului, cu o posibila versiune la 60 de ani.
Pentru a crea chatbot-ul, specialistii de la MIT au apelat la conceptul de „continuitate a sinelui in viitor” din stiintele comportamentale. Prin acesta se afirma ca persoanele care simt o legatura puternica cu sinele lor prezent si cel viitor sunt mai inclinate sa ia decizii favorabile pentru starea lor de bine pe termen lung, indiferent daca este vorba despre situatia financiara, educationala sau legata de sanatate.
Potrivit profesorului Ivo Vlaev, specializat in stiinta comportamentala, „Cand oamenii interactioneaza cu o versiune digitala si imbatranita a lor, aceasta poate face sa para ca viitorul este mai imediat si mai tangibil, reducand astfel distanta dintre sinele prezent si cel viitor. Oamenilor le este adesea greu sa isi imagineze cu claritate viitorul, iar aceasta limitare ii poate determina sa acorde mai multa prioritate beneficiilor imediate, decat celor pe termen lung.”
Specialistii sustin ca chatbot-ul a fost creat pentru a ghida comportamentul utilizatorilor catre decizii mai bune si mai relevante pe termen lung.
Potrivit datelor preliminare, majoritatea participantilor la studiu au raportat o scadere a anxietatii si a emotiilor negative dupa ce au discutat cu “versiunea lor” din viitor. S-au simtit mai motivati si au avut o stare generala de bine, insa momentan cercetarea nu poate dovedi daca utilizatorii isi vor schimba in vreun fel comportamentul ca urmare a interactiunii.
„Utilizarea unei imagini imbatranite digital este o miscare inteligenta, deoarece vizualizarea propriei persoane in viitor poate spori si mai mult sentimentul de continuitate, speranta si realism”, a adaugat Vlaev.