La Paris, un barbat a fost condamnat la inchisoare si amendat cu 40.000 de euro pentru furtul unui graffiti de Banksy. Hotul sustine ca artistul i-a cerut sa recupereze opera de arta.
Un tribunal din Paris a condamnat recent un barbat pentru furtul unui graffiti de Banksy. Hotul a sustinut ca este prieten cu Banksy si ca artistul i-a cerut sa recupereze opera de arta, insa fara a reusi sa dovedeasca acest lucru.
Grafittiul reprezinta un sobolan care poarta intre picioare un cutter, sub forma unui simbol falic, si se afla pe un panou publicitar din apropierea Centrului Pompidou. In septembrie 2019, lucrarea a fost taiata cu un polizor si de atunci nu a mai fost vazuta in public.
Inculpatul este Mejdi R., un artist si muzician in varsta de 38 de ani care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si amendat cu 40.000 de euro.
Mejdi R. a lipsit de la proces, insa a declarat ca Banksy i-ar fi cerut sa fure graffitiul, sustinand ca celebrul artist ar fi vrut sa-i impiedice pe altii sa-si insuseasca lucrarea sau sa profite de pe urma ei. A sustinut si ca furtul a fost un mijloc de a „denunta ipocrizia sistemului capitalist prin care se decide care arta are mai multa valoare si care nu”. Cu toate acestea, nu a reusit sa dovedeasca prietenia sa cu Bansky.
Pe langa sentinta pronuntata la Paris, muzicianul va trebui sa plateasca si daune catre Centrul Pompidou, deoarece instanta a stabilit ca muzeul este custodele bunului cultural furat. Va trebui sa achite 3.566 de euro cu titlu de daune materiale, 3.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral si 3.000 de euro cu titlu de cheltuieli de judecata. Toate acestea se adauga amenzii de 30.000 de euro.
Hotul a recunoscut faptele si a explicat ca in opinia sa graffitiul nu avea vreo valoare, prin urmare nu a furat nici un bun cultural, ci doar a participat la „degradarea unei placi metalice”.
Pe langa acestea, barbatul a sustinut ca a actionat impreuna cu o „echipa” trimisa chiar de Banksy, care a fugit cu lucrarea inapoi in Anglia. In cadrul procesului, procurorul a declarat ca Banksy a negat aceste lucruri prin intermediul unui purtator de cuvant.
In presa internationala s-a discutat posibilitatea ca intregul caz sa faca parte din campaniile de marketing ale lui Banksy care — prin diverse controverse — isi mentine constant numele pe prima pagina a rubricilor culturale din presa europeana, americana si asiatica.
Banksy a creat mai multe picturi murale in Paris in 2018 si a autentificat sobolanul cu cutter in acelasi an printr-o postare pe pagina lui de Instagram.
Furtul de la Pompidou a avut loc la sapte luni dupa ce o alta lucrare de Banksy, care aducea un omagiu victimelor atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, a fost furata din fata Le Bataclan, cunoscuta sala de concerte in care teroristii gruparii ISIS au ucis 90 de persoane.
In 2022, un alt tribunal francez a condamnat opt barbati la pedepse cuprinse intre sase luni si doi ani de inchisoare pentru furtul lucrarii si transportarea ei in Italia. Anchetatorii au gasit-o ascunsa intr-o ferma.