Skip to content

Sorin Ilfoveanu si Adrian Ilfoveanu, intr-o expozitie speciala in biserica fortificata din Alma Vii. Curatorul este Cosmin Florea, scenograf premiat la Uniter. 

Sambata, 13 iulie, la ora 14:00, se va deschide in incinta bisericii evanghelice fortificate din Alma Vii, judetul Sibiu, expozitia „Fragmente”, a artistilor Sorin Ilfoveanu si Adrian Ilfoveanu.

Vernisajul va avea loc in prezenta artistilor si va include un concert acustic al interpretului instrumentist Calin Han. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2024.

Creatia celor doi artisti invitati va intra in dialog cu spatiul incarcat de istorie al bisericii care a inceput sa fie construita in urma cu mai bine de 600 de ani, pe vremea cand Alma Vii era o mica asezare medievala. 

Biserica a fost imbogatita cu fortificatii specifice epocii in secolul al XVI-lea. In timp, ansamblul arhitectonic a suferit numeroase alterari si deteriorari, fiind salvata de implicarea Fundatiei Mihai Eminescu Trust, prin procese ample de restaurare, dar si prin eforturile comunitatii restranse de revigorare a vietii satului, Alma Vii, impreuna cu miezul sau spiritual si cultural, biserica evanghelica fortificata. 

„Fragmente” este continuarea demersului cultural local inceput in 2023 ce isi propune sa aduca, an de an, in incinta bisericii fortificate, creatia unor artisti valorosi pentru mediul cultural romanesc. Expozitia de anul acesta, a doua de acest fel, este ingrijita de Cosmin Florea, scenograf si ceramist.

Calin Han este un entuziast al organologiei, stiinta care studiaza instrumentele muzicale si istoria acestora, cu o predilectie speciala pentru instrumentele de suflat. Nascut la Cluj, si-a inceput studiile muzicale de la o varsta frageda, fiind crescut intr-o familie de muzicieni. De peste zece ani, locuieste in Sibiu si activeaza ca clarinetist in fanfara militara a Academiei Fortelor Terestre. Proiectul sau de suflet este duo-ul „Hanu’ cu Braga,” prin care promoveaza instrumentele de suflat acompaniate de doba.

Tata si fiu, Sorin Ilfoveanu si Adrian Ilfoveanu, intra in dialog atat prin fragmente din opera lor dar si prin istoria locului.

Opera lui Sorin Ilfoveanu se compune dintr-o mare colectie de picturi si desene, care, privite invers, de la opera la creatorul sau, urmaresc fidel traiectoria unei vieti traite in scopul creatiei. “Fragmentele” ce vor expuse in biserica din Alma Vii constituie o fereastra prin care poate fi privit ansamblul operei extrem de personale ale artistului. 

Trei coordonate esentiale din lumea lui Ilfoveanu amplifica acum spatiul vechii fortificatii: pictura cu peisaj, natura statica si personajul.

Peisajele lui Sorin Ilfoveanu isi iau esenta din lungile perioade petrecute la Radesti, in Arges, unde pictorul a creat un adevarat refugiu, un fort de creatie, pentru sine si pentru familia sa de artisti. 

Peisajele de la Radesti poarta amprenta unui atasament emotional personal fata de loc, sentiment profund pe care il nutresc mai ales cei din sanul unor comunitati restranse, precum cele din sate. Astfel, peisajul domnului Ilfoveanu invita la o regasire a unei stari afective umane, interioare, mai mult decat la contemplarea unui anume colt de natura, care, de altfel, se generalizeaza.

In contrapunct cu picturile si desenele prezente in expozitie, sculptura singulara, ce ii apartine lui Adrian Ilfoveanu, intitulata “Inger cazut”, subliniaza ideea fiintei umane legate intrinsec de materie, de spatiul fizic din jurul sau, de casa, de locul trudelor, viselor si trairilor sale. Ramanand tot in sfera personajului, chipul sculptat in piatra al ingerului, alaturat corpului serpentin, trimit la dualitatea dinauntrul omului: carnal-spiritual, divin-lumesc.

Vara trecuta, la Biserica din Alma Vii a fost deschisa o expozitie a maestrului Stefan Caltia, o prezentare dedicata glajariei.


Mai multe despre curatorul expozitiilor, Cosmin Florea, puteti citi mai jos.

Citește în continuare