Skip to content

Guvernul italian va plateste 30.000 de euro daca va relocati in Toscana. Autoritatile aloca 2,8 milioane de euro pentru repopularea satelor superbe din zonele muntoase ale Italiei. 

foto umicini/neri

Guvernul italian a lansat recent programul „Residenzialità in Montagna 2024”  — Locuinte la munte 2024 — prin care isi propune sa repopuleze zonele montane, parasite, din nordul tarii. Cei interesati pot obtine o indemnizatie de pana la 30.000 de euro pentru a se muta in Toscana, una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei. 

Toscana este o destinatie la mare cautare datorita oraselor medievale, a dealurilor si podgoriilor pitoresti, dar si a gastronomiei bogate, renumita in intreaga lume. In ciuda acestor lucruri, populatia din satele toscane este in scadere accelerata deoarece tinerii prefera sa se mute la oras pentru a gasi locuri de munca mai atractive. 

Guvernul italian sustine ca Toscana se confrunta cu un numar tot mai mare de case abandonate care nu pot fi gestionate, acestea se afla mai ales in zonele montane. Astfel, autoritatile regionale au decis sa ofere intre 10.000 si 30.000 de euro persoanelor care doresc sa achizitioneze locuinte in regiune.

Autoritatile au alocat un buget de 2,8 milioane pentru programul de repopulare a localitatilor montane. Prin intermediul acestuia, doritorii pot primi pana la 30.000 de euro pentru a cumpara o casa, insa cu respectarea unor conditii. 

In primul rand, suma obtinuta nu poate depasi 50% din costul casei si al renovarii acesteia. In al doilea rand, localitatea in care se afla locuinta trebuie sa aiba sub 5.000 de locuitori si sa fie amplasata intr-o zona de munte. 

Stefania Sccardi, vicepresedintele regional din Toscana, sustine ca „Muntii Toscanei sunt locuri cu o frumusete unica, cu sate pitoresti care sufera de depopulare. Decizia de a locui intr-una din aceste localitati este, prin urmare, atat o provocare, cat si o oportunitate, in special pentru tineri. Este sansa unei noi alegeri in viata.”

Cei care doresc sa aplice trebuie sa fie cetateni ai Uniunii Europene sau sa detina un permis de sedere de cel putin 10 ani si sa fie inregistrati ca rezidenti ai unui alt oras italian care nu se afla la munte. 

Regulamentul complet al programului si toate detaliile cu privire la aplicatie pot fi citite pe site-ul oficial al regiunii Toscana, aici. Cererea de solicitare a indemizatiei poate fi depusa pana la 27 iulie, ora 14:00 (ora Romaniei). 

Italia este una dintre tarile UE cu cele mai dezvoltate programe de repopulare a localitatilor parasite. In ultimii ani au fost create diverse scheme de finantare prin care se pot cumpara locuinte si cu un euro. 

Recent, autoritatile siciliene au anuntat ca scot la licitatie case cu 3 euro in satul Sambuca di Sicilia din sud-estul insulei. De asemenea, in 2023, in Ollolai s-au oferit chirii de 1 euro pe luna pentru strainii care doreau sa lucreze de la distanta in regiunea respectiva.

Aceste initiative au avut loc mai ales in Sardinia, unde guvernul regional isi doreste sa incurajeze cat mai multi oameni sa se stabileasca pe insula, in special in mediul rural unde depopularea a atins cote ingrijoratoare.

In acest mod, administratia insulei a alocat in 2022 un buget de 45 de milioane de euro pentru a ajuta familiile cu pana la 15.000 de euro pentru achizitionarea sau renovarea unei locuinte. In total, 3.000 de persoane sau familii vor beneficia de aceasta facilitate guvernamentala.

Totul face parte dintr-un nou plan strategic de inversare a depopularii zonelor rurale si de stimulare a activitatii economice. Va invitam sa aflati mai multe detalii la articolele de mai jos. 

Citește în continuare