Povestea inspirationala a lui David Aguilar, tanarul cu sindromul Poland care a inventat prima proteza functionala din Lego pentru brate. A intrat in Cartea Recordurilor si a fost invitat sa vorbeasca la NASA.
Ca multi alti copii, David Aguilar si-a petrecut copilaria jucandu-se cu piese Lego. Pe masura ce a crescut, a lasat in urma machetele de avioane si orase de jucarie, in miniatura, si a utilizat cuburile de plastic pentru a construi un brat protetic functional, in marime naturala. In continuare va prezentam o poveste inspirationala care arata importanta rezilientei si creativitatii in fata problemelor vietii.
De origine din Andorra, David Aguilar Amphoux s-a nascut cu sindromul Poland, o afectiune congenitala care a facut ca muschii antebratului drept si pectorali sa nu se dezvolte complet.
La varsta de noua ani, a primit primul sau set de LEGO. Noua ani mai tarziu, piesa cu piesa, el si-a construit o proteza de brat complet functionala folosind piesele din seria “LEGO TECHNIC”.
Proteza a intrat in Cartea Recordurilor. Insa este primul proiect dintr-o serie pe care Aguilar le pregateste in incercarea de a imbunatati accesul la proteze la preturi accesibile pentru oamenii din intreaga lume.
Desi s-a nascut fara antebratul drept, David nu s-a simtit diferit pana cand nu a mers la scoala, unde a fost intimidat de colegii lui. Treptat, s-a retras in dormitorul sau si s-a ingropat in Lego pentru a scapa de realitate. Absorbit de posibilitatile nelimitate pe care le promiteau caramizile, si-a construit prima proteza de brat.
Cand le-a dezvaluit colegilor de scoala creatia sa, acestia au ramas fara cuvinte. Cu increderea de sine in ascensiune, a lucrat la mai multe versiuni de proteze Lego, sporind de fiecare data functionalitatea sau confortul acestora. A ajuns pana la punctul in care putea sa isi ridice singur un sandvis si sa faca flotari.
Dupa inventarea protezei, David a optat sa studieze bioingineria la Universitatea Internationala din Catalonia. Astazi, el este castigatorul mai multor premii, inclusiv un record mondial Guinness in 2019, si pledeaza pentru o lume mai blanda si mai incluziva.
Povestea lui arata importanta determinarii de a transforma provocarile in oportunitati.
Bratul era prevazut cu o articulatie mobila a cotului si cu un dispozitiv de prindere pentru a ridica lucruri. El a continuat sa isi perfectioneze proteza si acum are o colectie de cinci modele diferite, toate realizate din caramizi LEGO. Ultimul sau model, MK5, se articuleaza complet si are degete care se misca datorita unui set de scripeti mecanici.
David a realizat si un videoclip in care explica cum se construieste proteza, care este disponibil gratuit pe YouTube, pentru a-i sprijini pe altii ca el si a-i ajuta sa depaseasca momentele dificile. Simplitatea protezelor sale inseamna ca acestea pot fi reproduse cu usurinta.
De-a lungul timpului a castigat numeroase premii si distinctii pentru initiativele sale inspirationale si pentru impactul social al acestora. In 2019, NASA l-a invitat sa ia parte la Summitul de inovare interindustriala si a fost invitat sa lucreze la piese pentru seria Spike Prime, instrumente de invatare jucause care incurajeaza elevii sa exploreze conceptele STEAM.
„Datorita succesului acestei inventii, am reusit sa inteleg ca rolul meu in viata este sa ajut oamenii, motiv pentru care studiez bioingineria, creand in acelasi timp o serie de proiecte cu un impact social, educational si cultural important”, spune David.
Printre proiectele lui se numara dezvoltarea brandului HandSolo, prin intermediul site-ului HandSolo.com vinde o serie de produse si doneaza o parte din profit asociatiilor care lucreaza cu persoane cu deficiente de mobilitate. Inainte de a-si lansa brandul, David a cerut autorizatie de la Disney, pentru a evita orice probleme juridice. „Lansarea marcii mele de solidaritate HandSolo a fost autorizata de Disney, deoarece similitudinea fonetica cu personajul din Razboiul stelelor a necesitat autorizatie”, explica el, referindu-se bineinteles la personajul Han Solo.
Povestea lui emotionanta a fost publicata in autobiografia “Piece by Piece”, publicata de Penguin Random House, si in documentarul „Mr. Hand Solo”, care a fost nominalizat la premiile Goya 2022.