Skip to content

Reteta de kombucha, bautura minune cu beneficii pentru sanatate si flora intestinala. Este un probiotic natural care ajuta la pierderea in greutate, reducerea colesterolului si protejeaza impotriva cancerului.

Kombucha este una dintre cele mai populare bauturi ale momentului, in ultimii ani a devenit din ce in ce mai comercializata sub forma imbuteliata, inclusiv in Romania. Este un tip de ceai fermentat cu numeroase beneficii pentru sanatatea gastrointestinala, fiind consumat si pregatit de mii de ani in unele parti ale lumii. Poate fi pregatit si acasa daca urmati o serie de pasi simpli pe care ii puteti descoperi mai jos.

Bautura este originara din China, fiind preparata inca din 260 i.e.n., ulterior a fost raspandita in Japonia si in Rusia. In Europa a ajuns abia in secolul al XX-lea prin intermediul tarilor ocupate de URSS. Datorita numeroaselor efecte pozitive, in ultimii 10 ani a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscuta in comunitatile care promoveaza un stil de viata sanatos si echilibrat, fiind considerata o bautura minune. 

Kombucha este un probiotic natural obtinut prin fermentarea ceaiului negru sau verde, cu ajutorul unei ciuperci de ceai, denumita adesea Scoby sau ciuperca mama. Este o bautura versatila, la care se pot adauga diverse alte tipuri de ceai, arome, condimente sau chiar fructe. 

Scoby-ul sau ciuperca de ceai este esentiala pentru procesul de fermentare, este o colonie de microorganisme si drojdii naturale care transforma ceaiul mai intai in kombucha (prin consumarea zaharului) si apoi in probiotice, acid acetic si bacterii lactice. Ciuperca respectiva poate fi cumparata de la magazinele specializate sau obtinuta in mod gratuit prin intermediul grupurilor de intrajutorare de pe retelele de socializare (de la cineva care face deja kombucha acasa). Creste dupa fiecare utilizare si face o „fiica”, o ciuperca mai mica care poate fi folosita in continuare sau aruncata, de aceea multe persoane care fac kombucha vand sau ofera gratuit ciuperca. 

Scoby-ul poate fi facut si acasa, de la zero, prin realizarea unei cani de ceai negru indulcite cu doua linguri de zahar. Se acopera cu un prosop subtire, filtre de cafea sau cu tifon si se lasa la fermentat tip de 3 sau 5 saptamani, fara a fi deranjat. Dupa o saptamana, veti observa ca pe suprafata lichidului se va forma o pelicula subtire si gelatinoasa, aceasta va creste treptat in grosime. Cand ciuperca va avea aproximativ 1 cm grosime, poate fi utilizata pentru a face kombucha.

Kombucha poate fi consumata ca bautura racoritoare sau ca un inlocuitor de ceai si sucuri carbogazoase. Printre beneficiile sale se numara stimularea consumului de calorii, reducerea colesterolului si a grasimii de pe abdomen, contribuie la detoxifiere si la reglarea glicemiei. 

Kombucha poate fi o sursa importanta de probiotice, contribuie la mentinerea unei flore intestinale sanatoase, poate ameliora digestia si reduce inflamatia colonului si ajuta la scaderea in greutate si la arderea caloriilor. Asemenea ceaiului verde, are o actiune antioxidanta si poate reduce riscul aparitiei cancerului de prostata, san si colon. 

In plus, are un efect puternic de combatere a radicalilor liberi si un efect antibacterian, fiind eficienta impotriva infectiilor candidozice.

Bautura poate reduce riscul bolilor cardiace, regleaza nivelurile de colesterol LDL si HDL in 30 de zile si poate contribui la gestionarea diabetului de tip 2. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca are un rol protector impotriva cancerului si efecte importante asupra celulelor canceroase datorita cantitatii mari de polifenoli, mai ales in cazul celei facute din ceai verde.

Daca doriti sa beneficiati de efectele pozitive ale kombucha si sa o produceti acasa, va recomandam reteta gastroenterologului francez Julien Scanzi. 

Potrivit retetei lui Scanzi, pentru a prepara un litru de kombucha, se fierbe un litru de apa in care se adauga doua lingurite de ceai negru organic si 60 de grame de zahar. Se amesteca bine pana se dizolva indulcitorul si se lasa la infuzat. Se strecoara frunzele de ceai si dupa ce s-a racorit bine se transfera lichidul intr-un borcan incapator, curat si sterilizat. Este foarte important ca toate ustensilele folosite in prepararea kombucha sa fie sterilizate. 

In borcanul cu ceai indulcit se adauga Scoby-ul — acesta trebuie manevrat cu maini foarte curate sau chiar cu ajutorul unor manusi, pentru a nu-l contamina cu bacterii nocive — si se acopera cu un prosop subtire curat sau cu filtre de cafea, fixate cu ajutorul unui elasic. Borcanul acoperit se pune intr-un dulap si se lasa aproximativ 10 zile la fermentat, la intuneric. Bautura este gata cand apar bulele si are un gust usor picant si acidulat. 

Veti observa ca deasupra s-a format inca un strat de ciuperca, aceasta poate fi impartita cu prietenii sau pastrata pentru urmatoarea kombucha. 

Pentru a pastra Scoby-ul activ si sanatos puneti-l intr-un borcan cu 300 de ml de ceai indulcit si scoateti-l cand faceti urmatoarea bautura. 

De retinut, intr-un mediu mai cald si umed, bautura va fermenta mult mai repede, iar in incaperi mai racoroase sau in timpul iernii va fermenta mai incet. De asemenea, o cantitate mai mare de zahar va grabi fermentarea. In cadrul acestui proces bautura devine usor acida si produce un continut foarte scazut de alcool (aprox. 2-3%). Totodata, cafeina din ceaiul negru va ramane intr-o proportie foarte redusa. In cazul in care apare mucegaiul pe ciuperca sau in lichid, intregul preparat trebuie aruncat alaturi de Scoby, iar procesul trebuie reluat de la zero. 

Dupa fermentare, kombucha poate fi aromatizata dupa gust si preferinte. Poate fi indulcita cu miere, se pot adauga fructe, zmeura, lamaie, ghimbir, menta, scortisoara, anason stelat sau coriandru. 

Pentru a aromatiza kombucha, transferati bautura in sticle cu dop ermetic, sterilizate, si adaugati dupa gust fructele sau condimentele preferate si putina miere sau zahar. 

La fel ca in procesul de fermentare, sticlele cu noile arome se pun in dulap timp de cateva zile pentru a doua fermentare. Dupa aceasta etapa, deschideti cu grija sticlele si gustati — acestea vor fi sub presiune care trebuie eliberata, exista riscul ca acestea sa explodeze daca fermenteaza prea mult. Daca sunteti multumiti de gust, mutati-le la frigider pentru a incetini fermentarea. Inainte de servire puteti strecura fructele. 

Citește în continuare