Din 1 iulie incepe Eforie Colorat cu evenimente gratuite in cel mai mare cinematograf in aer liber de pe litoral. Artistii Meri The Zu si Reinier Landwehr vor realiza o noua lucrare murala monumentala la gradina de vara.
Incepand din 1 iulie, Cinemascopul din Eforie Sud se redeschide, pentru vara filmelor bune, pentru concerte, vernisaje de arta contemporana, ateliere sau sesiuni performative. Accesul la evenimentele incluse in programul acestei editii este liber.
Sezonul se deschide cu un Retro Party inspirat din filme, cu globuri de discoteca, cu hituri ale anilor ’80 si cu alte simboluri ale istoriei emotionale recente. Petrecerea animata de DJ Sorin Lupascu incepe de la ora 21:00.
Gradina Cinemascop din Eforie Sud se deschide luni, 1 iulie, de la ora 19.00, cu cinci vernisaje.
Galeria E T A J on Wheels a fost transformata de Mimi Plesoianu intr-o lucrare imersiva, ilustrand atmosfera idealizata a unui litoral oniric: o lume a culorilor saturate si a valurilor inspumate, luminate de rasaritul soarelui. E un portal atemporal jucaus, prin care fiecare dintre noi poate trece spre un moment din timp cu amintiri dragi, in care totul este dulce, stralucitor si nostalgic.
Instalatia semnata de Emil Cristian Ghita vorbeste despre ecologie, folosind reciclarea ca metoda si ambalajul de sticla ca material de lucru pentru expresia artistica. Sticla, un obiect banal si cu o existenta efemera, evoca o stare de gratie intr-un echilibru fragil, prea usor de distrus. Privitorul ar putea deveni el insusi creator de sens, pornind de la premisa ca fiecare obiect care se foloseste mai mult de o singura data devine putin mai mult decat un consumabil efemer.
Adrian Preda, alaturi de Alina Marinescu, Andrei Turenici, Irina Maria Iliescu si Meri The Zu, lanseaza seria eco-performance „Arta (si ecologie) la Mal(ul Marii)”. Lucrarile dau imagine unor scenarii triste, dar foarte probabile. Artistii cauta urmele civilizatiei moderne in valuri tulburi sau insotesc pana departe drumul speciilor pentru totdeauna alungate de vecinatatea cu oamenii.
Lansarea suitei desenelor semnate de Adrian Preda e insotita de un moment de poezie. Invitatul special este Florin Dumitrescu, un autor care vorbeste despre natura fara tonalitati de manifest, fidel doar unui splendid spectacol al limbajului si versificatiei. Replica data receptarii cliseizate a uneia dintre marile teme ale poeziei din toate timpurile si, totodata, indemn la regandirea principiilor de coexistenta a noastra cu nonumanul, volumul sau, Sentimentul naturii este, intai si-ntai, o carte in care esteticul asimileaza elegant ideologicul, lasand poezia sa emane frumusete. Volumul de poezie Sentimentul Naturii, semnat de Florin Dumitrescu, este publicat de Casa de Editura Max Blacher, in parteneriat cu H’art Gallery.
La 1MP Gallery va fi vernisata lucrarea „Landscape” – in egala masura iconica si narativa, a Alexandrei Dumitrescu. Iconica – pentru ca ilustreaza Natura, in sensul romantic al termenului. Narativa – pentru ca spune o poveste, ca intr-un film francez, alb-negru, din anii ‘60. Nu stim cum incepe momentul si nici cum se termina. Nici care sunt eroii si care raufacatorii.
In perioada 1 august – 11 august, Festivalul Cinemascop dedica fiecare zi promovarii culturii unui stat din Europa. Vom crea noi legaturi intre oameni, prin intermediul filmului, atelierelor creative, atelierelor de gatit, concertelor, sporturilor si activitatilor de agrement. Intalnirile vor avea loc atat in gradina de vara, cat si pe plaja.
Artistii Meri The Zu si Reinier Landwehr vor realiza o pictura murala de mari dimensiuni, cu suprafata de 100 mp, pe spatele ecranului de proiectie al gradinii de vara, un spatiu cu puternica vizibilitate in oras. Lucrarea completeaza colectia semnata, in rezidentele din anii trecuti, de artisti precum Mircea Modreanu, coordonator al proiectului E T A J artist – run space, Lucian Sandu Milea, co-fondator al proiectului Carol 53, alaturi de Ana Cristina Toma – cunoscuta pentru explorarea intersectionalitatii intre experiment decorativ, moda, ilustratie, interventii muraliste in spatiul public si privat – sau de artistul francez Antoine Martinet, alias MioSHe, consacrat in lucrari monumentale care chestioneaza relatiile dintre om, spatiul urban si natura. Seria interventiilor si muralelor de la Eforie Sud a fost startata de artisti ca Barbora Idesová (Cehia), Andreea Toma (ATOMA) si Robert Obert.