Skip to content

“The Avengers” s-au reunit pentru un proiect special, disponibil pe Disney+. Mark Ruffalo i-a adus din nou impreuna pe Robert Downey Jr., Chris Evans si Scarlett Johansson.

Marvel a dezvaluit un nou proiect care a reunit distributia uneia dintre cele mai de succes francize cinematografice: The Avengers. Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson si Chris Evans au lucrat din nou impreuna pentru dublarea filmului “The Avengers” din 2012 in limba lakota.

Proiectul este disponibil pe Disney+ si are scopul de a pune in lumina o forma de vorbire care a fost candva interzisa in SUA.

Marvel a anuntat proiectul intr-un videoclip care include imagini din culise cu actorii invatand sa vorbeasca limba triburilor Sioux si apoi sa joace si sa isi spuna replicile, alaturi de vorbitori nativi.

Proiectul dublarii filmului in limba triburilor Sioux — Lakota — a durat mai mult de 15 luni, a implicat 62 de vorbitori nativi care au ajutat la completarea distributiei de personaje secundare.

Mark Ruffalo, care il joaca pe Bruce Banner/Hulk in filmele Avengers, a ajutat la organizarea proiectului si a explicat cum a luat nastere aceasta sarcina dificila: “Acest proiect a pornit de la relatia mea cu poporul Lakota. Si a fost acest lucru distractiv pe care au vrut sa il faca, in care au vrut sa ia The Avengers, aceasta idee nebuneasca, hai sa facem o dublare Lakota pentru The Avengers’.

Actorul a spus ca a fost inspirat sa ia parte la proiectul Lakota ca o modalitate de a ajuta la revitalizarea limbii, in parte, pentru ca „nu mai sunt multi oameni care o pot vorbi. Probabil ca cel mai dificil lucru este sa-i aduci pe toti pe aceeasi lungime de unda, dar toata lumea a fost implicata”.

Printre ceilalti membri ai distributiei care si-au dublat replicile s-au numarat Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Vidova Neagra) si Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man). Desi Chris Hemsworth si Jeremy Renner nu apar in montajul facut public de Marvel, se insinueaza ca toti cei sase Avengers au lucrat la proiect. 

Unul dintre actorii implicati in proiect explica de ce este atat de importanta dublarea filmului in limba lakota. 

Vorbirea limbii Lakota a fost interzisa, stramosii Sioux fiind pedepsiti daca indrazneau sa se adreseze cu termenii specifici limbii lor materne. Potrivit unuia dintre actorii de origine Sioux care a preferat sa ramana in anonim: “Era vorbita doar in dormitoare, cand matroanele nu erau acolo, la internate. Se vorbea in camere intunecate, unde nimeni nu-i putea auzi, dar totusi se vorbea”.

Limba este dificila pentru vorbitorii de engleza americana, include numeroase sunete care nu exista in limbile europene. De aceea, pentru Ruffalo si colegii lui nu a fost vorba doar despre dublare dialogului, au trebuit sa isi insuseasca noile sunete si si sa le joace pentru a oferi profunzime replicilor.

Lakota, care mai este denumita si Lakhota, Teton si Teton Sioux, este o limba siouan vorbita de poporul Lakota din triburile Sioux. Lakota este reciproc inteligibila cu cele doua dialecte ale limbii Dakota, in special Dakota de Vest, si este una dintre cele trei varietati majore ale limbii sioux.

Ca multe alte limbi indigene, limba lakota nu a avut o forma scrisa in mod traditional. Cu toate acestea, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, prin munca misionarilor crestini si a lingvistilor, au inceput demersuri de a dezvolta o forma scrisa a limbii.

Scris si regizat de Joss Whedon, filmul original The Avengers din 2012 a avut cel mai “mic” succes la box office, comparativ cu continuarile din 2018 si 2019 care au scris istorie.

Cu un buget de 220-225 milioane de dolari, The Avengers a avut incasari de 1,519 miliarde de dolari din vanzarile de bilete, copii digitale si inchirierile de DVD-uri. Incasari similare a avut si “Avengers: Age of Ultron” din 2015 insa “Infinity War” din 2018 si “Endgame” din 2019 au stabilit noi recorduri de vizionari. “Avengers: Infinity War” a avut incasari de 2 miliarde de dolari iar “Endgame” a strans aproape 2,8 miliarde de dolari din box office — din iulie 2019 pana in martie 2021 a fost filmul cu cele mari incasari din istorie.

Fanii francizei au fost mentinuti activi prin diferite lansari precum Avengers Campus de la Disneyland Paris sau benzi desenate in editii limitate.

In curand vor fi lansate doua noi continuari pentru povestea super-eroilor Marvel: al cincilea 5 al francizei urmeaza sa fie lansat pe 1 mai 2026 iar a sasea pelicula, “Avengers: Secret Wars” va intra in cinematografe un an mai tarziu, pe 7 mai 2027. Ambele vor fi regizate de Michael Waldron, care a creat serialul de succes “Loki” si a scris scenariul pentru “Doctor Strange in the Multiverse of Madness”.

Intre timp, versiunea dublata in limba Lakota a filmului The Avengers este acum disponibila pentru streaming pe Disney+.

Citește în continuare