Un studiu arata ca morcovii baby au multe efecte benefice pentru sanatate. Scad riscul de boli cardiovasculare si contribuie semnificativ la sanatatea pielii.
Cercetatorii de la Universitatea Samford din SUA au descoperit o multime de noi beneficii ale morcovilor baby. Aceste radacinoase pot creste semnificativ nivelurile de carotenoizi benefici pentru pielea adultilor tineri daca sunt consumate ca gustare de trei ori pe saptamana.
Carotenoizii pielii sunt pigmenti vegetali asociati cu diverse beneficii pentru sanatate. Acestia se regasesc in fructele si legumele cu nuante vii de rosu, portocaliu si galben si pot fi asimilati de catre organism numai prin alimentatie. Expertii sustin ca sunt un indicator-cheie pentru consumul de fructe si legume proaspete.
Potrivit testelor realizate pe participantii studiului, incorporarea morcovilor baby in dieta saptamanala a rezultat in imbunatatirea sanatatii pielii si a sistemului cardiovascular.
Combinatia dintre morcovi baby si suplimente care contin betacaroten a dus la o crestere semnificativa a nivelului de carotenoizi. Acesti pigmenti nu sunt atat de usor de sintetizat de organism, insa pot fi asigurati printr-o dieta echilibrata care include alimentele potrivite.
Potrivit lui Mary Harper Simmons, coordonatoarea studiului, un consum de trei ori mai mare decat portia zilnica recomandata de fructe si legume timp de trei saptamani creste cantitatea de carotenoizi din piele. Ea sustine ca „ajuta la cresterea nivelurilor de antioxidanti din organism si pot reduce inflamatiile si riscul de boli cronice, cum ar fi cele de cardiovasculare.”
In cadrul cercetarii au fost implicati 60 de adulti tineri care au fost repartizati timp de patru saptamani in grupuri cu diete diferite.
Pentru a remarca beneficiile morcovilor baby, fiecare grup a adaugat in dieta proprie fie felii de mar, morcovi baby, un supliment cu betacaroten sau o combinatie de morcovi baby si suplimente.
La finalul perioadei de testare, rezultatele au aratat o crestere cu 10,8% a nivelului de carotenoizi in randul celor care au mancat doar morcovi baby si o crestere cu 21,6% in randul celor care au combinat radacinoasele cu suplimentele alimentare.
In mod neobisnuit, persoanele care au luat doar suplimentul de betacaroten nu au avut nici o schimbare in ceea ce priveste nivelul de carotenoizi, ceea ce ar putea sugera ca printre proprietatile morcovilor baby se numara si asigurarea asimilarii carotenoizilor in organism.